Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Φόρο (και) στην Google σχεδιάζει ο Ν. Σαρκοζί


Ανατροπή στον τρόπο λειτουργίας του Διαδικτύου, με τη φορολόγηση των διαφημιστικών εσόδων των διαδικτυακών κολοσσών όπως η Google, προτείνει έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό της γαλλικής κυβέρνησης.
Στόχος των προτάσεων, είναι η χρηματοδότηση κλάδων και βιομηχανιών που έχουν υποστεί σοβαρό οικονομικό πλήγμα από την ανεξέλεγκτη και δωρεάν διακίνηση περιεχομένου στο Διαδίκτυο, όπως αυτοί της μουσικής, του βιβλίου και των ΜΜΕ, για τα οποία ο Νικολά Σαρκοζί φέρεται να προωθεί «γενναίες» επιχορηγήσεις 900 εκατ. ευρώ.

Η έκθεση

Η βασική πρόταση της «Εκθεσης Ζέλνικ», που πήρε το όνομά της από τον Πατρίκ Ζέλνικ, έναν από τους βασικούς συντάκτες της και μουσικό παραγωγό της «πρώτης κυρίας» της Γαλλίας, Κάρλα Μπρούνι, προβλέπει την επιβολή φόρου στους μεγάλους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως η Google, το MSN της Microsoft και η Yahoo.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Liberation», το μέτρο προτείνεται να ισχύσει για όλους τους παρόχους που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, ανεξαρτήτως που βρίσκεται η έδρα τους, αρκεί οι υπηρεσίες τους να χρησιμοποιούνται από χρήστες στη Γαλλία.

Όπως επισημαίνει ο έτερος βασικός συντάκτης της έκθεσης, Γκιγιόμ Τσερούτι, στόχος του μέτρου είναι να βάλει τέλος «στον πλουτισμό ορισμένων στο Ιντερνετ δίχως όρια και αποζημιώσεις».
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η λέξη «φόρος» δεν χρησιμοποιείται ευθέως στην έκθεση, αλλά καθίσταται αυτονόητη μέσω της υποχρέωσης που προβλέπει για τους παρόχους να δηλώνουν τα διαφημιστικά τους έσοδα στο κράτος, καθώς και της πρότασης για αναθεώρηση του ΦΠΑ από τις διαδικτυακές πωλήσεις. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται μάλιστα στη μουσική βιομηχανία, που σύμφωνα με τον κ. Τσερούτι «έκανε κακή αρχή» και διανύει «μια δραματική κατάσταση».

Η έκθεση προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία επιδοτούμενων καρτών για την online αγορά μουσικής, αξίας 50 ευρώ, τα 20 εκ των οποίων θα επιδοτούνται από το κράτος. Ο υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Φρεντερίκ Μιτεράν, χαρακτήρισε «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα» και «ευφυή» την έκθεση, τονίζοντας ότι παρέχει μια «πανοραμική προσέγγιση» στο ζήτημα.

Αν και η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανακοινώσει πως σκοπεύει να αξιοποιήσει τις προτάσεις, η Γαλλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που έχει καθιερώσει τους πιο αυστηρούς και αμφιλεγόμενους νόμους για τη λειτουργία του Ιντερνετ και την καταπολέμηση της online πειρατείας.

«Φόρος Google»

Δεν είναι τυχαίο ότι οι προτάσεις αποκαλούνται ήδη από πολλούς «φόρος Google», δεδομένης της ανοιχτής κόντρας που υπάρχει ανάμεσα στον αμερικανικό διαδικτυακό κολοσσό και τον Νικολά Σαρκοζί, που τη θεωρεί απειλή για την προστασία της γαλλικής πολιτισμικής κληρονομιάς.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρέπει άλλωστε να συγκεντρώσει τους πόρους για τη χρηματοδότηση των φιλόδοξων επενδυτικών προγραμμάτων που έχει εξαγγείλει, δίχως τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όπως συνέβη και στην περίπτωση του «Πράσινου Φόρου» που «πάγωσε» λόγω των αντιρρήσεων του Συνταγματικού Συμβουλίου της χώρας.

Του Παναγιώτη Παπαϊωάννου


Πηγή Ημερησία
8.1.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis