Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Ντόμινο προσφυγών για περιουσίες στα κατεχόμενα


Ντόμινο εξελίξεων στην Κύπρο προκαλεί η απόφαση του βρετανικού Εφετείου στην υπόθεση του ζεύγους Οραμς. Δεν είναι μόνο που το ζεύγος Τσάρλι και Λίντα Οραμς είναι υποχρεωμένο τώρα να κατεδαφίσει την οικία του στην κατεχόμενη Λάπηθο την οποία σφετερίστηκε από τον κ. Μελέτη Αποστολίδη, είναι και 14.000 αλλοδαποί, στην πλειονότητά τους Βρετανοί, που έχουν αγοράσει ακίνητα στα Κατεχόμενα, τα πλείστα επί των ελληνοκυπριακών περιουσιών. Εδώ και καιρό αγοραστές τέτοιων ακινήτων έχουν θορυβηθεί από τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Οραμς (λόγω της γνωμάτευσης επί της υπόθεσης του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων), που άρχισαν να τα πωλούν όσο όσο προκειμένου να μη χάσουν όλα τα χρήματά τους. Επιπλέον ετοιμάζονται χιλιάδες προσφυγές Ελληνοκυπρίων που έχασαν τις περιουσίες τους στα Κατεχόμενα.


Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το βρετανικό Εφετείο αναγνώρισε με την προχθεσινή απόφασή του ότι η παράνομη εκμετάλλευση και ο σφετερισμός ελληνοκυπριακών περιουσιών από ευρωπαίους πολίτες στα Κατεχόμενα είναι δυνατόν να μεταφερθούν και να κριθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης των ίδιων των χωρών τους. Η υπόθεσησταθμός πλέον για το σύνολο των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα Κατεχόμενα, όπως ανέφεραν και τα κυπριακά ΜΜΕ, αφενός ενισχύει πολιτικά τις θέσεις της Λευκωσίας στις διαπραγματεύσεις για το Περιουσιακό, αφετέρου θωρακίζει περαιτέρω νομικά τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα.

Στη Λευκωσία επικρατεί ικανοποίηση, στα Κατεχόμενα επικρατεί κατήφεια, ενώ η Αγκυρα διά του υπουργείου Εξωτερικών έσπευσε να διασκεδάσει τον προβληματισμό των Τουρκοκυπρίων δηλώνοντας ότι η δικαίωση του κ. Μελέτη Αποστολίδη περιπλέκει τις προσπάθειες για την επίτευξη λύσης στο πρόβλημα, ωστόσο δεν πρόκειται να επηρεάσει το κεφάλαιο για τις περιουσίες. Οι επενδύσεις όμως στα Κατεχόμενα έπεσαν στο ναδίρ. Την ίδια ώρα, ο 43χρονος δικηγόρος κ. Κωνσταντής Καντούνας που κέρδισε την υπόθεση Οραμς, έχοντας μάλιστα ως νομικό αντίπαλο την κυρία Σερί Μπλερ, σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας κ. Τόνι Μπλερ, ετοιμάζεται να ανοίξει μια άλλη υπόθεση και να στραφεί εναντίον 50 Ευρωπαίων που είχαν παραθερίσει στο ξενοδοχείο «Ντόουμ», το οποίο ανήκε στην οικογένεια του κ. Κατσελή και το σφετερίστηκαν οι Τουρκοκύπριοι. Εξήγησε ότι, αν κερδηθεί η υπόθεση, τότε ανοίγει ο δρόμος νομικών διαδικασιών και για τον παράνομο τουρισμό στα Κατεχόμενα.

Πηγή Το Βήμα
21.1.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis