Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Κύμα συνταξιοδοτήσεων και στα νοσοκομεία


Δύσκολο προμηνύεται το φθινόπωρο για τα νοσοκομεία της χώρας, καθώς οι εργαζόμενοι αναμένουν μαζικές συνταξιοδοτήσεις γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίες θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις ήδη χιλιάδες κενές θέσεις προσωπικού. Υστερα από τους φόβους για κενά στα σχολεία, λόγω συνταξιοδότησης χιλιάδων εκπαιδευτικών, και το κύμα φυγής σε όλο τον δημόσιο τομέα εξαιτίας του νέου Συνταξιοδοτικού, στον... λογαριασμό υπολογίζονται τώρα και τα νοσοκομεία.

Για την ώρα, πάντως, καθησυχαστικοί εμφανίζονται από την πλευρά τους οι αρμόδιοι των υγειονομικών περιφερειών, υποστηρίζοντας ότι τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν έχουν δεχτεί μεγάλο κύμα αιτήσεων για συνταξιοδότηση. Ηδη, πάντως, το υπουργείο Υγείας προωθεί προκήρυξη 770 θέσεων για να καλύψει τα πρώτα κενά των συνταξιοδοτήσεων.

Οπως και νάχει, η θερινή λειτουργία μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας είναι μειωμένη ως και 50%, αφού το προσωπικό δεν επαρκεί για να βγουν κανονικά και άδειες και βάρδιες.

Τα πράγματα προβλέπεται να χειροτερέψουν ως τον Οκτώβριο, οπότε και υπολογίζεται η φυγή τουλάχιστον 5.000-6.000 επαγγελματιών Υγείας.

«Μόνο οι νοσηλευτές που θα κάνουν αίτηση συνταξιοδότησης υπολογίζεται ότι θα φθάσουν ή και θα ξεπεράσουν τους 4.000. Οι γιατροί προς αποχώρηση αναμένεται να είναι 800-1.000 και άλλοι τόσοι οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι τεχνολόγοι και άλλες παραϊατρικές ειδικότητες» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας. Και εξηγεί ότι με αυτούς τους αριθμούς και με δεδομένες τις μεγάλες ελλείψεις που έτσι κι αλλιώς παρατηρούνται, η λειτουργία του ΕΣΥ θα είναι εξαιρετικά δύσκολη από το φθινόπωρο. «Θα υπάρξουν ολόκληρα τμήματα σε νοσοκομεία της περιφέρειας που θα κινδυνέψουν με λουκέτο αν συνταξιοδοτηθεί ο μοναδικός γιατρός που τα στελεχώνει. Επιπλέον οι νοσηλευτικές υπηρεσίες θα αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στην κάλυψη του 24ώρου, ενώ δυσλειτουργίες αναμένουμε και στα εργαστήρια» τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

Τα πρώτα «δείγματα» των προβλημάτων έχουν αρχίσει να φαίνονται σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας αυτό το διάστημα, όπου οι άδειες του προσωπικού δημιουργούν συνθήκες «προσομοίωσης» για τα... φθινοπωρινά μελλούμενα.

Στο ήμισυ ο Ευαγγελισμός

Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον Ευαγγελισμό, αρκετά τμήματα λειτουργούν κατά το ήμισυ! «Στη Μονάδα Εμφραγμάτων λειτουργούν τα 7 από τα 14 κρεβάτια, ενώ κλειστές μένουν και 6 από τις 12 χειρουργικές αίθουσες. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λειτουργούν πλήρως, όμως η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, με δυναμικότητα 20 κλινών, είναι εκτός λειτουργίας» αναφέρει ο κ. Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο. Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του μέχρι στιγμής, δείχνουν ότι ως τον Οκτώβριο θα έχουν ζητήσει σύνταξη τουλάχιστον 100 άτομα, κυρίως νοσηλευτές. Επιπλέον, όπως λέει, «ως τότε θα έχει λήξει η θητεία και περίπου 30 επικουρικών γιατρών, γεγονός που θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την κατάσταση».

Διπλοβάρδιες στο Λαϊκό

Ογδόντα με 100 αιτήσεις συνταξιοδότησης έχει ως σήμερα και το Λαϊκό. «Αυτή τη στιγμή μπορούν να λειτουργήσουν το πολύ 9 από τα 17 κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Στα τμήματα νοσηλείας, πλέον ακόμη και στην πρωινή βάρδια υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια που πρέπει να φροντίσει 40 ασθενείς» αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου κ. Τάσος Αντωνόπουλος. Οπως προσθέτει ο ίδιος, «στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου, για να μη διακοπούν οι αιμοκαθάρσεις των νεφροπαθών, οι νοσηλεύτριες κάνουν ακόμη και διπλοβάρδιες»!

Στο «κόκκινο» η Νίκαια

Σύμφωνα με τον κ. Πάνο Παπανικολάου , εκπρόσωπο της επιτροπής γιατρών στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, «ως το φθινόπωρο θα έχουν ζητήσει να συνταξιοδοτηθούν 200-300 άτομα. Οι μισοί είναι νοσηλευτές». Οπως αναφέρει ο ίδιος, το νοσοκομείο δεν μπορεί να «αντέξει» άλλες απουσίες προσωπικού, αφού ήδη πολλά τμήματα λειτουργούν στο όριά τους. Ενδεικτικά αναφέρει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου, όπου «για 20 ιατρεία υπηρετούν σήμερα 3-4 νοσηλεύτριες! Είναι φανερό πως με αυτά τα δεδομένα είναι αδύνατη η γρήγορη εξυπηρέτηση των ασθενών». Και όλα αυτά σε ένα Τμήμα Επειγόντων που εφημερεύει κάθε τρίτη ημέρα και εξυπηρετεί όλο τον νότιο άξονα της Αττικής, από τη Βουλιαγμένη σχεδόν ως τον Ασπρόπυργο!

Αντίστοιχες ελλείψεις προσωπικού παρατηρούνται και σε άλλα νευραλγικά τμήματα του νοσοκομείου, όπως τα χειρουργεία. «Αυτή τη στιγμή μόνο δύο από τις 12 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν για τα προγραμματισμένα περιστατικά» λέει ο κ. Παπανικολάου. Παρόμοια είναι η εικόνα στα περισσότερα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Περίπου 100 γιατροί και νοσηλευτές υπολογίζεται να έχουν εγκαταλείψει καθένα από αυτά μέσα στο φθινόπωρο και, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, οι προβλεπόμενες προσλήψεις δεν θα καλύψουν τα κενά.

Προκήρυξη θέσεων

Για την ώρα δεν διαπιστώνει «κύμα φυγής» από τα νοσοκομεία της αρμοδιότητάς του ο διοικητής της Α΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής- στην οποία υπάγονται τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας- κ. Αναστάσιος Χατζής. «Οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση μέχρι στιγμής κινούνται στα φυσιολογικά επίπεδα» αναφέρει ο ίδιος.
Με το νέο σύστημα προσλήψεων στο ΕΣΥ- από κυλιόμενους πίνακες του ΑΣΕΠ- το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί να μειώσει σημαντικά τον χρόνο διορισμού νέου προσωπικού στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, ως τον Οκτώβριο αναμένεται μια προκήρυξη περίπου 3.000 θέσεων από την οποία θα προκύψει και ο πρώτος κυλιόμενος πίνακας του ΑΣΕΠ.

Παράλληλα στα τέλη αυτού ή τον επόμενο μήνα αναμένεται να προκηρυχθούν περίπου 770 θέσεις με τις οποίες θα καλυφθούν ορισμένα από τα κενά των συνταξιοδοτήσεων.

Της Δεσποινας Κουκλακη
Πηγή Το Βήμα
13.8.2010


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis