Στα δεξιά φαίνεται ο ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος
Πηγή : Antiqities of Athens, Volume lll, by: J. Stuart and N.Revett. Gennadius Library
Την προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς ώστε να παραμείνει αδόμητος έχει στόχο η πρωτοβουλία της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία ζητεί τον καθορισμό Ζώνης Α΄ απολύτου προστασίας για όλο το οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο υπάρχουν τα θεμέλια του αρχαίου ναού. Σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο (3028, άρθρο 14) ο καθορισμός της ζώνης πρέπει να γίνει από ειδική επιτροπή, η οποία θα οριστεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και θα πραγματοποιήσει αυτοψία στον χώρο ώστε να εξαγάγει τα συμπεράσματά της. Γι΄ αυτό και το θέμα πρόκειται να συζητηθεί σήμερα στο ΚΑΣ.
Πρωταρχικός στόχος είναι η απαλλοτρίωση του οικοπέδου από το υπουργείο Πολιτισμού, η οποία όμως, παρ΄ ότι έχει κηρυχθεί 10(!) φορές ως τώρα, δεν τελεσφόρησε. Οι λόγοι είναι οικονομικοί, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιαίτερα ακριβή και το κράτος δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει το απαιτούμενο ποσόν. Επιπλέον έχουν αλλάξει οι ιδιοκτήτες του.
Ηδη όμως από το 1964, όταν κηρύχθηκε η πρώτη απαλλοτρίωση, είχε σημειωθεί από τα τότε μέλη του ΚΑΣ η αναγκαιότητα διατήρησης του χώρου ως ελεύθερου και επισκέψιμου.
Ο ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος σε γκραβούρα του 17ου αι.
Πηγή Giovanni Giacomo de Rossi,
from a publication of the American School of Classical Studies,
titled Morosini the Venetians and the Acropolis, by Cornelia Hadjiaslani,
Athens 1987
Σημειωτέον ότι τα ελάχιστα κατάλοιπα του σημαντικού ναού της αρχαιότητας, ο οποίος ήταν έργο του Καλλικράτη, βρίσκονται στον χώρο που περικλείεται από τις οδούς Αρδηττού, Θωμοπούλου, Κεφάλου και Κούτουλα, και αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά από ανασκαφή της Αρχαιολογικής Εταιρείας το 1867. Η ιδιαίτερη σημασία του ναού- εκτός από τον αρχιτέκτονά του- προέρχεται από το γεγονός ότι είχε συνδεθεί με τη μεγάλη νίκη των Αθηναίων στον Μαραθώνα, έτσι οι γιορτές της επετείου γίνονταν κάθε χρόνο εκεί.
Στη συνέχεια και για πολλούς αιώνες ο ναός διατηρήθηκε σχεδόν ολόκληρος χάρη στη μετατροπή του κατ΄ αρχάς σε βασιλική και εν συνεχεία στην εκκλησία της Παναγίας στην Πέτρα, όπως ονομαζόταν.
Η Παναγιά της Πέτρας
Χαλκογραφία του 18ου αι.
Πηγή Antiqities of Athens, Volume l, by: J. Stuart and N.Revett. Gennadius Library
Δυστυχώς όμως κατεδαφίστηκε το 1778 από τους Τούρκους- όπως και άλλα μνημεία- προκειμένου να κατασκευαστεί εσπευσμένως το τείχος των Αθηνών (ή Χασεκή).
Πηγή Το Βήμα
13.1.2010
Σημείωση δική μας
Περισσότερες πληροφορίες και το σχετικό ιστορικό μπορείτε να βρείτε στο
Εκεί μαζέυονται υπογραφές για την δίάσωση του αρχαιολογικού χώρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου