Ασκήσεις φορολογικής ετοιμότητας από το υπ. Οικονομικών για να πεισθούν οι Βρυξέλλες
Η αδυναμία περιορισμού της φοροδιαφυγής και η καχυποψία της Κομισιόν για την αντιμετώπιση του φαινόμενου οδηγούν την κυβέρνηση στη λήψη επιπλέον μέτρων που θα τονώσουν τα δημόσια έσοδα, τα οποία συνεχίζουν την πτωτική πορεία των προηγούμενων μηνών.
Οπως όλα καταδεικνύουν, το 2010 «φέρνει» στους πολίτες της χώρας αύξηση του ΦΠΑ, αυξήσεις στα τσιγάρα, τα ποτά και τα καύσιμα, στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, επιβολή ΕΤΑΚ και ΦΜΑΠ στους ιδιοκτήτες ακινήτων, έκτακτες εισφορές σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενώ ταυτόχρονα όλοι οι φορολογούμενοι καλούνται να βοηθήσουν το κράτος συγκεντρώνοντας αποδείξεις, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν ακόμα αν θα τις... χρησιμοποιήσουν όλες.Στόχος των κυβερνώντων είναι να αποδείξουν στους Ευρωπαίους εταίρους ότι μπορούμε και μόνοι μας να ανορθώσουμε την οικονομία χωρίς την αυστηρή επιτήρηση των Βρυξελλών.Η ανάταξη των δημοσιονομικών μεγεθών θα προέλθει κυρίως από την επιπλέον φορολόγηση των φυσικών προσώπων ως εξής:
1. Αύξηση του ΦΠΑ.
Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι, με την αναπροσαρμογή των συντελεστών από 19% σε 21% και με την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών, το Δημόσιο μπορεί να εισπράξει περίπου τρία δισ. ευρώ. Η αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες μπορεί να ικανοποιήσει τις Βρυξέλλες, ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η προηγούμενη αύξηση του ΦΠΑ από το 18% στο 19% επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη, δεν οδήγησε στη θεαματική αύξηση των δημοσίων εσόδων αλλά αντίθετα εκτίναξε τη φοροδιαφυγή. Σε συνδυασμό με την κρίση που πλήττει τις αγορές και τη μείωση της κατανάλωσης, πιθανόν η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ να αποδειχθεί καταστροφική για τα δημόσια ταμεία.
2. Αντικειμενικές αξίες.
Ο υπουργός Οικονομικών έχει ζητήσει ήδη από τις ομάδες εργασίας, για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, την επανεξέταση του τρόπου εκτίμησης των ακινήτων. Σήμερα με το ισχύον σύστημα, οι αντικειμενικές αξίες αποκλίνουν σημαντικά από τις εμπορικές τιμές πώλησης με αποτέλεσμα το Δημόσιο, σε κάθε μεταβίβαση που γίνεται, να χάνει σημαντικά έσοδα.
Η αναπροσαρμογή θα είναι της τάξης του 20% κατά μέσο όρο και θα συνοδευτεί από την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε περισσότερους από 800 οικισμούς σε όλη τη χώρα. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα συμπαρασύρει προς τα πάνω μια σειρά από φόρους όπως Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, φόροι κληρονομιάς, γονικών παροχών, δωρεάς, μεταβίβασης, ΦΠΑ στα ακίνητα κ.λπ.
3. Φόροι κατανάλωσης.
Η πιο σίγουρη πηγή για την αύξηση των δημοσίων εσόδων θεωρείται από πολλούς η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατ' επανάληψιν έχει αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει από τους χαμηλότερους φόρους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εντός του πρώτου διμήνου του έτους υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς και στα τσιγάρα και στα ποτά. Στις αρχές του έτους αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η σχετική διάταξη που θα προβλέπει την αύξηση κατά 10% των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα ποτά και τα τσιγάρα, που θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών κατά 35 λεπτά για κάθε πακέτο τσιγάρων και κατά 1 έως 2 ευρώ για κάθε φιάλη οινοπνευματώδους ποτού.
4. Αυτοτελής φορολόγηση.
Η εσπευσμένη κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης για τα εισοδήματα του 2009 θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά τον κρατικό κορβανά.
Εφόσον αναγκασθεί το οικονομικό επιτελείο να εφαρμόσει νωρίτερα το ανωτέρω μέτρο και μάλιστα χωρίς εξαιρέσεις, τα έσοδα που θα εισπραχθούν θα οδηγήσουν στη σημαντική μείωση του ελλείμματος. Σημειώνεται ότι όλα τα εισοδήματα, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Παράλληλα, στις σκέψεις του υπουργού Οικονομικών είναι η φορολόγηση των μερισμάτων του 2009 με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
Του Προκοπη Xατζηνικολαου
Πηγή Καθημερινή
3.1.2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου