Οι πλαστοί τίτλοι, τα κόλπα των επιτήδειων, οι ψευδείς μαρτυρίες και τα νησιά όπου κατέχεις... ό,τι δηλώσεις
Ο μεγαλύτερος αναδασμός γης στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας γίνεται παράνομα, μέσω του Εθνικού Κτηματολογίου! Την πρωτοφανή αυτή καταγγελία έκανε ο σύλλογος των συμβολαιογράφων, εκτιμώντας ότι υπάρχει νομικό κενό στη διαδικασία κτηματογράφησης που βοηθά τους καταπατητές δημοσίων εκτάσεων να κατοχυρώσουν δικαιώματα. Το ανησυχητικό είναι ότι η πολιτεία μπορεί να μην αντιληφθεί ποτέ τις παράνομες συναλλαγές, καθώς δεν δηλώνει την περιουσία της στο Κτηματολόγιο.
Από τον πρώτο κιόλας ιδρυτικό νόμο για το Κτηματολόγιο το 1995, έγινε σαφές πως η πολιτεία δεν επρόκειτο να δηλώσει την περιουσία της. Tο κράτος οχυρώθηκε νομικά πίσω από το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου: ότι δηλαδή κάθε (εκτός σχεδίου) έκταση στην Ελλάδα είναι δημόσια εκτός αν αποδειχθεί το αντίθετο.
Η επιλογή αυτή, όμως, αποδείχθηκε τελικά ιδιαίτερα «βολική» για τους καταπατητές. Από τη μια πλευρά, γιατί το Κτηματολόγιο δεν αποκαλύπτει τις συστηματικές καταπατήσεις που έγιναν στο παρελθόν. Από την άλλη, γιατί (σύμφωνα με τους νομικούς) αφήνει περιθώρια νομιμοποίησης των καταπατήσεων.
«Οκτώ χρόνια μετά την ίδρυση ενός κτηματολογικού γραφείου, οι εγγραφές που έχουν γίνει στο Κτηματολόγιο θεωρούνται οριστικές. Υστερα από μια δεκαετία μετατρέπονται σε αμάχητο τεκμήριο, άρα την ιδιοκτησία τεκμαίρεται αυτός που έχει εμφανιστεί στην αρχική εγγραφή», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Αθηνών, Πειραιά, Αιγαίου και Δωδεκανήσου κ. Κώστας Βλαχάκης. «Με δεδομένο ότι χρησικτησία επί ακινήτων του Δημοσίου δεν γίνεται, ο καταπατητής ενός δημοσίου κτήματος τυπικά δεν αποκτά κυριότητα. Ομως μετά τη 10ετία, το Δημόσιο στερείται από τις εμπράγματες αξιώσεις του, δηλαδή δεν μπορεί να διεκδικήσει πλέον την καταπατημένη έκταση. Αρα πρακτικά την παραχωρεί στον καταπατητή».
Επιπλέον, το Δημόσιο δεν παρεμβαίνει στη διαδικασία κτηματογράφησης για να υπερασπίσει την περιουσία του, παρά μόνο όταν κληθεί ή για ιδιοκτησίες που έχουν αρχικά καταγραφεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη. «Πλην όμως ένας καταπατητής εμφανίζει συνήθως πλαστούς τίτλους ή ψεύτικες μαρτυρίες, άρα δεν προσφεύγει στη διαδικασία αγνώστου ιδιοκτήτη, άρα το Δημόσιο δεν ειδοποιείται ποτέ ότι κάποιος διεκδικεί την περιουσία του. Αν ποτέ το αντιληφθεί, μπορεί εν τω μεταξύ η έκταση να έχει πωληθεί, να έχει χτιστεί, να υπάρχουν δηλαδή τετελεσμένα...».
Παράδοξα
Η παρακολούθηση του Κτηματολογίου από τους νομικούς έφερε στο φως και πλήθος απίστευτων περιπτώσεων. Η «Κ» παρουσιάζει ορισμένες χαρακτηριστικές.
Ζωγράφου. Μια κυρία δήλωσε στο Κτηματολόγιο οικόπεδο που της είχε κληροδοτήσει ο πατέρας της. Αμέλησε ωστόσο να καταθέσει το πιστοποιητικό μεταγραφής του συμβολαίου στο υποθηκοφυλακείο. Οταν αργότερα το προσκόμισε στο κτηματολογικό γραφείο, την πληροφόρησαν ότι το ακίνητο δεν ανήκει σε αυτήν, αλλά στον (προ δεκαετιών αποθανόντα) πατέρα της. Η αιτία είναι ότι για την καταγραφή του ιδιοκτήτη του οικοπέδου χρησιμοποιήθηκαν όχι το συμβόλαιο της κληρονόμου, αλλά τα παλαιά συμβόλαια των γειτόνων της. Για να διορθωθεί το λάθος πρέπει να προσφύγει στα δικαστήρια.
Σίφνος-Λευκάδα. Ελλείψει συμβολαίων ή δικαστικών αποφάσεων, οι ιδιοκτησίες που δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο είναι εντελώς αναντίστοιχες της πραγματικότητας. Η έκταση του φαινομένου είναι τέτοια που θα χρειαζόταν... δύο νησιά ακόμα για να αντιστοιχηθούν όλα τα οικόπεδα. Στη Μυτιλήνη το 80% των εκτάσεων αποτυπώθηκαν λάθος.
Κομοτηνή. Από λάθος στην εγγραφή διεύθυνσης καταγράφηκε μαντρί στον 6ο όροφο πολυκατοικίας! Το λάθος ήταν τόσο εξωφρενικό που προκάλεσε την παρέμβαση τοπικών φορέων και αρχών, που πέτυχαν παράταση της μελέτης για να διορθωθούν τα λάθη.
Νίκαια. Δύο πολίτες κατέχουν διαμερίσματα στον 1ο και 2ο όροφο της ίδιας πολυκατοικίας και είναι και οι δύο κάτοικοι εξωτερικού. Από λάθος, ο δεύτερος πολίτης δηλώνει στο Κτηματολόγιο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος στον 1ο όροφο. Ετσι εμφανίζονται δύο διεκδικητές του ίδιου διαμερίσματος και κανένας του δεύτερου. Το κενό εκμεταλλεύτηκε επιτήδειος, που προσήλθε και δήλωσε ιδιοκτήτης του διαμερίσματος του 2ου ορόφου, το οποίο εν τω μεταξύ καταγράφηκε ως αγνώστου ιδιοκτήτη. Η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια.
Aυστηρότεροι οι έλεγχοι
Προβλήματα σε σχέση με τον νομικό έλεγχο των δηλώσεων που έγιναν στο κτηματολόγιο υπάρχουν. Ωστόσο, δεν πρόκειται να επαναληφθούν, καθώς προβλέπονται αυστηροί έλεγχοι. Αυτό υποστηρίζει στην «Κ» ο κ. Απ. Αρβανίτης, από τη θέση του νέου προέδρου της Κτηματολόγιο Α. Ε.
- Ποια είναι η θέση σας όσον αφορά τις καταγγελίες του συλλόγου συμβολαιογράφων;
- Το κτηματολόγιο σε αντίθεση με το υφιστάμενο σύστημα μεταγραφών και υποθηκών είναι ένα σύστημα που καταγράφει και εγγυάται το ιδιοκτησιακό καθεστώς ανεξάρτητα αν τα ακίνητα είναι δημόσια ή ιδιωτικά. Επίσης, με τη χρήση δορυφορικών εικόνων εγγυάται την παρακολούθηση της πραγματικής εικόνας των δημοσίων εκτάσεων και των δασών και όχι μόνο αυτής που περιγράφεται σε έγγραφα που δεν απεικονίζουν πολλές φορές την πραγματικότητα.
- Πότε θα κληθούν οι ιδιοκτήτες σε περιοχές που κτηματογραφήθηκαν με τα τρία πρώτα προγράμματα να καταβάλουν τα 35 ευρώ ανά δικαίωμα;
- Θα υπάρξει σύντομα σχετική ενημέρωση.
Tου Γιωργου Λιαλιου
Πηγή Καθημερινή
3.1.2010
*Η φωτό είναι από το κτίριο του ΕΟΤ στην Πάρνηθα. Χτίστηκε αρχικά ως σανατόριο, μετατράπηκε αργότερο σε ξενοδοχείο, έπειτα έγινε σχολή και τώρα καταρρέει. Που θα καταλήξει ιδιοκτησιακά???? Κανείς δεν γνωρίζει.
Την βρήκα στο http://www.dpgr.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου