Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Μια λαϊκή ορχήστρα....αλλοιώτικη από τις άλλες....


Από αριστερά, καθιστοί οι Γιάννης Βασιλακάκης και Χαρίκος Συργανίδης. Ορθιοι οι Γιώργος Λαζαρίδης, Φραγκούλης Πετουρής και Σταύρος Νικολάου. Στην ένθετη φωτογραφία ο Νίκος Τζελάτογλου.
Ενας κουρέας κι ένας ξυλογλύπτης-επιπλοποιός από τη Νέα Σμύρνη, ένας επιπλοποιός από τον Βύρωνα, ένας οικοδόμος από την Καισαριανή κι ένας Λυκειάρχης κι ένας τουριστικός πράκτορας από το Παλαιό Φάληρο αποτελούν τα μέλη μιας ξεχωριστής μουσικής ομάδας, της «Συμπτωματικής Κομπανίας», που αφιερώνουν πολλές από τις ελεύθερες ώρες τους για να παίζουν δωρεάν σε ιδρύματα, γηροκομεία, σχολεία, συλλόγους.

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι επαγγελματίες μουσικοί, η φήμη τους εξαπλώνεται, καθώς είναι άψογοι εκτελεστές και παίζουν χωρίς αμοιβή, μόνον ως «εθελοντές διασκεδαστές», όπου τους καλέσουν.

(Από αριστερά)σε ώρα εργα­σίας, εκτός κομπανίας, ο Χαρίκος Συργανίδης με χτένα και ψαλίδι στο κουρείο του, ο Γιάννης Βασιλακάκης στο ξυλουργείο και ο Φραγκούλης Πετουρής δίπλα σε ένα ξυλόγλυπτό του.

Ηταν η ορχήστρα που έπαιξε, όταν έγινε η πρώτη εκδήλωση μνήμης από τον «Ιανό» στο «Κέντρο Εικαστικών Τεχνών», προς τιμή του μεγάλου ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη, έναν χρόνο μετά το θάνατό του και με τους ήχους της χόρεψαν τέσσερις ταλαντούχοι χορευτές ζεϊμπέκικο, τον αγαπημένο χορό του Τσαρούχη, που τον απεικονίζει και σε πολλά έργα του με ναύτες.

Η «Συμπτωματική Κομπανία» έχει στο ρεπερτόριό της τα πάντα, από... Μπαχ μέχρι Ροκ!
Παίζουν συνήθως λαϊκά, ρεμπέτικα, νησιώτικα, ηπειρώτικα, τζαζ, ευρωπαϊκά. Αποφεύγουν το παλκοσένικο και τις ειδικές εξέδρες με τα «φωτορυθμικά», όπως χαρακτηριστικά μας λένε.
Προτιμούν στις εμφανίσεις τους να είναι ανάμεσα στον κόσμο, τους αρέσει το «παρεΐστικο» στυλ.

«Ρεφενέ» Εμφανίζονται ξαφνικά, ως πελάτες, σε διάφορες ταβέρνες της Ν. Σμύρνης και του Ν. Κόσμου, κάθονται γύρω από ένα τραπέζι, πίνουν το κρασάκι τους και κάποια στιγμή βγάζουν από τις θήκες τα όργανα και αρχίζουν το πρόγραμμα, αλλάζοντας στη στιγμή την ατμόσφαιρα και κάνοντας όλους τους πελάτες να τραγουδούν μαζί τους και τους μαγαζάτορες ευτυχείς, που γεμίζει το μαγαζί.
Δεν δέχονται αμοιβή, ούτε κέρασμα -με εξαίρεση το κρασάκι- και τελειώνοντας πληρώνουν κανονικά «ρεφενέ», τον λογαριασμό τους!
«Από μια σύμπτωση δημιουργήθηκε η ορχήστρα μας. Τυχαία, σε ταβερνάκια που συχνάζαμε, όπως ‘’Του Θωμά» στον Νέο Κόσμο, στην ταβέρνα ‘’Σούρουπο» στη Ν. Σμύρνη και αλλού, κάναμε αυτοσχέδιο μουσικό πρόγραμμα, για το κέφι μας», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο μπουζουξής της κομπανίας Χαρίκος Συργανίδης. «Το εμπλουτίσαμε στην πορεία, κάνοντας ένα πιο πλούσιο ρεπερτόριο. Η χαρά μας είναι μεγάλη όταν βλέπουμε τους ανθρώπους στα ιδρύματα που επισκεπτόμαστε να δείχνουν ευχαριστημένοι, που δεν τους ξεχνάμε. Η κομπανία μας, αποτελεί από μόνη της μια ξεχωριστή κατηγορία εθελοντισμού, σ’ έναν τομέα που δύσκολα βρίσκεις ανθρώπους να αφιερώνουν πολλές ώρες στον συνάνθρωπο χωρίς να αμείβονται», μας λέει ο κ. Συργανίδης.

Tα μέλη
  • Χαρίκος Συργανίδης, κουρέας-κομμωτής, μπουζούκι.
  • Γιάννης Βασιλακάκης, επιπλοποιός, κιθάρα.
  • Γιώργος Λαζαρίδης, τ. Λυκειάρχης, ούτι.
  • Σταύρος Νικολάου, εργολάβος οικοδομικών εργασιών, κλαρίνο.
  • Φραγκούλης Πετουρής, ξυλογλύπτης -σχεδιαστής, κρουστά-τραγούδι.
  • Νίκος Τζελάτογλου, τουριστικός πράκτορας, ακορντεόν- κρουστά.
  • Πρόσφατα προστέθηκαν στην κομπανία ο Κούρδος ελαιοχρωματιστής από τη Συρία, Αχμέτ, δάσκαλος μουσικής και ούτι, όπως και δύο βιολιστές, ο Μιχάλης Σιδερής και ο Μιχάλης Χούτας, που εργάζονται σε ναυτιλιακές εταιρείες.
OI... ΠPOBEΣ

«Λέμε ένα "ρε ματζόρε" και αρχίζουμε να παίζουμε» «Αρχικά ήμασταν δύο, ξεκινήσαμε εγώ και ο επιπλοποιός Γιάννης Βασιλακάκης, ύστερα γίναμε τρεις, ήρθαν κι άλλοι, όλοι φίλοι μεταξύ μας, και πλέον είμαστε έξι που απαρτίζουμε τη «Συμπτωματική Κομπανία», με κατά καιρούς νέα μέλη και κάνουμε εμφανίσεις, όπου μας καλέσουν», μας εξηγεί ο κ. Χαρίκος Συργιανίδης..Ολοι παίζουμε όργανα, κάποιοι δύο και τρία, και όλοι τραγουδάμε. Το όνομα το επινοήσαμε όταν μας κάλεσαν να παίξουμε στην εκδήλωση για τον Γιάννη Τσαρούχη. Αν συμβεί και δεν έχουμε υποχρεώσεις με την κανονική δουλειά μας, λέμε ‘’ναι’’ στα καλέσματα και πλέον, ως ερασιτέχνες μουσικοί, δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας και το ευχαριστιόμαστε κι εμείς.Η πιο πρόσφατη εμφάνισή μας έγινε παραμονή Χριστουγέννων στο Γηροκομείο «Ρεγγίνειο», στον Αλιμο κι έχουμε στο πρόγραμμα εμφανίσεις σε εκδηλώσεις κοπής πίτας και σε μερικούς Συλλόγους.

Εχουμε παίξει παλιότερα στη γιορτή των Συγγραφέων, στην αποχαιρετιστήρια γιορτή του Λυκείου Παλαιού Φαλήρου, σε σπίτια φίλων, σε γιορτές στο Πόρτο Χέλι, στην Κρήτη, αλλά και στη Ναζαρέτ! Οπου προλαβαίνουμε, πάμε. Από τα αγαπημένα μας τραγούδια, με το οποίο αρχίζουμε πάντα, είναι το «Μεσ’ στην υπόγεια την ταβέρνα» του Βάρναλη, που αυτόματα δημιουργεί κέφι και το τραγουδάνε όλοι. Η «Νεφέλη», το «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», που είναι από τα αγαπημένα μας, τα παλιά του Μάρκου, ρεμπέτικα, τσιφτετέλια, αλλά και σύγχρονα που τραγουδά ο Νταλάρας, καθώς επίσης έντεχνα και ροκ! Τραγουδάμε κυρίως Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Λοΐζο, Κουγιουμτζή, Νικολόπουλο, Σπανό και άλλους σπουδαίους συνθέτες, γνωστά και άγνωστα τραγούδια τους, όλα με εξαιρετική μουσική και στίχο.

Πρόβες δεν κάνουμε. Λέμε οποιοδήποτε τραγούδι έρχεται στο μυαλό μας εκείνη τη στιγμή και αν δεν το έχουμε ξαναπαίξει, λέμε π.χ. ένα «ρε ματζόρε» και αρχίζουμε όλοι να το παίζουμε «πρίμα βίστα».Μας αρέσει να τραγουδά ο κόσμος μαζί με μας, όλοι σαν μια χορωδία. Δεν έχει σημασία αν τραγουδάνε ακόμη και... φάλτσα, εμείς δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στη συμμετοχή», καταλήγει ο κ. Συργανίδης.
Του Γιάννη Κρητικού
jkritikos@pegasus.gr

Πηγή Το Εθνος
17.1.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis