Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα στη μάχη κατά του Αλτσχάιμερ


Τα κινητά τηλέφωνα, μέχρι σήμερα, κατηγορούνται ως άκρως επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Τελευταία μελέτη, ωστόσο, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ερευνας κατά του Αλτσχάιμερ στη Φλώριδα, απέδειξε ότι τα κινητά και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν μπορεί να μας προστατεύσει από την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ. Η έρευνα έγινε σε 96 πειραματόζωα που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να εμφανίσουν την εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου. Βέβαια, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η έρευνα, δεν θα πρέπει να γίνεται αλόγιστη χρήση του κινητού.

Μέχρι πρόσφατα οι ειδικοί ασχολούνταν με την αναγνώριση και αξιολόγηση των κινδύνων που εγκυμονεί η χρήση κινητών τηλεφώνων για την ανθρώπινη υγεία. Τώρα, όμως, πέρασαν στην αντίπερα όχθη και άρχισαν να ανακαλύπτουν τις ευεργετικές συνέπειες της κινητής τηλεφωνίας.

Επιστήμονες του Κέντρου Ερευνας για τη Θεραπεία του Αλτσχάιμερ, που βρίσκεται στη Φλόριντα, πιστεύουν ότι η ακτινοβολία που εκπέμπει το κινητό τηλέφωνο μπορεί να μας προστατεύσει από την εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου. Πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια έδειξαν ότι η ακτινοβολία θωράκισε τη μνήμη των πειραματόζωων ή τη βελτίωσε σε περίπτωση που είχαν εμφανίσει τη νόσο. Τώρα μελετούν τη δράση διαφορετικών συχνοτήτων για να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορούν να βελτιωθούν τα αποτελέσματα αυτής της καινοτόμου προστασίας.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Alzheimer’s disease. Οι Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν 96 «μεταλλαγμένα» πειραματόζωα που θα εμφάνιζαν πλάκες βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους. Οι πλάκες αποτελούν την «υπογραφή» της νόσου Αλτσχάιμερ, ενώ υπήρχε και μια ομάδα ελέγχου αποτελούμενη από φυσιολογικά ποντίκια. Ολα εκτέθηκαν καθημερινά σε ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, το οποίο προκλήθηκε από τη χρήση ενός συμβατικού κινητού τηλεφώνου, για δύο περιόδους διάρκειας μιας ώρας. Συνολικά το πείραμα διήρκεσε επτά ως εννιά μήνες. Τα κλουβιά στα οποία παρέμεναν τα πειραματόζωα είχαν τοποθετηθεί στην ίδια απόσταση, γύρω από μια κεντρική κεραία που εξέπεμπε το τηλεφωνικό σήμα.

Οι ερευνητές, υπό τον συντονισμό του καθηγητή Γκάρι Αρεντας, υποστηρίζουν ότι εάν υπήρχε έκθεση των τροποποιημένων ποντικών στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από νεαρή ηλικία, προτού εμφανιστούν τα προβλήματα στη μνήμη, τότε οι γνωσιακές τους λειτουργίες θα παρέμεναν ακέραιες. Οταν η έκθεση άρχιζε σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν τα τροποποιημένα ποντίκια είχαν αρχίσει να εμφανίζουν κάμψη στις λειτουργίες απομνημόνευσης, τότε η έκθεση στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο αποκαθιστούσε τη μνήμη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να εμφανιστούν οι συνέπειες χρήσης του κινητού τηλεφώνου στον άνθρωπο. Προειδοποιούν πάντως ότι δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστη χρήση του.

BBC

8.1.2010


Σημείωση δική μας :
1. Σε λίγο θα μας πουν πως 10 ώρες την ημέρα χρήσης του κινητού τον γιατρό τον κάνει πέρα....
2. Είμαι περίεργη να μάθαινα ποιός χρηματοδοτεί αυτή την έρευνα....Μήπως καμιά εταιρεία παραγωγής κινητών τηλεφώνων?????

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis