Ωστόσο η διεθνής κρίση δεν δημιούργησε, αλλά ενέτεινε εγχώριες κακοδαιμονίες, στρεβλές νοοτροπίες, συμπεριφορές και πρακτικές που ως χώρα, ως οικονομία και ως κοινωνία προτιμούσαμε να κρύβουμε «κάτω από το χαλί».
Οι «ρίζες του κακού» εντοπίζονται στη συνολική διαχείριση των δημόσιων και των ιδιωτικών πόρων, στην σε πολλές περιπτώσεις ρηχή, επιφανειακή ή και κερδοσκοπική επιχειρηματικότητα, στη μονοδιάστατη, παρωχημένη ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας, στην πελατειακή διακυβέρνηση της χώρας, σε πρακτικές εκτεταμένης ασυδοσίας, ανομίας και διαφθοράς.
Για να βγει η χώρα από αυτή την κατάσταση, πρέπει με όλα τα μέσα και με όλες τις δυνάμεις της να αντιμετωπίσει συντονισμένα, άμεσα και αποτελεσματικά τα πολλαπλά ελλείμματα, που υπονομεύουν την ανάπτυξη, τη δημοσιονομική ευρωστία και την κοινωνική της συνοχή:
- Ενα πρωτοφανές δημοσιονομικό έλλειμμα, ως συνέπεια του δημοσιονομικού εκτροχιασμού των τελευταίων χρόνων. Ενα έλλειμμα άρρηκτα συνδεδεμένο με την εκτόξευση του δημόσιου χρέους, που μας αναγκάζει να πληρώσουμε το 2010 5,3% του ΑΕΠ μόνο για τόκους, μιάμιση φορά περισσότερα από όσα δίνονται συνολικά στην Παιδεία, την ‘Ερευνα και στον Πολιτισμό.
- Ενα ισχυρό αναπτυξιακό έλλειμμα, έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, υγιούς επιχειρηματικότητας και ευκαιριών βιώσιμης απασχόλησης. Αυτό απεικονίζεται ανάγλυφα στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, στην αρνητική εξέλιξη των επενδύσεων, στην ελλιπή και αναποτελεσματική απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, στα εκρηκτικά μεγέθη της ανεργίας. Και ακόμα, στην ουσιαστική αδυναμία επιβίωσης δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων χωρίς υποστήριξη, χωρίς να καταφεύγουν συχνά και εκτεταμένα σε μαύρες ή γκρίζες πρακτικές φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Αυτό το έλλειμμα δείχνει ανάγλυφα πως το μεταπολεμικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας έφτασε στα όριά του, πως είναι πλέον δυσλειτουργικό και παρωχημένο.
- Ενα σοβαρότατο ασφαλιστικό έλλειμμα, που αποτυπώνεται στα εκρηκτικά μεγέθη των αναγκών χρηματοδότησης, στην εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και στις συνεχώς δυσμενέστερες προοπτικές του συστήματος κοινωνικής Ασφάλισης.
- Το σημαντικότερο όλων έλλειμμα αξιοπιστίας, αφενός της χώρας απέναντι στην Ε.Ε. και στις αγορές, αφετέρου απέναντι στους πολίτες του ενός κράτους που μέχρι πρότινος δεν έδειξε να σέβεται τα χρήματα του φορολογούμενου, σπαταλώντας τα πελατειακά και αντιπαραγωγικά, με συνέπεια και έλλειμμα σε αναγκαία δημόσια αγαθά και έλλειμμα κοινωνικού κράτους.
Σ’ ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον, η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καλείται να δώσει άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις. Να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του τόπου για να αντιμετωπίσει βιώσιμα όλα τα παραπάνω ελλείμματα, που δυστυχώς το καθένα τους ανατροφοδοτεί τα υπόλοιπα. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί διαφορετικό, υπεύθυνο και καλύτερο κράτος, διαφορετικό, υπεύθυνο και καλύτερο ιδιωτικό τομέα, υπεύθυνους, ενεργούς και συνειδητοποιημένους πολίτες.
Απαιτεί καθαρά μεγέθη, καθαρούς κανόνες, ξεκάθαρες και με σαφή στόχευση πολιτικές αναδιανομής των εισοδημάτων, για την ανάταξη της οικονομίας και τη μετάβαση στο νέο πρότυπο ανάπτυξης που επειγόντως χρειάζεται η Ελλάδα, χωρίς το οποίο δεν υπάρχει προοπτική να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία, να αποκλιμακωθεί η ασφυκτική πίεση του δημόσιου χρέους.
Ετσι μόνο θα αξιοποιήσουμε την κρίση, τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, ως τον αναγκαίο καταλύτη για τομές και αλλαγή πορείας προς όφελος των πολλών, πρός όφελος ολόκληρης της χώρας .
Του Δημήτρη Κουσελά, Βουλευτής Μεσσηνίας,
Μέλους Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ
Πηγή Ημερησία
8.1.2010
*Φωτο © Images.com/Corbis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου