Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Εν μέσω αντιδράσεων ψηφίστηκε χθες το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των χρεών


Το υπ. Οικονομίας αγνόησε εισηγήσεις από ΕΚΤ και Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής


Σε συμφωνία με τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι οι παρατηρήσεις του Τμήματος Νομοτεχνικής Επεξεργασίας Σχεδίων και Προτάσεων Νόμων της Βουλής στο νομοσχέδιο της υπουργού Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας για τη ρευστότητα στην αγορά, που από χθες αποτελεί και επίσημα νόμο του κράτους.

Η γνωμοδότηση του αρμοδίου οργάνου της Βουλής φέρει την ημερομηνία τις 12ης Ιανουαρίου, δηλαδή δύο ημέρες πριν από τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ και είχε την ίδια τύχη που είχαν και οι παρατηρήσεις της Κεντρικής Τράπεζας από την υπουργό κ. Λούκα Κατσέλη, η οποία τις αγνόησε επιδεικτικά.

Το Τμήμα Νομοτεχνικής Επεξεργασίας επικεντρώνει τις παρατηρήσεις του στα θέματα του «Τειρεσία», αλλά και στην υποχρέωση που είχε το υπουργείο να υποβάλει το σχετικό νομοσχέδιο προς έγκριση στην ΕΚΤ, υποχρέωση την οποία η χώρα μας δεν τήρησε έγκαιρα και αποτέλεσε στοιχείο έντονης κριτικής και από την πλευρά της Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι η σχετική υποχρέωση απορρέει από τη Συνθήκη και «αφορά ζητήματα που σχετίζονται με την αποστολή της, ιδίως νομισματικά, μέσα πληρωμής και τους κανόνες που εφαρμόζονται στους χρηματοδοτικούς οργανισμούς, εφόσον επηρεάζουν σημαντικά τη σταθερότητα των χρηματοδοτικών οργανισμών και χρηματαγορών».

Επί της ουσίας, άλλωστε, το αρμόδιο κοινοβουλευτικό όργανο επισημαίνει ότι ο χρόνος διατήρησης των δυσμενών στοιχείων στη βάση δεδομένων του «Τειρεσία» στα πέντε χρόνια που ίσχυε μέχρι σήμερα και καταργείται μέσα από σχετική ρύθμιση στηρίζεται στην κοινοτική οδηγία για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, που ορίζει ότι «οι εκτιμήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων για τους κινδύνους που αναλαμβάνουν πρέπει να στηρίζονται σε ιστορικά δεδομένα τουλάχιστον πενταετίας». Σημειώνεται ότι το όριο παραμονής δυσμενών στοιχείων με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου ορίζεται πλέον στα δύο χρόνια για τις επιταγές, στα τρία χρόνια για τις διαταγές πληρωμής και στα τέσσερα χρόνια για τις κατασχέσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται σαφώς για προβληματική μείωση.

Το Τμήμα Νομοτεχνικής Επεξεργασίας συστήνει επίσης να κοινοποιείται και στον «Τειρεσία» η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που μπορεί να καταθέσει ο οφειλέτης για τη διαγραφή του από αυτή, στο βαθμό που δεν μπορεί το δικαστήριο να απευθύνει εντολή σε φορέα που δεν παρίσταται στη δίκη, ενώ προβληματισμό εκφράζει επίσης και για τον φορολογικό χειρισμό των τόκων που διαγράφονται.

Οι τράπεζες, έχοντας πλέον την πλήρη στήριξη τόσο της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και του Τμήματος Νομοτεχνικής Επεξεργασίας της Βουλής σε επιμέρους θέματα, θεωρούν ότι έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες πειθούς προς την κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν δεν αλλάζουν σε τίποτε την ουσία του νομοσχεδίου και οι αντιρρήσεις τους παραμένουν ακέραιες, δηλώνουν ότι στον βαθμό που αποτελέσει νόμο του κράτους, θα τηρηθεί και οι επιπτώσεις τους θα μετρηθούν στην πράξη.

Η ίδια η υπουργός Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη κατά τη χθεσινή καταληκτική συνεδρίαση της Βουλής επί του νομοσχεδίου, επιχείρησε να αποτινάξει τη «μομφή» που απηύθυνε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι οι αλλαγές που επέφερε στο κείμενο ήταν καθ’ υπόδειξιν του κ. Τρισέ. Σε μια προσπάθεια άλλωστε να κάνει κίνηση ρελάνς, υπεραμύνθηκε της αποστολής του νομοσχεδίου στην ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι εταίρος κάθε κυβέρνησης στην Ευρωζώνη, τη σταθερότητα της οποίας εγγυάται.

Της Ευγενιας Tζωρτζη
15.1.2010



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis