Πρόωρη πρωταπριλιάτικη φάρσα θα είναι, σκέφτηκα όταν διάβασα, στην αρχή της εβδομάδας, ότι το βρετανικό Channel 4 ετοιμάζει ένα ριάλιτι που ο τίτλος του θα μπορούσε να ήταν «Γίνε κι εσύ μούμια, μπορείς». Τελικά, δεν είναι φάρσα. Το κανάλι αυτό είναι πρόθυμο να στηρίξει το γύρισμα ενός ριαλιτο-ντοκιμαντέρ με θέμα τη μουμιοποίηση. Σε κάποια περιοδικά που ασχολούνται με τα παραφυσικά φαινόμενα, δημοσιεύτηκε μια μικρή αγγελία από την εταιρεία παραγωγής, τη Φάλκραμ, που ζητούσε έναν εθελοντή. Αυτός θα έπρεπε να πάσχει από κάποια ανίατη ασθένεια, να του μένουν λίγοι μήνες ζωής και να είναι πρόθυμος να παραδώσει το σώμα του για βαλσάμωμα. Ενας δημοσιογράφος της «Ιndependent», ο οποίος παρίστανε τον υποψήφιο παίκτη, συναντήθηκε με ένα στέλεχος της Φάλκραμ που του εξήγησε τι ζητούσαν από αυτόν. Ο παίκτης, που ξέρει ότι θα πεθάνει, θα πρέπει να δεχτεί τη βιντεοσκόπηση της καθημερινής ζωής του για μερικούς μήνες ώστε να σφυρηλατηθεί ένας «συναισθηματικός δεσμός» ανάμεσα στη μέλλουσα μούμια και στον τηλεθεατή. Και αφού συμβεί το μοιραίο, ακολουθεί το επιστημονικό μέρος του «ντοκιμαντέρ», δηλαδή καρέ καρέ η διαδικασία της μουμιοποίησης, σύμφωνα με τον τρόπο των αρχαίων Αιγυπτίων. Η μέθοδος έχει δοκιμαστεί «σε πολλά γουρούνια», είπαν στον ρεπόρτερ, και αποδείχτηκε ότι είναι αποτελεσματική.
Ηδη έχουν βρεθεί οι επιστήμονες που έχουν μελετήσει τις ταφικές συνήθειες των Αιγυπτίων και θα αναλάβουν την πιστή αναπαράστασή τους, λένε οι εμπνευστές αυτού του «πρότζεκτ». Ο εθελοντής δεν θα λάβει χρηματική αμοιβή για τη συμμετοχή του, αλλά όλα τα έξοδα θα καλυφθούν από το κανάλι (αφαίρεση σπλάχνων και εγκεφάλου, συντηρητικά, σαρκοφάγος, νεκρική μάσκα, όλα κομπλέ).
Δεν πρόκειται, λοιπόν, για ριάλιτι, αλλά για πείραμα, που υποτίθεται ότι θα δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα αρχαιολογικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος. Η κάμερα δεν καταγράφει μόνο τη ζωή του ζωντανού παίκτη, αλλά και τα πάθη του νεκρού του σώματος.
Μέχρι και το 20% φτάνουν σήμερα οι περικοπές στα αγγλικά πανεπιστήμια. Τεράστιες δυσκολίες στη χρηματοδότησή τους αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες που ασχολούνται με τη βασική έρευνα, όταν όμως η επιστήμη μπορεί να προσφέρει γαργαλιστικό τηλεοπτικό θέαμα, τα εμπόδια αίρονται.
Κάποτε το «να μη λιώσεις» ήταν βαριά κατάρα. Σήμερα παρακολουθούμε τη σύζευξη της νεκροφιλίας με τον κόσμο του τηλεοπτικού (και διαδικτυακού) θεάματος. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές μακάβριες τηλεοπτικές στιγμές του 2009 ήταν η νεκρώσιμη συναυλία για τον Μάικλ Τζάκσον, όταν το χρυσό φέρετρο με τη σορό δέσποζε στο στέιτζ – συγγνώμη, στη σκηνή του κλειστού γηπέδου στο Λος Αντζελες. Τα «δέκα λεπτά δημοσιότητας» δεν περιορίζονται στον τηλεοπτικό πάνω κόσμο, αλλά επεκτείνονται και στον κάτω, ενώ αντί για τη χολιγουντιανή «Εκδίκηση της μούμιας», ετοιμαζόμαστε να παρακολουθήσουμε τη συναίνεση της μούμιας.
Tης Μαριαννας Τζιαντζη
Πηγή Καθημερινή
14.1.10
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου