Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Οριστική λύση για τα δύο κτίρια στου Μακρυγιάννη

ΠΟΛΗ. Ανακούφιση στην αρχιτεκτονική κοινότητα και στους φίλους της Αθήνας προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να μην προχωρήσει στην κατεδάφιση των κτιρίων που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Μακρυγιάννη, Χατζηχρήστου και Μητσάκη για να απελευθερωθεί χώρος προς όφελος του Μουσείου της Ακρόπολης. Ετσι τακτοποιείται μια χρονίζουσα εκκρεμότητα για την πόλη και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο, αφού στα επίμαχα κτίρια θα διοχετευθούν συμπληρωματικές λειτουργίες του Νέου Μουσείου.

Εκτός λοιπόν από την εμβάθυνση στην αρχαία διαστρωμάτωση της περιοχής το Νέο Μουσείο θα προσφέρει και μια γοητευτική αποτύπωση της νεότερης αρχιτεκτονικής της Αθήνας. Την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού επικροτεί με επιστολή της στην «Κ» η αρχιτέκτων, καθηγήτρια ΕΜΠ Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δίνοντας συγχαρητήρια στη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη. «Η διάσωση των κτιρίων αυτών που σηματοδοτούν πολεοδομικά το οικοδομικό τετράγωνο του Νέου Μουσείου και βοηθούν στη σύνδεσή του με τον γύρω ιστό, είναι πράγματι μία σημαντική απόφαση», επισημαίνει η κ. Αδάμη. Και συνεχίζει: «Εκείνο όμως που την κάνει ξεχωριστή είναι ότι αυτή ελήφθη μετά την αρνητική γνωμάτευση του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων για την κήρυξη των κτιρίων αυτών ως διατηρητέων που επικυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η κ. Μενδώνη με την κίνησή της δίνει ένα λαμπρό παράδειγμα στους πολίτες, μαθαίνοντάς τους ότι η διατήρηση ενός περισσότερο ή λιγότερο ίσως σημαντικού κτιρίου δεν είναι κάτι που πρέπει να επιβάλλεται από το ΣΝΜ και το κράτος ως ποινή, αλλά μια συνειδητή πράξη αυτογνωσίας και σεβασμού της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αρχιτεκτονικής και όχι μόνο».

Στις γωνίες των οδών Μακρυγιάννη και Χατζηχρήστου και Χατζηχρήστου και Μητσαίων βρίσκονται τα δύο αυτά ενδιαφέροντα κτίρια, το πρώτο του τέλους του 19ου αιώνα, τυπικό δείγμα της ακμής του αθηναϊκού νεοκλασικισμού, και το δεύτερο των αρχών του 20ού αιώνα, τυπικό δείγμα του όψιμου νεοκλασικισμού με στοιχεία εκλεκτισμού, τα οποία έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του ΥΠΠΟ ύστερα από απαλλοτρίωση.

27.1.2010

Σημείωση δική μας :
Απαλλοτρίωση δεν σημαίνει και κατεδάφιση....
Επομένως εύγε στην απόφαση να μην κατεδαφιστούν αυτά τα κτίρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis