Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Στο ζενίθ η απαισιοδοξία στη Βόρεια Ελλάδα


Βαθαίνει η κρίση στη βορειοελλαδική οικονομία, όπως αποτυπώνεται στη μέτρηση του δείκτη Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500) για τον μήνα Δεκέμβριο 2009, καθώς η σύγκριση με τον περασμένο μήνα, τον Νοέμβριο, καταδεικνύει πως η κατάσταση των επιχειρήσεων οδηγείται από το κακό στο χειρότερο.

Το αποτέλεσμα είναι πως ο δείκτης, που ήδη βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος από τον Νοέμβριο (-11,6 μονάδες), τώρα πέφτει ακόμη χαμηλότερα και «βυθίζεται» στις -12 μονάδες, ήτοι στο χαμηλότερο σημείο του τελευταίου τριμήνου.

Οι επιχειρήσεις κρίνουν πλέον σε μεγαλύτερο ποσοστό, ήτοι κατά 35% (32% τον Νοέμβριο και 27% τον Οκτώβριο) ότι η κατάστασή τους δεν είναι καλή, ενώ έχει μικρύνει ακόμη περισσότερο το ποσοστό όσων απαντούν πως δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα (15% τον Δεκέμβριο, 16% τον Νοέμβριο και 27% τον Οκτώβριο).

Προβλέψεις

Μεγάλη απαισιοδοξία αναδύεται και από τις απαντήσεις για την κατάσταση των επιχειρήσεων τους επόμενους έξι μήνες. Στο πλαίσιο αυτό σταδιακά διογκώνεται το ποσοστό όσων θεωρούν ότι η κατάστασή τους θα είναι κακή, καθώς πλέον ανέρχονται ποσοστιαία σε 33%, έναντι 28% τον Νοέμβριο και 16% τον Οκτώβριο.

Μεταβολή υφίσταται και στο ποσοστό όσων βλέπουν στασιμότητα, οι οποίοι συρρικνώθηκαν στο 42% τον Δεκέμβριο, έναντι 52% τον Νοέμβριο. Έτσι οι δύο παραπάνω διακυμάνσεις για την κατάσταση των επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο, κρίνονται ως πιο σημαντικές, σε σχέση με το γεγονός ότι αυξάνεται από το 21% στο 25% το ποσοστό όσων διαβλέπουν καλύτερες ημέρες.

Απασχόληση
Απογοητευτική είναι η εικόνα και στο πεδίο της απασχόλησης, όπου μειώνονται, έστω και οριακά, οι επιχειρήσεις, που τον επόμενο μήνα σχεδιάζουν να προσλάβουν προσωπικό, ενώ αυξάνεται πολύ περισσότερο η προοπτική των απολύσεων (στο 19% των επιχειρήσεων τον Δεκέμβριο από 15% τον Νοέμβριο).

Στο ερώτημα, που αφορά στον τζίρο, που πέτυχαν οι επιχειρήσεις μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2009 και εάν αυτός κινήθηκε θετικά, αρνητικά ή παρέμεινε ο ίδιος, καταγράφεται εντυπωσιακή διεύρυνση όσων δηλώνουν πως οι πωλήσεις τους συρρικνώθηκαν. Έτσι το σχετικό ποσοστό φτάνει στο 45%, έναντι 35% τον Νοέμβριο και όπως αποδεικνύεται από τα αναλυτικά δεδομένα του NGBI 500 Δεκεμβρίου 2009, πολλές από τις επιχειρήσεις, που δήλωναν στασιμότητα στον κύκλο εργασιών, τώρα πλέον υπογραμμίζουν πως ο τζίρος τους βαίνει μειούμενος.

Επομένως η αρνητική εικόνα δεν μπορεί να ανατραπεί από τη μικρή άνοδο στο ποσοστό των επιχειρήσεων, που απάντησαν πως ο τζίρος τους αυξήθηκε.

Ισχυρό πλήγμα στο εμπόριο λόγω κρίσης

Αναλύοντας το αποτέλεσμα του NGBI 500 Δεκεμβρίου 2009 κατά κλάδο, συμπεραίνεται ότι οι εμπορικές και οι μεικτές επιχειρήσεις παρουσιάζουν τις χειρότερες επιδόσεις, όσον αφορά στην κατάσταση τους, με τις υπηρεσίες να βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα.

Οι εμπορικές απαντούν με το εντυπωσιακά χαμηλό ποσοστό του 6% ότι τους επόμενους έξι μήνες η κατάστασή τους θα είναι καλύτερη, σε ανάλογη δυσμενή θέση βρίσκονται και οι μεικτές, ενώ και πάλι τις καλύτερες προοπτικές καταγράφουν οι υπηρεσίες.

Οι μεικτές επιχειρήσεις είναι αυτές που θα προχωρήσουν και στις περισσότερες απολύσεις τον επόμενο μήνα, ενώ τη μεγαλύτερη ποσοστιαία απάντηση όσον αφορά στη διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού τους δίνουν οι εμπορικές.

Υπηρεσίες

Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών, οι οποίες συνολικά φαίνεται ότι αντιστέκονται καλύτερα στην οικονομική κρίση, ιδιαίτερα στην γεωγραφική περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, είναι και αυτές που μεταξύ Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου εμφάνισαν και τη μεγαλύτερη αύξηση τζίρου, σε σχέση με τις μεταποιητικές-βιομηχανικές, τις εμπορικές και τις μεικτές.

8.1.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis