Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Επιφυλάξεις διατυπώνει η Κομισιόν για τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος


Ενστάσεις για τα προσωρινά μέτρα ενίσχυσης των εσόδων και την απουσία δραστικών περικοπών στις δαπάνες

Εντονες επιφυλάξεις διατύπωσαν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) στις συζητήσεις που είχαν με υπηρεσιακούς παράγοντες από τα υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών, Υγείας, Αμυνας και Εργασίας. Οι προβληματισμοί των κοινοτικών εστιάζονται:

1. Στο κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει το πλέγμα των μέτρων δεδομένου ότι αυτά μπορούν να προκαλέσουν κοινωνικές αναταραχές.

2. Στο αν ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα καταφέρει να εισπράξει τα έσοδα από τους νέους φόρους που θα θεσπιστούν.

3. Στα μέτρα μιας χρήσεως που περιλαμβάνει το ΠΣΑ, όπως για παράδειγμα η έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

4. Στην απουσία μέτρων που θα οδηγήσουν στη δραστική περικοπή των δαπανών. Ηταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τη μείωση των δαπανών που αφορούν τον τομέα της κοινωνικής προστασίας και ιδιαίτερα τις συντάξεις.

Επίσης, οι κοινοτικοί ζήτησαν την πλήρη αποτύπωση των χρονοδιαγραμμάτων μέσα στα οποία θα εφαρμοστούν τα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.

Οπως τόνισε χθες ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας «οι κοινοτικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν έντονους προβληματισμούς για τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να παρακάμψει το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος και την υφιστάμενη νοοτροπία που επικρατεί ειδικά στον δημόσιο τομέα και να εφαρμόσει άμεσα και αποτελεσματικά τα μέτρα».

Εξαιρετικά δύσπιστοι εμφανίστηκαν οι Κοινοτικοί και στη συζήτηση που είχαν με τον υπουργό και τον υφυπουργό Εργασίας, για τη μείωση των δαπανών που αφορούν τον τομέα της κοινωνικής προστασίας και ιδιαίτερα τις συντάξεις.

Οπως φαίνεται, οι εταίροι μας θα «περάσουν από το κόσκινο» το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, κάτι που φάνηκε από την εξάωρη συνάντηση που είχαν με τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών όπου ζήτησαν και έλαβαν αναλυτική κοστολόγηση για κάθε μέτρο που θα οδηγήσει στη μείωση του ελλείμματος, τόσο για το 2010 όσο και για τα επόμενα έτη. Τα στοιχεία ποσοτικοποίησης που παρουσίασαν οι γενικοί γραμματείς αφορούσαν μόνο το τρέχον έτος παραπέμποντας στους προϋπολογισμούς των επομένων ετών, κυρίως σε ό,τι αφορά τα πρόσθετα μέτρα που θα ληφθούν.
Παράλληλα, οι κοινοτικοί πρότειναν σειρά μέτρων τα οποία όπως ανέφερε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών «κάποια από τα μέτρα που πρότειναν έγιναν δεκτά και κάποια άλλα όχι». Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης είπε ότι είναι στην πράξη ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της εθνικής οικονομίας. «Αποτυπώνει τις μεγάλες αλλαγές στα δημοσιονομικά, στη φορολογία, στον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού, αλλά και τις γενικότερες μεγάλες ριζικές ανατροπές που θα γίνουν στο κράτος και στο παραγωγικό πρότυπο της οικονομίας».

Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών το τελικό κείμενο του ΠΣΑ αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο στα μέσα του μήνα και αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή. Στις 27 του μηνός θα αποσταλεί στο κολέγιο Επιτρόπων της Ε.Ε. ενώ θα συζητηθεί στο Ecofiτου Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, το ΠΣΑ θα προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αρχίσει πάλι να αυξάνεται από το 2011, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα υπάρξει βελτίωση του αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης.

Τρεις δημοπρασίες
Για το πρώτο τεστ όσον αφορά το φετινό δανειακό πρόγραμμα προετοιμάζεται το οικονομικό επιτελείο. Την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιανουαρίου, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δημοπρατεί έντοκα γραμμάτια εξάμηνης και δωδεκάμηνης διάρκειας, ενώ την Τρίτη 19 Ιανουαρίου αναμένεται δημοπρασία τριμήνων εντόκων γραμματίων. Με τις τρεις επικείμενες δημοπρασίες, από τις οποίες εκτιμάται ότι θα αντληθούν 3-4 δισ. ευρώ, εγκαινιάζεται το δανειακό πρόγραμμα του 2010, το οποίο αναμένεται να κυμανθεί περίπου στα 54 δισ. ευρώ, θα είναι δηλαδή 13 δισ. ευρώ χαμηλότερο σε σχέση με το περσινό. Το αν ή όχι η κυβέρνηση θα προχωρήσει εντός του Ιανουαρίου σε κοινοπρακτική έκδοση ή ιδιωτική τοποθέτηση εξαρτάται πρωτίστως από την υποδοχή που θα έχει το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας από την Κομισιόν και κατ' επέκταση τις αγορές.
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο η κυβέρνηση καλείται να δανειστεί περίπου 38 δισ. ευρώ.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου
8.1.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis