Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

"Φωνάζουν για λιτότητα, μας πιέζουν για όπλα"


Αυστηρή προειδοποίηση από τον κ. Βενιζέλο στις χώρες που θέλουν να προμηθεύσουν με οπλικά συστήματα την Ελλάδα

Θύμα ευρύτερων διεθνών αντιπαραθέσεων που αφορούν τη λειτουργία των χρηματοοικονομικών αγορών είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Ευ. Βενιζέλο. Ο υπουργός Αμυνας, ο οποίος παρουσίασε χθες τον απολογισμό του πρώτου τριμήνου του υπουργείου του, δεν δίστασε μάλιστα να απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς τις χώρες που θέλουν να προμηθεύσουν με όπλα την Ελλάδα. Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να ζητούν λιτότητα και παράλληλα να θέλουν να πουλήσουν όπλα. Και πρόσθεσε ότι ο σεβασμός των συμβατικών υποχρεώσεων δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και τους προμηθευτές της. Στρατιωτικές πηγές σχολίαζαν αργότερα στο «Βήμα» ότι η αποστροφή του κ. Βενιζέλου «στρεφόταν εμμέσως εναντίον των Γερμανών και των όσων διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά».

«Η Ελλάδα λειτουργεί, όπως είναι προφανές, ως πρόσχημα και ως πεδίο επί του οποίου αναπτύσσεται μια πολύ μεγαλύτερη και ευρύτερη αντιπαράθεση που δεν προέρχεται από την Ελλάδα, που δε σχετίζεται με την Ελλάδα, αλλά που χρησιμοποιεί ως αφορμή την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Βενιζέλος. «Αυτή η αντιπαράθεση», εξήγησε, « αφορά τη συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ του ευρώ, του δολαρίου, της στερλίνας και άλλων σημαντικών νομισμάτων. Αφορά τη λειτουργία των χρηματοοικονομικών αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο. Αραπρέπει να προστατεύσουμε τη χώρα μας».

Ο υπουργός Αμυνας δεν δίστασε μάλιστα να υποδείξει στους εταίρους μας ότι τη στιγμή που μας πιέζουν να ακολουθήσουμε «συσταλτική πολιτική περιορισμού των δημοσίων δαπανών» θα ήθελαν επίσης να «διευρύναμε τις αμυντικές δαπάνες». Οπως τόνισε, οι εταίροι μας επιθυμούν η Αθήνα να τηρήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις της για τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα. Πρόσθεσε, όμως, χωρίς περιστροφές: «Η Ελλάδα εκτελεί πλήρως τις συμβατικές της υποχρεώσεις, αρκεί και οι αντισυμβαλλόμενοι να εκτελούν τις δικές τους συμβατικές υποχρεώσεις. Να προσφέρουν προς παραλαβή το υλικό που πρέπει, με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει, με την επιχειρησιακή ικανότητα, επάρκεια και τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που πρέπει. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους».
Ο κ. Βενιζέλος και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Π. Μπεγλίτης ξεκαθάρισαν ότι ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ αναμένεται να καταθέσει εντός του μηνός εξειδικευμένες προτάσεις για τη Νέα Δομή Δυνάμεων, με βάση έγγραφο που έχει ήδη αποσταλεί από αυτόν στα Γενικά Επιτελεία από τις 8 Ιανουαρίου. Οι κύριες αρχές της Νέας Δομής είναι η διακλαδικότητα, η μείωση μονάδων και στρατοπέδων και η αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής. Επίσης έχει τεθεί στόχος να ψηφιστεί ο νέος νόμος για την ιεραρχία και τις προαγωγές εντός του Ιουνίου. Εντατικοποιείται επίσης η προετοιμασία του νομοσχεδίου για τους εξοπλισμούς. Οσον αφορά δε το θέμα της νέας δομής του ΝΑΤΟ, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η Αθήνα έχει σπάσει τη σιωπηρή συναίνεση και ότι το θέμα της κατανομής θέσεων τόσο στο υποστρατηγείο της Λάρισας όσο και στο αεροπορικό στρατηγείο της Σμύρνης είναι ανοικτό. Αυτές τις ημέρες βρίσκεται μάλιστα στην Αθήνα και ο νέος διοικητής του στρατηγείου της Σμύρνης (είναι αμερικανός πτέραρχος) για σχετικές συνομιλίες.

Του Αγγ. Αθανασόπουλου
Πηγή Το Βήμα
13.1.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis