Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων α λα ιταλικά


Μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου για επιβολή καθολικού πόθεν έσχες, περισσότερα από 5 δισ. ευρώ «έφυγαν» στο εξωτερικό


Κίνητρα και φοροαπαλλαγές στα πρότυπα του ιταλικού μοντέλου για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων σχεδιάζει η κυβέρνηση, η οποία μετά την φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό ξεκαθαρίζει ότι οι φορολογούμενοι δεν θα υποχρεωθούν να δηλώσουν στην Εφορία τις τραπεζικές καταθέσεις τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την στιγμή που ήρθε στο φως η απόφαση της κυβέρνησης για καθολικό πόθεν έσχες, περισσότερα από 5 δισ. ευρώ «έφυγαν» από τοποθετήσεις σε ελληνικές τράπεζες για το εξωτερικό προκαλώντας την έντονη αντίδραση των τραπεζιτών που ζητούν από κυβερνητικά στελέχη να αποσαφηνίσουν τις ρυθμίσεις του πόθεν έσχες.

Καταθέσεις

«Ποτέ δεν είπε η κυβέρνηση να γράφονται οι καταθέσεις στις φορολογικές δηλώσεις» δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, αρμόδιος για τα φορολογικά θέματα Δημήτρης Γεωργακόπουλος επιχειρώντας να καθησυχάσει τους καταθέτες που έχουν θορυβηθεί με την εφαρμογή του διευρυμένου πόθεν έσχες που προωθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Γεωργακόπουλος μιλώντας χθες στην πρωινή εκπομπή του Mega ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει κάτι τέτοιο και ότι μάλιστα επεξεργάζεται κίνητρα και φοροαπαλλαγές για να επιστρέψουν τα κεφάλαια που έφυγαν.

«Μπορεί να υπάρξει κίνητρο, όπως στην Ιταλία για να φέρουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα όσοι τα έβγαλαν σε τράπεζες του εξωτερικού» σημείωσε ο κ. Γεωργακόπουλος, προσθέτοντας ότι «θα μπορούσαμε να τους πούμε να φέρουν τα χρήματά τους αλλά υποχρεούνται ένα τμήμα τους να το επενδύσουν στα επόμενα χρόνια».

Διασταυρώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών επαναπατρισμό των κεφαλαίων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή κατατεθειμένα σε τράπεζες του εξωτερικού προβλέπουν μεταξύ άλλων:

  • Μηδενική φορολόγηση των κεφαλαίων που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, δηλαδή πλήρη φορολογική «αμνήστευση».
  • Υποχρεωτική επένδυση του 10%-20% του εισαγομένου ποσού.
  • Σύνδεση των κινήτρων επαναπατρισμού των κεφαλαίων με την αύξηση των θέσεων εργασίας όταν πρόκειται για επιχειρήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η φορολογική αμνηστία που ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση οδήγησε τους Ιταλούς στο να εισάγουν στη χώρα τους κεφάλαια της τάξης των 96 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, ο ζήλος των γειτόνων να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και να επαναπατρίσουν κεφάλαια, είναι τόσο μεγάλος, ώστε η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας ανακοίνωσε παράταση του μέτρου, που έληγε τον Δεκέμβριο, έως τον Απρίλιο.

Ελεγχοι

Οσον αφορά στις τραπεζικές καταθέσεις ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι θα αξιοποιηθούν για τις διασταυρώσεις που θα διενεργεί το υπουργείο Οικονομικών. Δηλαδή, στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ένας φορολογούμενος δαπανά περισσότερα από όσα δηλώνει στην Εφορία, τότε ο φορολογικός έλεγχος θα μπορεί να επεκταθεί ακόμη και σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Της Μαρίας Βουργάνα

8.1.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis