Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Η ρευστότητα και το ακριβότερο κόστος χρήματος ανησυχούν τους τραπεζίτες

Νέες βολές κατά της ρύθμισης δανείων στη συνάντηση που είχαν με τον διοικητή της ΤτΕ

Το πρόβλημα ρευστότητας, η αύξηση του κόστους του χρήματος και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής ενημερωτικής συνάντησης του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γεώργιου Προβόπουλου, με το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Οι επικεφαλής των μεγάλων εμπορικών τραπεζών εξέφρασαν την ανησυχία τους στον διοικητή της ΤτΕ για τις συνθήκες ρευστότητας στην αγορά και την ανάγκη αναχρηματοδότησης των υποχρεώσεων των τραπεζών. Σημείωσαν ότι η σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων χρηματοδότησης που προσέφερε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία, δυσχεραίνοντας την αντικατάσταση των κεφαλαίων που έχουν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, από εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει από την ΕΚΤ περίπου 40 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ θα πρέπει να επιστραφούν μέχρι το τέλος Ιουνίου. Σε ό, τι αφορά τις καταθέσεις υπογράμμισαν ότι με την οικονομία να βρίσκεται σε κατάσταση ύφεσης η άντληση πρόσθετων καταθέσεων δεν είναι εύκολη. Επιπρόσθετα σημείωσαν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί εκροές καταθέσεων λόγω της αβεβαιότητες που έχει δημιουργηθεί.

Οι επιτελείς των τραπεζών επανέλαβαν στον διοικητή της ΤτΕ την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στο τραπεζικού συστήματος του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας για τη ρύθμιση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Υπογράμμισαν τον μεγάλο κίνδυνο οι νέες ρυθμίσεις να οδηγήσουν σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκονται, δηλαδή σε περαιτέρω μείωση της ρευστότητας στην αγορά και επιπλέον αύξηση επιτοκίων. Επίσης, σημείωσαν ότι ο νόμος δημιουργεί κίνδυνο αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που θα είχε σημαντική επίπτωση στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων και την κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών.

Υπογράμμισαν ακόμα την έντονη ανησυχία τους για την εκτόξευση του κόστους του χρήματος και τις επιπτώσεις στη δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από τις τράπεζες, τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης αλλά και την ικανότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους.

Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών στην «Κ» η χθεσινή έκδοση του ελληνικού Δημοσίου ήταν μια σημαντική επιτυχία (δεδομένου ότι την προηγούμενη εβδομάδα πολλοί αμφέβαλαν για τη δυνατότητα του Δημοσίου να αντλήσει κεφάλαια ανεξάρτητα από το επιτόκιο που ήταν διατεθειμένο να προσφέρει) ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το δυσθεώρητο κόστος του χρήματος.

Του Γιαννη Παπαδογιαννη

26.1.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis