Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

1,5 εκατ ευρώ κινδυνεύει να χαθεί από επιδοτήσεις 200 αρχαιολογικών έργων που δεν έχουν εκτελεστεί

Τελειωμό δεν έχουν τα «σπασμένα» της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, τα οποία εμφανίζονται τώρα με τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος. Τέτοια είναι η περίπτωση περίπου 200 αρχαιολογικών έργων τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν εξαιτίας της κωλυσιεργίας που επεδείχθη επί ΝΔ και Χρήστου Ζαχοπούλου.

Συγκεκριμένα, ενώ είχε δοθεί εντολή να συνταχθούν μελέτες ωρίμανσης των έργων, για τον σκοπό αυτόν μάλιστα οι αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων είχαν επιδοτηθεί με το αναλογούν ποσό- περί τα 60.000 ευρώ εκάστη- από το Γ΄ ΚΠΣ, ακολούθως η όλη διαδικασία σταμάτησε.

Οι μελέτες έγιναν αλλά οι διευθύνσεις του ΥΠΠΟ δεν ασχολήθηκαν, ως φαίνεται, καθόλου με αυτές (ίσως κατόπιν εντολής, για να είμαστε δίκαιοι).

Ιδού όμως τώρα, που αν οι μελέτες αυτές δεν εγκριθούν από το ΚΑΣ ως τα τέλη Μαρτίου, όχι μόνο χάνεται η δυνατότητα να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν, αλλά θα πρέπει και η Ελλάδα να επιστρέψει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Διότι εκείνοι τα χρήματα τα έδωσαν αλλά έργα δεν είδαν- ούτε εμείς φυσικά. Το μόνο που έχει να κάνει λοιπόν τώρα το ΥΠΠΟ είναι να σπεύσει. Και αυτό πράττει, καθώς προσπαθεί να περάσουν όλες οι μελέτες από το ΚΑΣ.

Πηγή Το Βήμα
21.1.2010


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis