Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Τα νοικοκυριά περιορίζουν τη χρήση και τις οφειλές σε πιστωτικές κάρτες


Περιορισμό της καταναλωτικής δαπάνης, κλείσιμο της κάνουλας των χορηγήσεων από τις τράπεζες μέσω του πλαστικού χρήματος και νοικοκύρεμα των οφειλών του παρελθόντος από τα νοικοκυριά δείχνουν τα στοιχεία της Visa για την πορεία της εγχώριας αγοράς το 2009. Οπως παρουσιάστηκε, μπορεί ο συνολικός αριθμός των καρτών της εταιρείας να σημείωσε ετήσια άνοδο της τάξεως του 2,8%, ωστόσο η αύξηση αυτή προήλθε αποκλειστικά και μόνο από τις χρεωστικές κάρτες. Συγκεκριμένα, η καταναλωτική δαπάνη στα σημεία πώλησης με πιστωτικές κάρτες Visa υποχώρησε σε σχέση με το 2008 κατά 5,2% στα 4,3 δισ. ευρώ, ενώ ο συνολικός αριθμός τους κατέγραψε ανάλογη κάμψη που έφθασε το 5,4%.

Τα παραπάνω αποτυπώνουν την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά καρτών. Από τη μία πλευρά οι τράπεζες έχουν οδηγήσει σε κλείσιμο ή μείωση των γραμμών πίστωσης σε πελάτες με μη ικανοποιητική πιστοληπτική ικανότητα, την ίδια στιγμή που καλοί πελάτες προχωρούν στην κατάργηση πιστωτικών καρτών που διατηρούσαν, με την πλήρη εξόφληση των υπολοίπων τους. Επιπλέον, οι καταναλωτές φαίνεται ότι έχουν περιορίσει σε περισσότερα απαραίτητα προϊόντα τις καταναλωτικές δαπάνες τους.

Σε ανοδική πορεία οι χρεωστικές κάρτες

Στον αντίποδα, σε αντίθεση με τις πιστωτικές, ανοδικά κινούνται οι δαπάνες μέσω χρεωστικών καρτών Visa με απευθείας χρέωση του εκάστοτε τραπεζικού λογαριασμού, φθάνοντας τα 689 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο σε σχέση με το 2008 κατά 22,7%. Οι παραπάνω μεταβολές είχαν ως αποτέλεσμα η χρήση του συνόλου των καρτών της εταιρείας (πιστωτικές, χρεωστικές, εταιρικές) να υποχωρήσει κατά 2% στα 5,3 δισ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκε και ο αριθμός των συναλλαγών στα σημεία πώλησης, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 28%, αγγίζοντας τα 8,1 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι συναλλαγές ανά κάρτα αυξήθηκαν κατά 10,2%.

Οπως τόνισε κατά τη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης ο κ. Ν. Καμπανόπουλος, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Visa Εurope, υπάρχουν σημαντικές προοπτικές αύξησης της χρήσης του πλαστικού χρήματος στη χώρα μας, αν αναλογιστούμε ότι στην αγορά της Ελλάδας μόλις 1 ευρώ για κάθε 33 ευρώ συναλλαγών πραγματοποιείται με κάρτες Visa, όταν στη Βρετανία η αντίστοιχη αναλογία είναι 1 προς 9. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι από τη διάδοση ως συναλλακτικού μέσου των καρτών μπορεί να κερδίσει το κράτος σημαντικά ποσά από την πάταξη της φοροδιαφυγής και από το μειωμένο κόστος χρήσης των μετρητών. Μάλιστα, εκτίμησε ότι μια άνοδος της αξίας των συναλλαγών κατά 1% στις κάρτες μπορεί να αποφέρει στο ελληνικό Δημόσιο περί τα 800 εκατ. ευρώ κατ΄ έτος.

Πηγή Το Βήμα
22.1.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis