Μορφή χιονοστιβάδας τείνουν πλέον να πάρουν τα «λουκέτα» σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, του Πειραιά, αλλά και παραδοσιακών περιφερειακών αγορών σε μεγάλους δήμους της Αττικής. Η κατάσταση ειδικά μετά το Πάσχα έχει επιδεινωθεί, με συνέπεια μεγάλοι εμπορικοί δρόμοι που παλαιότερα έσφυζαν από ζωή, τώρα να παρουσιάζουν εικόνα ερήμωσης, με τις περισσότερες απώλειες να υφίσταται ο κλάδος ένδυσης - υπόδησης.
Σύμφωνα με λεπτομερή καταγραφή που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε σύνολο 3.421 καταστημάτων σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, του Κολωνακίου, του Αμαρουσίου, της Νέας Ιωνίας, της Κηφισιάς, του Χαλανδρίου, της Καλλιθέας και του Πειραιά, έχουν κλείσει 505 καταστήματα, ποσοστό δηλαδή 14,8%. Σε ορισμένες περιοχές όπως στο κέντρο της Αθήνας και στο Χαλάνδρι, το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων επί του συνόλου πλησιάζει επικίνδυνα το 20%, ενώ η οδός Σταδίου κατέχει το θλιβερό ρεκόρ, καθώς ένα στα τέσσερα καταστήματα σε έναν από τους πλέον κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας δεν λειτουργεί πια. Το αρνητικό ρεκόρ της Σταδίου σχετίζεται μεταξύ άλλων με τη λειτουργία του μεγάλου πολυκαταστήματος «Aττικα», αλλά και με τα επεισόδια που επανειλημμένως έχουν γίνει σε πορείες και απεργιακές συγκεντρώσεις. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό κλειστών καταστημάτων, 20%, κατέχει η οδός Πανεπιστημίου, δρόμος που παρουσιάζει ανάλογα προβλήματα με την οδό Σταδίου.
Από την επιτόπια έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές του ΙΝΕΜΥ στο χρονικό διάστημα από 19 έως 30 Ιουλίου 2010 προέκυψαν τα εξής:
- Γενικά στο κέντρο της Αθήνας τα κλειστά καταστήματα ανέρχονται σε 215 επί συνόλου 1.252, σε ποσοστό δηλαδή 17,2%. Στην οδό Ερμού τα κλειστά καταστήματα ανέρχονται σε 15% επί του συνόλου, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στη Λεωφόρο Πατησίων. Η περίπτωση της Πατησίων, ωστόσο, είναι ξεχωριστή, καθώς αφ' ενός έχει πολλά καταστήματα που παραμένουν κλειστά εδώ και καιρό, ενώ τα προβλήματα ξεκίνησαν πριν από την οικονομική κρίση, λόγω της μεταβολής της σύνθεσης του πληθυσμού (κυρίως οικονομικοί μετανάστες με χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα) που διαβιούν πλέον εκατέρωθεν της λεωφόρου. Στο Κολωνάκι, όπου εξετάστηκαν οι οδοί Σκουφά, Τσακάλωφ και Πατριάρχου Ιωακείμ, βρέθηκαν 37 κλειστά καταστήματα σε σύνολο 296, ποσοστό δηλαδή 12,5%.
- Η εικόνα μακριά από το κέντρο παρουσιάζει την ίδια αναλογία. Στο Μαρούσι, σε σύνολο τριών εμπορικών δρόμων σχεδόν 16% των επιχειρήσεων είναι κλειστές.
- Στη Ν. Ιωνία και συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Ηρακλείου, η οποία εξυπηρετεί τρεις κατά σειρά περιοχές (Ν. Ηράκλειο, Ν. Ιωνία, Πευκάκια), η εικόνα εμφανίζεται σε πρώτη ανάγνωση καλύτερη, με την αναλογία να φτάνει στο 14%.
- Στην περιοχή της Κηφισιάς, στο σύνολο πέντε εμπορικών δρόμων που εξετάστηκαν, η αναλογία φτάνει περίπου το 12%. Παρ' όλα αυτά, οι αποκλίσεις μεταξύ των εμπορικών δρόμων είναι αρκετά μεγάλες, αφού αλλού καταγράφεται το 20% των επιχειρήσεων να είναι κλειστές και αλλού το ποσοστό μειώνεται στο 7%.
- Ο εμπορικός δρόμος της Θησέως στην περιοχή της Καλλιθέας εμφανίζει αναλογία της τάξης του 13%, με κύριο γνώρισμα τη συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων στις ίδιες περιοχές των δρόμων.
- Στο σύνολο τριών εμπορικών δρόμων στο Χαλάνδρι, τα κλειστά καταστήματα ανέρχονται σε 16%. Ωστόσο, σε δύο από τους πλέον εμπορικούς δρόμους, στην οδό Παπανδρέου και στην οδό Αγίας Παρασκευής, το ποσοστό ανεβαίνει στο 20%.
- Στον Πειραιά, το 11% των καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους είναι κλειστά, σε ορισμένους όμως δρόμους, όπως η Ελευθερίου Βενιζέλου και η Ηρώων Πολυτεχνείου, το αντίστοιχο ποσοστό υπερβαίνει το 14%.
Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές του ΙΝΕΜΥ, δεν έχουν κλείσει μόνο μικρά καταστήματα, αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ενώ σε όλες τις περιοχές παρατήρησαν μια τοπική συγκέντρωση των κλειστών μαγαζιών: δηλαδή, εκεί που κλείνει μια επιχείρηση κλείνουν στη συνέχεια κι άλλες, επιδεινώνοντας την εικόνα ερήμωσης. Εξάλλου, όπως επισημαίνουν, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο στους παράπλευρους των κεντρικών δρόμους, στοιχείο που θα διερευνηθεί εκτενώς στη δεύτερη φάση της έρευνας. Σε δεύτερη φάση, επίσης, θα γίνει καταγραφή των κλειστών καταστημάτων στον Κορυδαλλό, στο Περιστέρι, στο Αιγάλεω και στη Γλυφάδα.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης τόνισε ότι «η περαιτέρω καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και ασκεί σοβαρή πίεση στην απασχόληση», ενώ εκτίμησε ότι τα υφιστάμενα λουκέτα και τα αναμενόμενα θα αλλάξουν τις ισορροπίες στο λιανεμπόριο.
Της Δήμητρας Μανιφαβα
Πηγή Καθημερινή
8.8.2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου