Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Εις θάνατον δια λιθοβολισμού ο έρωτας στο Αφγανιστάν

ΚΑΜΠΟΥΛ O ρομαντισμός δεν χωράει στο Αφγανιστάν, ειδικά στις περιοχές όπου κυριαρχεί ο σκληρός και άτεγκτος νόμος των Ταλιμπάν. Ενα ερωτευμένο ζευγάρι νέων που είχε κατηγορηθεί για μοιχεία λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτουτο περασμένο Σάββατο στην επαρχία Κουντούζ, στο Βόρειο Αφγανιστάν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τις τοπικές αρχές και έναν πολέμαρχο των Ταλιμπάν. Είναι η πρώτη φορά μετά την ανατροπή του θεοκρατικού καθεστώτος, το 2001, που επιβάλλεται αυτή η βαρβαρότητα.

Η 20χρονη Σαντίκα και ο 28χρονος Καγιούμ, από το χωριό Μουλά Κούλι της περιοχής Ιμάμ Σαχίμπ, αψήφησαν τους αυστηρούς ισλαμικούς νόμους και αποφάσισαν να ακολουθήσουν αυτό που τους προέτρεπε η καρδιά τους να κάνουν.

Παρ΄ όλο που και οι δύο νέοι ήταν αρραβωνιασμένοι με άλλους, ο Καγιούμ παράτησε τη γυναίκα του για να «κλέψει» τη Σαντίκα. Το ζευγάρι είχε εγκαταλείψει το χωριό, αλλά επέστρεψε όταν έλαβε τη διαβεβαίωση, έπειτα από συνεδρίαση της τοπικής κοινότητας, ότι για το παράπτωμά τους αυτό θα πλήρωναν απλώς ένα χρηματικό πρόστιμο και όχι με... τη ζωή τους.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες οι δύο νέοι κρύβονταν σε φιλικό τους σπίτι, ώσπου την Κυριακή τούς ανακάλυψαν ένοπλοι Ταλιμπάν, οι οποίοι και τους συνέλαβαν κατόπιν αιτήματος των ίδιων τους των οικογενειών!

Αμέσως μετά καταδικάστηκαν σε θάνατο με δημόσιο λιθοβολισμό στο παζάρι του χωριού. Η μοιχεία απαγορεύεται στο Αφγανιστάν, ενώ σύμφωνα με τη σαρία, δηλαδή τον ισλαμικό νόμο, η τιμωρία που επιβάλλεται στους μοιχούς μπορεί να είναι από μαστίγωμα ως λιθοβολισμό μέχρι θανάτου.

Σύμφωνα με τον Μοχάμαντ Αγιούμπ, κυβερνήτη της περιοχής, «οι δυο τους λιθοβολήθηκαν μέχρι θανάτου μπροστά σε περίπου 150 άτομαστο παζάρι της περιοχής Νταστ-ε-Αρτσι. Οι Ταλιμπάν ανάγκασαν τη γυναίκα και τον άνδρα να σταθούν όρθιοι και άρχισαν να πετούν πέτρες. Η γυναίκα σκοτώθηκε επί τόπου αλλά ο άνδρας ζούσε. Κάποιοι Ταλιμπάν πλησίασαν και τον πυροβόλησαν τρεις φορές. Προειδοποίησαν τους χωρικούς ότι αυτή θα είναι η τύχη όσων παραβούν τον ιερό νόμο».

Επισήμως οι Ταλιμπάν τηρούν αποστάσεις: εκπρόσωπός τους δήλωσε άγνοια για το περιστατικό στην Κουντούζ. Η επαρχία Κουντούζ, όπου δεν φθάνει η κεντρική εξουσία της Καμπούλ, είναι προπύργιο των φανατικών σουνιτών ισλαμιστών.

Πηγή Το Βήμα
18.8.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis