Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

Ωραίοι, νέοι και πλούσιοι οι συνταξιούχοι της ΟΑ


Κυβερνήτης της ΟΑ, 45 ετών, συνταξιούχος, με σπίτι, αυτοκίνητο και σύνταξη πάνω από 7.000 ευρώ, ζητεί να γνωρίσει δεσποινίς εμφανίσιμη για σοβαρή σχέση με κατάληξη τον γάμο. Κυβερνήτης της ΟΑ, 40 ετών, άνεργος, με εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ, ζητεί... Αεροσυνοδός, 40 ετών, συνταξιούχος, με σύνταξη άνω των 3.000 ευρώ, ζητεί...
Αν υποθέσουμε ότι οι ανωτέρω εργαζόμενοι της Ολυμπιακής αναζητούσαν στις εφημερίδες με αγγελίες το έτερον ήμισυ, τότε είναι σίγουρο ότι, παρ΄ ότι συνταξιούχοι ή άνεργοι, δεν θα περνούσε πολύς καιρός ώσπου η επικοινωνία να καταλήξει σε χάπι εντ.

Το σλόγκαν του υπουργείου Μεταφορών ότι δίνουμε λύση στην Ολυμπιακή με «λογική και ευαισθησία» θα έπρεπε να συμπληρωθεί και με τη λέξη «γενναιοδωρία» καθώς ορισμένοι κλάδοι της ΟΑ θα αποζημιωθούν πλουσιοπάροχα όταν η εταιρεία τεθεί σε εκκαθάριση.

Να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος των μέτρων για την κάλυψη των εργαζομένων της ΟΑ ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ και θα καταβληθεί εντός 25ετίας, ενώ το 2009 θα καταβληθούν 256 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο για τους εργαζομένους θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά την εκκαθάριση των εταιρειών.

Ο υπουργός Μεταφορών κ. Κ.Χατζηδάκης, ο οποίος κατέθεσε την Παρασκευή στη Βουλή τη ρύθμιση που αφορά τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν για τους εργαζομένους μετά την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, έχει πλέον να αντιμετωπίσει μόνο την Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), η οποία συνεχίζει να αντιδρά στο σχέδιο για τη δημιουργία της νέας ιδιωτικής Ολυμπιακής.

Ο κ. Χατζηδάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό στο ταξίδι για το Κατάρ την ερχόμενη εβδομάδα και θα επιχειρήσει να ξεπεράσει τον τελευταίο σκόπελο για την Ολυμπιακή, που είναι η εύρεση υποψηφίου επενδυτή. Αν όλα πάνε καλά για την κυβέρνηση, τον ερχόμενο Απρίλιο θα ξεκινήσει η εκκαθάριση των εταιρειών της παλαιάς Ολυμπιακής και θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα για τους εργαζομένους.

Ανεξαρτήτως της δυνατότητας μεταφοράς στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ όλων των τακτικών υπαλλήλων και της ενίσχυσης του Ασφαλιστικού για τους υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί πριν από την 1.1.1993, η κυβέρνηση εξασφαλίζει μέσω του ΟΑΕΔ ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα λάβουν εφάπαξ ποσό κοινωνικής ενίσχυσης.

Για παράδειγμα:

* Ιπτάμενη συνοδός, με ημερομηνία πρόσληψης την 1.1.1985, με 7.785 πραγματικά ένσημα (δηλαδή, με μεικτό μηνιαίο μισθό 4.594 ευρώ), τα οποία με το μέτρο ενίσχυσης του Ασφαλιστικού αυξήθηκαν σε 10.500 ένσημα (πλαφόν), δικαιούται εφάπαξ ύψους περίπου 101.800 ευρώ. * Ιπτάμενος φροντιστής, με ημερομηνία πρόσληψης την 1.6.1982, με 8.250 πραγματικά ένσημα (δηλαδή, με μεικτό μηνιαίο μισθό 4.598,42 ευρώ), τα οποία με το μέτρο ενίσχυσης του Ασφαλιστικού αυξήθηκαν σε 10.500 ένσημα (πλαφόν), δικαιούται εφάπαξ ύψους περίπου 118.000 ευρώ.

* Κυβερνήτης, με ημερομηνία πρόσληψης την 1.11.1984, με 7.479 πραγματικά ένσημα (δηλαδή, με μεικτό μηνιαίο μισθό 10.893,73 ευρώ), τα οποία με το μέτρο ενίσχυσης του Ασφαλιστικού αυξήθηκαν σε 10.500 ένσημα (πλαφόν), δικαιούται εφάπαξ ύψους περίπου 241.400 ευρώ.

* Συγκυβερνήτης με 6.774 πραγματικά ένσημα (δηλαδή, με μεικτό μηνιαίο μισθό 7.726,92 ευρώ), τα οποία με το μέτρο ενίσχυσης του Ασφαλιστικού αυξήθηκαν σε 10.500 ένσημα (πλαφόν), δικαιούται εφάπαξ ύψους περίπου 162.260 ευρώ.

* Τεχνικός, άνδρας, με 7.800 πραγματικά ένσημα (δηλαδή, με μεικτό μηνιαίο μισθό 4.200 ευρώ), τα οποία με το μέτρο ενίσχυσης του Ασφαλιστικού αυξήθηκαν σε 10.500 ένσημα (πλαφόν), δικαιούται εφάπαξ ύψους περίπου 85.000 ευρώ.

* Εργάτης, άνδρας, ο οποίος απασχολείται ως φορτοεκφορτωτής, με 7.500 πραγματικά ένσημα, τα οποία με το μέτρο ενίσχυσης του Ασφαλιστικού αυξήθηκαν σε 10.500 ένσημα (πλαφόν), δικαιούται εφάπαξ ύψους περίπου 57.000 ευρώ.

* Υπάλληλος, γυναίκα, η οποία προσφέρει γραμματειακή υποστήριξη, με 6.000 πραγματικά ένσημα, τα οποία με το μέτρο ενίσχυσης του Ασφαλιστικού αυξήθηκαν σε 10.500 ένσημα, δικαιούται εφάπαξ ύψους περίπου 45.000 ευρώ.

* Υπάλληλος (γυναίκα- συνοδός εδάφους), η οποία προσελήφθη το 1993, δικαιούται εφάπαξ περίπου 22.000 ευρώ.

Επίσης για όσους μεταταχθούν σε υπηρεσίες του Δημοσίου εξασφαλίζεται ο μισθός που καταβάλλεται σε αυτούς ως και σήμερα.
Για παράδειγμα:

* Ενας ΠΕ τεχνικός υπάλληλος της Ολυμπιακής, με 16 χρόνια εργασιακής εμπειρίας, ο οποίος σήμερα λαμβάνει καθαρές αποδοχές ύψους 3.229 ευρώ, μπορεί π.χ. να μεταφερθεί στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, όπου οι αντίστοιχες καθαρές αποδοχές είναι 3.048 ευρώ. Η μισθολογική διαφορά των 181 ευρώ θα καλυφθεί από μισθολογικό συμπλήρωμα.

* Ενας ΔΕ οδηγός της Ολυμπιακής με 20 χρόνια εργασιακής εμπειρίας, ο οποίος σήμερα λαμβάνει καθαρές αποδοχές ύψους 2.247 ευρώ, μπορεί π.χ. να μεταφερθεί στον ΗΛΠΑΠ, όπου οι αντίστοιχες καθαρές αποδοχές είναι 1.809 ευρώ. Η μισθολογική διαφορά των 438 ευρώ θα καλυφθεί από μισθολογικό συμπλήρωμα.

Ο κ. Χατζηδάκης άφησε ανοιχτό το παράθυρο για επιπλέον βελτιώσεις υπέρ των εργαζόμενων αφού, όπως τόνισε, η Βουλή είναι κυρίαρχη και είναι αυτή που θα νομοθετήσει. Ερωτηθείς για τον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης ο υπουργός σημείωσε ότι δεν έχει γίνει αποτίμηση των προς πώληση εταιρειών αλλά αυτό θα γίνει κατά τη διαδικασία. Το χρονοδιάγραμμα, σημείωσε, παραμένει ως έχει, ενώ τόνισε ότι το Δημόσιο προσδοκά από τη λειτουργία της νέας εταιρείας έσοδα που θα φτάνουν τα 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο, κάτι που μεταφράζεται σε απόσβεση του κόστους τα εννέα πρώτα χρόνια λειτουργίας της νέας εταιρείας που προκαλεί το πρόγραμμα για την ενίσχυση των εργαζομένων. Τα έσοδα αυτά θα προκύψουν από τις καταβολές της νέας εταιρείας για: ΙΚΑ, Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών Εργαζομένων, Φόρο Εισοδήματος, καταβολή σπατοσήμου κτλ.

Για τους ιπτάμενους προβλέπεται ειδικό μηνιαίο βοήθημα από ένα ως έξι χρόνια για όσους συνταξιοδοτηθούν έτσι ώστε η σύνταξη- μαζί με το βοήθημα- να φτάνει το 75% των τακτικών αποδοχών τους. Επιπλέον επίδομα κοινωνικής μετάβασης πέραν του ενός έτους στην περίπτωση που κάποιος πιλότος μείνει άνεργος. Το επίδομα θα κυμαίνεται από 55% στο πρώτο εξάμηνο του δεύτερου έτους ως 76% στο τέταρτο έτος προκειμένου να μην αποτελέσει λόγο για την αποφυγή ανεύρεσης εργασίας. Για τους εποχικούς υπαλλήλους που δούλεψαν στην Ολυμπιακή εντός του 2008 και ξεπερνούν τα 3.000 άτομα θα ισχύσουν τα παρακάτω μέτρα:

* Οι εποχικοί θα πάρουν επίδομα ανεργίας για έναν χρόνο αντί για έξι μήνες. Από τον 1ο ως τον 6ο μήνα το επίδομα θα είναι προσαυξημένο κατά 50% σε σχέση με το βασικό επίδομα του ΟΑΕΔ. Από τον 7ο ως τον 12ο μήνα το επίδομα θα είναι ίσο με το επίδομα του ΟΑΕΔ αλλά θα καλύπτονται και οι ασφαλιστικές εισφορές. Θα ισχύσει και για τους εποχικούς η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας σε ποσοστό 50%.

Ειδικότερα για τους φορείς που εποπτεύονται από το ΥΜΕ η εμπειρία των εποχικών υπαλλήλων της Ολυμπιακής θα ληφθεί υπόψη με ειδική βαρύτητα για συμμετοχή σε διαγωνισμούς.

Για διαγωνισμούς των φορέων του ΥΜΕ ως το έτος 2012 οι εποχικοί της ΟΑ θα καλύπτουν 20% των θέσεων κατά προτεραιότητα. Τέλος, θα ισχύσει ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση επιχειρήσεων με σκοπό την απασχόληση των εποχικών υπαλλήλων της Ολυμπιακής. Το πρόγραμμα θα ενισχύσει τους εργοδότες που θα προσλαμβάνουν όσους υπήρξαν εποχικοί υπάλληλοι της Ολυμπιακής κατά το 2008 με τις συνήθεις για αυτά τα προγράμματα προϋποθέσεις. Η επιδότηση θα είναι 25 ευρώ ανά ημέρα εργασίας και για διάστημα ως τρία χρόνια. Ο εργοδότης θα έχει υποχρέωση να διατηρήσει τον εργαζόμενο για ένα ακόμη έτος. Εναλλακτικά οι εποχικοί υπάλληλοι θα μπορούν να επιλέξουν και τη χρηματοδότησή τους με 30.000 ευρώ προκειμένου να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση.

Οι τακτικοί εργαζόμενοι

ΤΕΛΙΚΟ σχέδιο προβλέπει για τους τακτικούς εργαζομένους (4.593 άτομα) τα εξής:
Μέσω ΟΑΕΔ όλοι οι εργαζόμενοι θα πάρουν με βάση την προϋπηρεσία εφάπαξ αντίστοιχο με το ποσό που θα έπαιρναν αν λυόταν η σύμβαση. Οι 4.593 υπάλληλοι μπορούν να επιλέξουν μεταξύ 14.317 κενών θέσεων που έχουν ήδη εξευρεθεί στον δημόσιο τομέα. Προβλέπεται και ενίσχυση 500 ευρώ μηνιαίως σε περίπτωση που η νέα θέση τους έχει χαμηλότερο μισθολόγιο.
Περίπου 2.464 εργαζόμενοι θα μπορούν να λάβουν αν θέλουν πλήρη σύνταξη, ενώ 573 άτομα θα έχουν σημαντική προσαύξηση ενσήμων και μπορούν να πάρουν πρόωρη σύνταξη.
Για όλους τους εργαζομένους που έχουν προσληφθεί πριν από την 1.1.1993 προβλέπεται προσαύξηση ενσήμου κατά 50%. Την προσαύξηση του 50% θα λάβουν για λόγους ισότητας και οι ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές, οι οποίοι κατέβαλαν αυξημένο ασφάλιστρο και είχαν ήδη προσαύξηση των ενσήμων τους.

Αμέσως μετά τη λύση της σχέσης εργασίας με την Ολυμπιακή κάθε τακτικός υπάλληλος που δεν θα μεταταγεί ούτε θα συνταξιοδοτηθεί θα δικαιούται ειδικό επίδομα στήριξης εισοδήματος για διάστημα ως 12 μηνών. Το ύψος του ειδικού επιδόματος ανά μήνα θα διαμορφωθεί για κάθε εργαζόμενο σύμφωνα με την παρακάτω κλίμακα:

* Από τον 1ο ως και τον 4ο μήνα, το ποσό του επιδόματος θα είναι ίσο με το 100% των καθαρών τακτικών αποδοχών.
* Από τον 5ο ως και τον 8ο μήνα, θα είναι ίσο με το 70% των καθαρών τακτικών αποδοχών.

* Από τον 9ο ως και τον 10ο μήνα, θα είναι ίσο με το 60% των καθαρών τακτικών αποδοχών.

* Από τον 11ο ως και τον 12ο μήνα, θα είναι ίσο με το 50% των καθαρών τακτικών αποδοχών.

Το επίδομα αυτό που θα καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ θα δικαιούνται και οι εργαζόμενοι που θα μεταφερθούν στο Δημόσιο ώσπου να ενταχθούν στις μισθολογικές καταστάσεις του νέου εργοδότη τους.

Πηγή Το Βήμα
19.10.08

* Φωτο Scott Barbour/Getty Images

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis