Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Οι Ρομά πηγαίνουν κανονικά σχολείο

Ενα ελπιδοφόρο μήνυμα για την ενσωμάτωση των Ρομά έρχεται από την Κεφαλονιά, όπου η Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Ανάπτυξης Αργοστολίου (ΔΕΚΑΑ), σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, καταβάλλει συστηματική προσπάθεια για την εκπαίδευση των πληθυσμών Ρομά. Το Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι κρίνει την εν λόγω πρωτοβουλία ως «μια από τις ελάχιστες εξαιρέσεις καλής πρακτικής».
«Χρειάστηκε πολλή δουλειά για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των Ρομά», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος της ΔΕΚΑΑ, κ. Αντ. Λουβερδής, που μαζί με τους συνεργάτες του επισκέπτεται τον καταυλισμό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και συζητεί μαζί με τις 11 οικογένειες που διαμένουν εκεί. Φέτος, 21 Τσιγγανόπουλα φοίτησαν επιτυχώς σε νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο, ενώ για τη σχολική χρονιά 2010-2011 έχουν εγγραφεί 22. «Εχουμε καθιερώσει έναν χρηματικό έπαινο για τους μαθητές γυμνασίου, ενώ έχουμε εξασφαλίσει υποτροφία για εκμάθηση ξένης γλώσσας», προσθέτει ο πρόεδρος της ΔΕΚΑΑ. Τα παιδιά Ρομά ξεκίνησαν να εγγράφονται στο δημοτικό δειλά δειλά στα μέσα της δεκαετίας του ’90. «Θέσαμε κάποιους όρους: έπρεπε τα παιδιά να είναι καθαρά και εμβολιασμένα, εκδώσαμε στις οικογένειες βιβλιάρια υγείας», διευκρινίζει η επιστημονική υπεύθυνη της ΔΕΚΑΑ, κ. Κατερίνα Γαρμπή.

«Στην αρχή, λειτούργησε απογευματινό τμήμα για τους Ρομά, μετά το τμήμα έγινε πρωινό και πλέον τα παιδιά έχουν μοιραστεί σε διάφορα τμήματα», εξηγεί η διευθύντρια του 5ου Δημοτικού Αργοστολίου, κ. Ιωάννα Λαΐνη. «Τα παιδιά απολαμβάνουν τη ζωή στο σχολείο, την οποία προτιμούν από την καθημερινότητά τους στον καταυλισμό». Δυσκολίες αντιμετωπίζουν μόνο στη γλώσσα και στην έκφραση «τις οποίες ξεπερνούν με την ενισχυτική διδασκαλία». Οι μαθητές Ρομά παρακολουθούν το ολοήμερο σχολείο, ενώ μεταφέρονται με ταξί. «Δενόμαστε πολύ με τους Τσιγγάνους μαθητές, καθώς για αυτούς είμαστε ιδιαίτερα σημαντικοί - είμαστε τα πρότυπά τους», ομολογεί η εκπαιδευτικός.

Της Ιωάννας Φωτιάδη
Πηγή Καθημερινή
13.8.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis