Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Δημόσια διοίκηση

Ο κ. Ιωαννης Σταυρακοπουλος - π. διευθυντής της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος / Γλυφάδα γράφει σε επιστολή του προς την εφμ Καθημερινή:

Κύριε διευθυντά,

Διάβασα το άρθρο του Μπάμπη Παπαδημητρίου για τα πράσινα τέλη, την απόσυρση που δεν έγινε κ.λπ. Κρατώ στα χέρια μου το τελευταίο τεύχος του Newsweek.

Αφιερώνει μια ολόκληρη σελίδα με πηχυαίο τίτλο «Who owes the most?».
Αναφέρει πρώτη την Ελλάδα με $ 27.746 εξωτερικό χρέος ανά κεφαλή και
δεύτερο το Βέλγιο με $ 27.023,
τρίτη την Αυστρία με $ 26.502,
τέταρτη την Ιρλανδία με $ 24.247 κ.λπ.

Καμιά από τις χώρες αυτές και όσες αναφέρονται παρακάτω δεν έχει τα δικά μας προβλήματα και βεβαίως δεν μπορεί να γίνει λόγος για απόσυρση. Την έκανε η απελθούσα κυβέρνηση και μαζί με άλλα πολλά εκτίναξε το χρέος σε ύψη δυσθεώρητα, μια και ρευστοποιήθηκε το απόθεμα των πιο ακριβών αυτοκινήτων που είχαν οι εισαγωγείς.

Το μεγάλο μας πρόβλημα δεν είναι το χρέος, αλλά το διάτρητο, σαθρό και πανάκριβο σύστημα δημόσιας διοίκησης (αν μπορεί να λέγεται σύστημα ένας μηχανισμός που εκτρέφει κάθε παρανομία, φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, παραοικονομία κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ.).

Οποια απόφαση, μέτρο κ.λπ. και αν παρθεί δεν θα τελεσφορήσει γιατί η υποδομή είναι στρεβλή και στρεβλά αποτελέσματα θα διαιωνίσει. Βεβαίως, αν κάποιος προσπαθήσει να το εκσυγχρονίσει, θα πάρει χρόνο και θα πρέπει να καταλήξει οπωσδήποτε στον αριθμό των 150.000 δημοσίων υπαλλήλων που έχει η Αυστρία.

Δεν θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, αλλά πρώτιστα η δημόσια διοίκηση.

27.1.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis