Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Η Βρετανία, «πλυντήριο» και κρησφύγετο της μαφίας


Με νομιμοφανείς επιχειρήσεις τζίρου εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών

Τα πλοκάμια της μαφίας εξαπλώνονται στη Βρετανία. Οπως επιβεβαιώνει ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας της Ιταλίας για θέματα οργανωμένου εγκλήματος, κ. Φρανσέσκο Φορτζιόνε, οι βρετανικές πόλεις εξελίσσονται σε τόπους-κλειδιά για τις ζωτικής σημασίας επιχειρήσεις «ξεπλύματος χρήματος» των μαφιόζων.
Την περασμένη εβδομάδα, η αρμόδια βρετανική επιτροπή ανέστειλε την ισχύ αδείας της εταιρείας, Paradise Bet Ltd, που εδρεύει στο προάστιο Χάνσλοου του δυτικού Λονδίνου. Η εταιρεία έκλεισε αφού η ιταλική αστυνομία «πάγωσε» τα περιουσιακά της στοιχεία, στο πλαίσιο της επιχείρησης εξάρθρωσης της εγκληματικής συμμορίας Παρίζι από τη νότια περιοχή Πούλια, της οποίας τα μέλη κατηγορούνται για απόπειρα φόνου, λαθρεμπόριο ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος. Ο αρχηγός της συμμορίας, Σαβίνο Παρίζι, 48 ετών, όπως και πολιτικοί και επιχειρηματίες, ήταν μεταξύ των 74 ατόμων, τα οποία συνελήφθησαν τον τελευταίο μήνα από τις ιταλικές αρχές στο Μπάρι, όπου η Paradise Bet διατηρεί γραφεία. Στο πλαίσιο της ευρείας κλίμακας επιχείρησης της ιταλικής αστυνομίας, με το κωδικό όνομα «Ντόμινο» -στην οποία συνεργάστηκε η βρετανική υπηρεσία καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, SOCA- κατασχέθηκαν 227 ακίνητα, 680 τραπεζικοί λογαριασμοί, 61 πολυτελή αυτοκίνητα, εννέα στάβλοι, 71 άλογα και 35 επιχειρήσεις, που σύμφωνα με εκτιμήσεις αξίζουν 200 εκατ. λίρες.

Τζίρος 40 δισ. λιρών
Οι αρχές πιστεύουν ότι τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Ο κ. Φορτζιόνε έχει καταρτίσει κατάλογο με ύποπτες επενδύσεις της μαφίας στο Λονδίνο, όπου εκπροσωπούνται και οι τρεις βασικές εγκληματικές οργανώσεις της Ιταλίας - η μαφία της Σικελίας, η Ντράνγκετα και η Καμόρα της Νάπολης. Η Ντράνγκετα καυχιέται για τζίρο 40 δισεκατομμυρίων λιρών, ποσό μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Εσθονίας και της Σλοβενίας μαζί! Ο κατάλογος του Φορτζιόνε αρχίζει με μέλη της διαβόητης οικογένειας Γκραβιάνο, δηλαδή τους αρχηγούς της συμμορίας Μπρανκάτσιο, που σκότωσε δεκάδες άτομα σε ολόκληρη την Ιταλία στη βομβιστική της εκστρατεία στις αρχές της δεκαετίας του ‘90.

«Μέλη της Συμμαχίας Σεκοντιλιάνο, μιας ομάδας συμμοριών εντός της Καμόρα, είναι ιδιοκτήτες καταστημάτων του Λονδίνου, που προωθούν στην αγορά προϊόντα μαϊμούδες χρησιμεύοντας επίσης ως κρησφύγετα φυγόδικων και κέντρα λαθρεμπορίου» δήλωσε ο Φορτζιόνε, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος της ιταλικής κοινοβουλευτικής επιτροπής καταπολέμησης της μαφίας έως το 2008. Ζει με ένοπλη συνοδεία από το 1995...

Ο Φρανσίσκο Φορτζιόνε έχει ανακαλύψει το όνομα ενός οικονομικού συμβούλου ο οποίος εδρεύει στο Λονδίνο και διατηρεί δεσμούς, όπως πιστεύει, με τη συμμορία Φατζάρι της Ντράνγκετα, συμμορία που πρωτοστατεί στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών. «Δύο μέλη της συμμορίας Ντράνγκετα Αράκρι, που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της ιταλικής πόλης του Ρέτζιο Εμίλια, εδρεύουν τώρα στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου αγοράζοντας ακίνητα», πρόσθεσε. «Δεν σκοτώνουν ακόμη στο Λονδίνο, απλώς επενδύουν»...

Ο κ. Φορτζιόνε δήλωσε επίσης ότι στις προσπάθειες της Ιταλίας να πατάξει τους μαφιόζους συνέβαλε το πανευρωπαϊκής εμβέλειας ένταλμα σύλληψης του 2004, όταν τέσσερα μέλη της μαφίας συνελήφθησαν στη Βρετανία και εστάλησαν στην πατρίδα τους με χειροπέδες. Προτού συλληφθεί το 2005, ο Αντόνιο Λα Τόρε, ένας από τους ηγέτες της Καμόρα, κατάφερε να στήσει μια μικρή εμπορική αυτοκρατορία ως κέντρο «ξεπλύματος χρήματος» στο Αμπερντίν, περιλαμβανομένης μιας επιχείρησης εισαγωγών ελαιόλαδου και προσούτο όπως και ενός εστιατορίου, προσφέροντας θέσεις εργασίας σε Ναπολιτάνους. Ανάμεσά τους, ο Ρομπέρτο Σαβιάνο, ο οποίος στη συνέχεια περιέγραψε τις περιπέτειές του στο δημοφιλές βιβλίο του «Γόμορρα».

«Χάρη στο ευρωπαϊκό ένταλμα, συνελήφθη ο Λα Τόρε, αλλά μόνο για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ιταλία», δήλωσε ο Φορτζιόνε. «Δεν κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία στο Αμπερντίν και όλα αυτά μπορεί ακόμη να ανήκουν στη συμμορία».

Επίσης, το 2007, συνελήφθη στο Λάνκασαϊρ ο φυγάς μαφιόζος της Νάπολης, Τζενάρο Παντζούτο, ο οποίος εκπαίδευε Βρετανούς απατεώνες στο πώς θα εξαπατούν εταιρείες αυτοκινήτων λίζινγκ.
«Οι συλλήψεις των Παντζούτο και Λα Τόρε έδειξαν ότι η Καμόρα θεωρεί τη Βρετανία τόπο διαφυγής και ξεπλύματος χρήματος», δήλωσε ο Ναπολιτάνος δικαστής Μικέλε Ντελ Πρέτε. «Παρότι, όμως, ο Παντζούτο μας έδωσε ονόματα των Βρετανών συνενόχων του, τα οποία παραδώσαμε στις βρετανικές αρχές στις αρχές του χρόνου, οι Βρετανοί δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται».

Νέα νομοθεσία
Μόνον ένας τρόπος υπάρχει, είπε ο κ. Φορτζιόνε, να κρατήσουμε τους Ιταλούς μαφιόζους έξω από τη Βρετανία. «Εάν η Βρετανία και η Ευρώπη δεν υιοθετήσουν νόμους, με τους οποίους θα αναγνωρίζουν τη συμμετοχή στη μαφία ως έγκλημα, όπως κάναμε εμείς στην Ιταλία, και δεν επιτρέψουν την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων παράλληλα με τη σύλληψη ενός μέλους της, η μαφία θα βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά».

Στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Εξαγωγή Μαφίας», ο κ. Φορτζιόνε περιλαμβάνει χάρτες που δείχνουν σε ποια σημεία του εξωτερικού δρουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ανακριτών, οι ιταλικές συμμορίες.

Του Tom Kington,
The Observer

3.1.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis