Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Η Θεσσαλονίκη αναμένει πρωτοβουλίες και αποφάσεις


Εκατό ημέρες πέρασαν από την άνετη ανάδειξη της νέας κυβέρνησης στην εξουσία. Οι Θεσσαλονικείς περιμένουν ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη Μακεδονία γενικότερα, αλλά και ειδικά για την πόλη. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Ι. Σταύρου παρατηρεί: «Ζαλισμένοι στη μετάφραση του δημοσιονομικού λαβυρίνθου, οι κυβερνώντες αντιγράφουν,σαν καλοί μαθητές του κολεγίου της Βουλής των Ελλήνων,τα διδακτορικά αδράνειας που απονεμήθηκαν στους προκατόχους τους και ως σήμερα,εκτός από την περίπτωση του μετρό Θεσσαλονίκης, δεν ακούστηκε καμία συγκεκριμένη εξαγγελία που να αφορά την πορεία των αναπτυξιακών έργων της πόλης της Θεσσαλονίκης».

- Ποια είναι τα βασικά σχέδια για τη Θεσσαλονίκη με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί η κυβέρνηση;

«Επιτέλους να δούμε τι θα γίνει με τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, τις υποδομές και τη συνεχή υποβάθμιση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης στις διεθνείς αγορές, τα μεγάλα έργα του αεροδρομίου και του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης, τη χωροθέτηση και τις διοικητικές δυσλειτουργίες της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, τον βιολογικό καθαρισμό της ΒΙΠΕ Σίνδου, την απουσία χώρου απόθεσης των στερεών βιομηχανικών αποβλήτων, τα αναρίθμητα μικρά και μεσαία έργα υποδομών και τέλος να μάθουμε ποιος, πού και με ποιες προϋποθέσεις και κριτήρια σχεδιάζει τις αναπτυξιακές προοπτικές στους τομείς της βιομηχανίας, του τουρισμού, της γεωργίας και του εμπορίου, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης». - Τι περιμένετε από την κυβέρνηση με τη συμπλήρωση 100 ημερών στην εξουσία; «Συνιστά διαχρονική απογοήτευση να διαπιστώνει κάποιος ότι τα κόμματα και οι πολιτικοί όταν έρχονται στην εξουσία δεν προετοιμάζουν στη λεπτομέρεια που απαιτείται τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που τόσα χρόνια διεκδικεί η κοινωνία και οι ίδιοι προεκλογικά υπόσχονται στους πολίτες. Ζητούμενο δεν είναι οι γενικόλογες εξαγγελίες, αλλά ο λεπτομερής επιχειρησιακός σχεδιασμός. Για παράδειγμα, με ποιες διαδικασίες θα γίνει η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, ποιος θα είναι ο φορέας υλοποίησης, με ποιες χρηματοδοτικές τεχνικές θα γίνει το έργο, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα, οι συμβάσεις και οι κυρώσεις».
- Μήπως είστε υπερβολικός, ή και άδικος ακόμη;

«Δυστυχώς, όσοι υπηρετούν τα κόμματα στην Ελλάδα ασχολούνται με την εκπόνηση προγραμματικών αρχών και όταν έρθουν στην εξουσία δεν γνωρίζουν πώς θα τα εφαρμόσουν. Η κοινωνία της πόλης, κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης, βλέπει πλέον το ποτήρι εντελώς άδειο και αναμένει πρωτοβουλίες, δυναμισμό και αποφάσεις.

Η διαχρονική αδράνεια και οι αμφιταλαντεύσεις έχουν δημιουργήσει περιβάλλον αγανάκτησης. Καταντήσαμε να θεωρούμε πλέον δεδομένη την καθυστέρηση, τη μη τήρηση χρονοδιαγραμμάτων και κόστους. Είμαι βέβαιος ότι δεν μας αξίζει στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στην Περιφέρεια να ζούμε στη διαρκή στασιμότητα, πληρώνοντας σε θέσεις εργασίας και οικονομική συρρίκνωση το κόστος της εκάστοτε κυβερνητικής αδράνειας».

Του Ανδρέα Χριστοδουλάκη
Πηγή Το Βήμα
14.1.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis