Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Ανοιχτή η στρόφιγγα για προσλήψεις συμβασιούχων στις δημοτικές επιχειρήσεις

Ανοιχτή παραμένει η στρόφιγγα για προσλήψεις συμβασιούχων στις δημοτικές επιχειρήσεις, αν και με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο υπήχθησαν στον έλεγχο του ΑΣΕΠ.

Οι δήμαρχοι, όπως καταδεικνύουν τα αιτήματα που υπέβαλαν στο υπουργείο Εσωτερικών και διαβιβάστηκαν ήδη στο ΑΣΕΠ, ζητούν νέους συμβασιούχους για τις δημοτικές επιχειρήσεις, αξιοποιώντας μεταβατική διάταξη σύμφωνα με την οποία το καθεστώς των εργαζομένων με συμβάσεις έργου μπορεί να παραταθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου 2011. Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι τα αιτήματα δεν αφορούν την κάλυψη θέσεων στους δήμους αλλά στις δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες εντός του έτους θα πρέπει να συγχωνευθούν, έτσι ώστε να απομείνει από μία επιχείρηση σε κάθε δήμο, ή να μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρείες ή, σε διαφορετική περίπτωση, να κλείσουν.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών από τα περίπου 8.000 αιτήματα για την πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις έργου, πάνω από το 70%, δηλαδή περίπου 6.000, αφορούν δημοτικές επιχειρήσεις. Η εξήγηση που δίνεται από στελέχη της ΚΕΔΚΕ είναι ότι «οι προσλήψεις συμβασιούχων τελούν πλέον από την έγκριση του ΑΣΕΠ και αν οι δήμοι δεν προχωρήσουν σε αυτές, τότε οι επιχειρήσεις οι οποίες επιτελούν κοινωνικό έργο θα πρέπει να κλείσουν».

Το ερώτημα όμως είναι γιατί οι δήμαρχοι προχωρούν σε προσλήψεις συμβασιούχων την παραμονή της διοικητικής μεταρρύθμισης που θα έχει ως αποτέλεσμα οι δήμοι να μειωθούν από 1.034 που είναι σήμερα σε 370, καθώς και των δημοτικών εκλογών της 14ης Νοεμβρίου 2010, όταν υποχρεούνται, έτσι κι αλλιώς, να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των δημοτικών επιχειρήσεων.

Με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπεται σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου για την κάλυψη διοικητικών αναγκών ή γραμματειακής εξυπηρέτησης του φορέα και εφόσον από τις διατάξεις του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας των ΟΤΑ προβλέπονται οργανικές θέσεις ειδικότητας αντίστοιχης με αυτές για τις οποίες προτείνεται η κατάρτιση σύμβασης μίσθωσης έργου. Στην περίπτωση αυτή όμως, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, είναι δυνατό με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και ύστερα από πρόταση του ΑΣΕΠ να παρατείνεται το καθεστώς των συμβασιούχων ως τις 31 Δεκεμβρίου 2011. Η παράταση αυτή μάλιστα εδόθη με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό εν όψει της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Στην περίπτωση κατά την οποία δοθεί τελικά το πράσινο φως από το ΑΣΕΠ, που θα πρέπει να βεβαιώσει ότι πρόκειται για γνήσιες συμβάσεις μίσθωσης έργου οι οποίες δεν υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία και δεν καλύπτονται με αυτές πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας, τότε οι δήμοι θα προχωρήσουν στις εν λόγω προσλήψεις με βάση τα κριτήρια που προβλέπονται για την πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του άρθρου 21 του Ν. 2190/1994.

Πηγή Το Βήμα
27.1.2010

Απορία δική μας :
Μήπως εάν προσληφθούν νέοι συμβασιούχοι στις Δημοτικές Αναπτυξιακές Επιχειρήσεις, όταν αργότερα αυτές συγχωνευτούν θα πρέπει "ως είθισται" να "τακτοποιηθούν" οι νεοπροσληφθέντες σε άλλες θέσεις του ευρύτερου Δημοσίου τομέα????? Λέμε μήπως......
Παρ΄εκτός και αν λανθάνομεν....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis