Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

634 φορείς ζητούν 8.000 εργαζόμενους

To «πράσινο φως» σε 634 φορείς του Δημοσίου που ζητούν την πρόσληψη συμβασιούχων μίσθωσης έργου είναι έτοιμο να δώσει το ΑΣΕΠ, αποδεχόμενο το σύνολο σχεδόν των αιτημάτων τους για 8.000 νέες θέσεις εργασίας όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων.

Οι φορείς αξιοποίησαν άμεσα τις διατάξεις του νέου νόμου για τις προσλήψεις και υπέβαλαν 1.527 εμπρόθεσμα αιτήματα έως τις 11 Ιανουαρίου.

Υψηλόβαθμα στελέχη του ΑΣΕΠ εκτιμούν ότι στους διαγωνισμούς που θα ακολουθήσουν αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 50.000 υποψήφιοι.

Θεωρούν ότι το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί περιορισμένος αριθμός μονίμων θέσεων και κατά συνέπεια η σύμβαση έργου ενός ή δύο ετών θα αποτελέσει «καλή διέξοδο» για όσους επιζητούν θέση εργασίας στο Δημόσιο.

Τα στοιχεία του ΑΣΕΠ δείχνουν ότι τη «μερίδα του λέοντος» από τις νέες προσλήψεις διεκδικούν εκατοντάδες δήμοι μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων. Ζητούν πτυχιούχους ΑΕΙ-ΤΕΙ, αλλά και απόφοιτους Λυκείου- Γυμνασίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα υπάρξει ενιαία προκήρυξη, αλλά κάθε φορέας θα διενεργήσει τον δικό του, ξεχωριστό διαγωνισμό, εφόσον πάρει την έγκριση για τις θέσεις.

Η διαδικασία και τα κριτήρια διορισμού θα είναι παρόμοια με εκείνα που επιλέγονται για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού. Το ΑΣΕΠ αναμένεται να εγκρίνει το σύνολο των αιτημάτων των υπηρεσιών, εξαιρώντας μόνο εκείνα που αφορούν την κάλυψη διοικητικών αναγκών ή γραμματειακής εξυπηρέτησης του φορέα.

Με βάση τον πρόσφατο νόμο για την αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων, πρέπει να εξαιρεθούν από την έγκριση και τα αιτήματα που εμπεριέχουν ειδικότητες που προβλέπονται ήδη στον οργανισμό ή στον εσωτερικό κανονισμό των φορέων.

Σε αυτή την περίπτωση, όμως, το ΑΣΕΠ είναι πρόθυμο να χορηγήσει «βεβαίωση έγκρισης» κάνοντας χρήση της ειδικής διάταξης του άρθρου 14 του νέου νόμου.

Αυτή προβλέπει τη μετακύλιση της ημερομηνίας εφαρμογής της διάταξης ως τις 31.12.2010 για το Δημόσιο και ως τις 31.12.2011 για τους ΟΤΑ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα εγκριθούν όλες οι θέσεις ειδικοτήτων που προβλέπονται στους οργανισμούς των φορέων, εκτός από τις διοικητικές που φαίνεται ότι... περισσεύουν στο Δημόσιο. Η κρίση του ΑΣΕΠ δεν είναι απαραίτητη για γιατρούς, οδοντιάτρους, ελεγκτές γιατρούς των ασφαλιστικών ταμείων, γιατρούς και νοσηλευτές των δημοτικών ιατρείων, των ΚΑΠΗ και των κοινωνικών δομών των ΟΤΑ, καλλιτέχνες όλων των ειδικεύσεων και επιστήμονες στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων.

Για την πρόσληψη αυτών των υπαλλήλων δεν χρειάζεται η συνδρομή της Ανεξάρτητης Αρχής και οι φορείς επιλέγουν μόνοι τους το προσωπικό.

Η έγκριση του ΑΣΕΠ για τις νέες θέσεις με σύμβαση έργου συνοδεύεται με βεβαίωση προς την υπηρεσία που ζητεί προσωπικό. Με βάση αυτό το πιστοποιητικό οι φορείς εκδίδουν τις προκηρύξεις, συγκεντρώνουν τις αιτήσεις και επιλέγουν τους νέους υπαλλήλους.

Πηγή Το Βήμα
27.1.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis