Μίχαλος: «Το τραπεζικό μας σύστημα είναι αποκλεισμένο από τις διεθνείς αγορές χρήματος και αδυνατεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στις ιδιωτικές επιχειρήσεις».
Απογοητευτικά χαρακτηρίζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε το ΚΕΜΕ - ΕΒΕΑ μέσω της ιστοσελίδας του επιμελητηρίου στο διαδίκτυο σχετικά με την κατάσταση ρευστότητας στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις - μέλη του.
Στην έρευνα συμμετείχαν 523 επιχειρήσεις που στην συντριπτική τους πλειονότητα δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
Συγκεκριμένα:
- Το 86% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας.
- Το 89% ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση.
- Το 82% ότι διαπιστώνουν δυσκολίες ή καθυστερήσεις στην ένταξη των επιχειρήσεων τους σε ποιοτικά ή ειδικά προγράμματα.
- Το 93% ότι έχουν πτώση κύκλου εργασιών στις επιχειρήσεις της λόγω οικονομικής κρίσης.
-Το 91% ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή οφειλών πελατών τους προς την επιχείρησή τους.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος δήλωσε:
«Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν την δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται στην συντριπτική πλειοψηφία οι επιχειρήσεις. Σ' αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα βέβαια εκτός της ύφεσης που πλήττει την αγορά, σημαντικό ρόλο παίζει και η αδυναμία των επιχειρήσεων να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες, αλλά και να επωφεληθούν από τα κοινοτικά προγράμματα. Δυστυχώς το τραπεζικό μας σύστημα είναι αποκλεισμένο από τις διεθνείς αγορές χρήματος και εκ του λόγου αυτού αδυνατεί σήμερα να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνεχίζει να κινείται προς λάθος κατεύθυνση, καθώς η πολιτική που εφαρμόζει περιορίζεται μόνο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειστών μας αγνοώντας τα μεγάλα προβλήματα της αγοράς αλλά και γενικότερα της κοινωνίας».
Πηγή Καθημερινή
18.8.2010
4 σχόλια:
Και γιατι οι "κυριοι" επιχειρηματιες δεν κανουν το αυτονοητο που κανει και ο παραμικρος ιδιωτης;
Οταν ο καθενας απο μας εχει καποια δυσκολια, κοιταει και προς τα ετοιμα και παιρνει απο κει μεχρι να περασει η μπορα.
Θα ειχε ενδιαφερον αν μαθαιναμε ποτέ πόσοι επιχειρηματιες οταν οι επιχειρησεις τους εχουν προβλημα ρευστοτητας, εβαλαν το χερι στην τσεπη.
Προσωπικα θεωρω οτι πολυ λιγοι κανουν το αυτονοητο.
Αλλά δυστυχως εχουν συνηθισει να κλαιγονται και να τα περιμενουν ολα ειτε απο το κρατος ειτε απο τις τραπεζες ειτε απο τον "απο μηχανης Θεο".
@Αντώνης
Η αλήθεια είναι πως αυτή την εποχή γίνεται μια "επαναδιάταξη" της αγοράς. Μέσα από τα προβλήματα της κρίσης οι τράπεζες έγιναν πιο προσεκτικές και δεν δίνουν εύκολα μπλοκ επιταγών με αποτέλεσμα όσοι επιχειρηματίες έδιναν μεταχρονολογημένες επιταγές τώρα που ήρθε ο καιρός να πληρώσουν, ζορίζονται.
Οπως λες Αντώνη θάπρεπε στα δύσκολα να τραβήκουν από τα έτοιμα έως ότου περάσει η κρίση.
Το ερώτημα είναι πόσοι από τους επιχειρηματίες είχαν βάλει ΚΑΙ δικά τους χρήματα για να έχουν κάποιο αποκούμπι τώρα? Μήπως οι περισσότερες επιχειρήσεις στηρίχτηκαν αποκλειστικά στα δάνεια δίχως δική τους συμμετοχή και τώρα που οι τράπεζες ζητούν πίσω τα χρήματα δεν ξέρουν τι να κάνουν????
Κάποτε για να γτιάξεις μια επιχείρηση τοποθετούσες δικά σου κεφάλαια. Τα τελευταία χρόνια οι επενδυτές βασίζονταν κατά περίπου 100% σε δανεικά λεφτά.
Ας πρόσεχαν....
Το προβλημα με το "ας προσεχαν" ειναι οτι συνηθως αφορα μονο τις επιχειρησεις τους και οχι τους ιδιους τους επιχειρηματιες οι οποιοι την παρτη τους την εχουν εξασφαλισει για κανα 2 γενιες ακομα.
Και σκοτιστηκαν για τις επιχειρησεις τους. Οι εργαζομενοι θα την πληρωσουν και παλι, ως συνηθως...
@αντώνης
Κάποτε οι επαγγελματίες ούτε μπορούσαν να διανοηθούν να προβούν σε πτώχευση επειδή το θεωρούσαν ντροπή.
Στις μέρες μας προχωρούν σε πτώχευση για ψύλου πήδημα και όπως λες διώχνουν το προσωπικό.
Ωστόσο βέβαια τα κέρδη τους τα έχουν φυγαδεύσει στο εξωτερικό. Από εκεί και πέρα είναι ολοφάνερος ο ηθικός ξεπεσμός της κοινωνίας.
Δημοσίευση σχολίου