Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται το νέο νομικό πλαίσιο περί τηλεπικοινωνιών και Ιnternet, το οποίο σταδιακά θα ισχύσει όπως σε όλες της χώρες της ΕΕ και στην Ελλάδα από εφέτος, εκτιμά ο κ. Ν. Βασιλάκος , εκπρόσωπος της Ιnternet Νow! (www.internetnow.gr).
-Ωφελούνται οι έλληνες καταναλωτές με την ενσωμάτωση του νέου νομικού πλαισίου στην ελληνική νομοθεσία;
«Για πρώτη φορά έπειτα από καιρό έρχεται η ΕΕ και υπόσχεται καλύτερες υπηρεσίες και εξυπηρέτηση καταναλωτών. Με λίγα λόγια, λέει “τέρμα στις καθυστερήσεις”. Περιμένουμε να δούμε τον μεγάλο τηλεπικοινωνιακό πάροχο (λέγε με ΟΤΕ) να συνταχθεί και να υιοθετήσει τις νέες επιταγές. Μία ημέρα θα είναι η αναμονή για ενεργοποίηση, μεταφορά, νέα σύνδεση. Οχι οι επίσημες 15 εργάσιμες που περιμένουμε σήμερα και καταλήγουν 45 ημέρες πολύ συχνά».
- Τι σημαίνει στην πράξη η έννοια «τεκμήριο αθωότητας» που βλέπουμε σε διάταξη του νέου πλαισίου για το κυβερνοέγκλημα;
«Ελάχιστοι συνειδητοποιούν τι σημαίνει το “τεκμήριο αθωότητας”. Θα σας το πω με παράδειγμα: Τεκμήριο αθωότητας σημαίνει ότι ο δικαστής που δικάζει στην έδρα, η Αστυνομία που κάνει τις συλλήψεις, ο Τύπος που γράφει άρθρα για ένα έγκλημα και όλος ο κόσμος είναι υποχρεωμένοι να θεωρούν τον χρήστη εκ προοιμίου αθώο μέχρι ικανής αποδείξεως του εναντίου. Ετσι προστατεύεται πραγματικά η τιμή, η υπόληψη, το κύρος και η φήμη του κάθε χρήστη. Για να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι αυτό, αρκεί να σας πω ότι πολλές φορές το ηλεκτρονικό έγκλημα γίνεται από υπολογιστή-ζόμπι (Η/Υ ελεγχόμενος από κράκερ ή “πειρατές”). Ρωτάω λοιπόν: Τι φταίνε οι ταλαίπωροι χρήστες να διαπομπεύονται; Η Ευρωπαϊκή Ενωση λέει “ως εδώ! ” Μένει να εφαρμοστεί άμεσα και στην Ελλάδα». - Πώς κρίνετε την αντιμετώπιση των παράνομων δραστηριοτήτων (πειρατεία, διακίνηση ήχου- εικόνας χωρίς άδεια δημιουργών κτλ.);
«Η Γαλλία νομοθέτησε ήδη τον περίφημο νόμο “Τhree Strike”. Τρία “χτυπήματα” στον χρήστη που κατεβάζει παράνομο περιεχόμενο: προειδοποίηση- κόψιμο συνδρομής- αποζημίωση στις εταιρείες. Αυτή είναι η επίσημη απάντηση της Γαλλίας σε όποιον κατεβάζει πειρατικές ταινίες και παράνομα τραγούδια. Εκτίμησή μου είναι ότι στο ίδιο πλαίσιο θα κινηθούν και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να προστατεύσουν τους δημιουργούς και τους φορείς διαχείρισης πνευματικής ιδιοκτησίας».
- Αρκεί η ενσωμάτωση του πλαισίου στη νομοθεσία ή απαιτούνται και άλλες ενέργειες;
«Χρειάζεται και εγρήγορση από την πλευρά των πολιτικών μας- ειδικά εκείνων που υπηρετούν στις Βρυξέλλες. Σε αυτό το πνεύμα ήταν ιδιαίτερα σημαντική πριν από λίγες ημέρες η ερώτηση του επικεφαλής της ΚΟ του ΠαΣοΚ στην ΕΕ κ. Στ. Λαμπρινίδη προς την αρμόδια επίτροπο κυρία Βίβιαν Ρέντινγκ, μετά την οποία η επίτροπος δεσμεύθηκε ρητά να προασπίσει τα θεμελιώδη δικαιώματα των χρηστών Ιnternet».
Του Γερ. Ζώτου
Πηγή Το Βήμα
16.1.2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου