Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια πληρώνουν την απληστία τους

Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια πληρώνουν την απληστία τους

The Economist

Τα hedge funds υποτίθεται ότι αντισταθμίζουν τον επενδυτικό κίνδυνο. Φέτος, απέτυχαν. Ο σταθμισμένος δείκτης της Hedge Fund Research, μιας εταιρείας που παρακολουθεί τις επιδόσεις στον κλάδο, υποχώρησε τον Σεπτέμβριο κατά 4,7%. Ηταν ο δεύτερος μήνας με τις χειρότερες επιδόσεις. Από τις αρχές του έτους έχει σημειωθεί πτώση της τάξεως του 9,4%. Κατά συνέπεια, οι υποσχέσεις του κλάδου για «καθαρές αποδόσεις», μάλλον, φθίνουν τώρα, λόγω της πιστωτικής κρίσης.

Για να είμαστε ειλικρινείς, όμως, τα hedge funds δεν είχαν και τόσο μεγάλα περιθώρια αντιστάθμισης του επενδυτικού κινδύνου. Τα μέτρα απαγόρευσης ή περιορισμού του short selling, δηλαδή της ανοικτής πώλησης μετοχών με στοιχήματα για την άνοδο ή πτώση των τιμών των μετοχών, από τις ρυθμιστικές αρχές των αγορών, σε διεθνή κλίμακα, τις τελευταίες εβδομάδες μπλόκαραν τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούσαν οι διαχειριστές κεφαλαίων.

Μία ακόμη στρατηγική των hedge funds που έπεσε θύμα της ατυχούς συγκυρίας που επικρατεί σήμερα κάτω από τις αντίξοες συνθήκες της πιστωτικής κρίσης είναι η μέθοδος διαπραγμάτευσης «stat arb», ήτοι το στατιστικό αρμπιτράζ. Στόχος αυτού του τύπου hedge funds είναι να ανιχνεύει κάθε ανωμαλία που υπάρχει στις αγορές και να εκμεταλλεύεται τους μηχανισμούς ταχείας αγοράς και πώλησης μετοχών. Τα hedge funds του στατιστικού αρμπιτράζ παρέχουν ρευστότητα στο σύστημα, καθορίζοντας πολλές φορές τις τάσεις στις αγορές. Αλλά, οι συνέπειες της απαγόρευσης του short selling ήταν και εκεί ολέθριες. Τα προβλήματα των hedge funds, ωστόσο, δεν τελειώνουν εκεί. Ως επενδυτική τράπεζα, η Lehman Brothers ήταν ιδιαίτερα δραστήρια στον τομέα του prime brokerage, όπου ήταν κύριος διαμεσολαβητής στη χρηματοδότηση και εκκαθάριση των συναλλαγών για πολλά hedge funds. Οταν οι prime brokers δανείζουν χρήματα σε hedge funds, τα τελευταία προσφέρουν ως εγγύηση ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου ή άλλους τίτλους υψηλής επενδυτικής ασφάλειας. Η Lehman χρησιμοποίησε αυτές τις εγγυήσεις ως επασφάλιστρο δικών της δανείων, μια πρακτική που είναι γνωστή ως rehypothecation, δηλαδή επανα–υποθήκευση. Ετσι πολλά hedge funds παγιδεύτηκαν με τη χρεοκοπία της Lehman σε μιαν «ολοκληρωτική» καταστροφή, όπως σχολίασε κορυφαίος δικηγόρος.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τα hedge funds διαθέτουν σήμερα περισσότερο ρευστό, το οποίο, όμως, δεν αξιοποιούν παρά τη μεγάλη πτώση στις τιμές των αξιών, γιατί οφείλουν να διαφυλάξουν κεφάλαια σε περίπτωση που πελάτες θελήσουν τη ρευστοποίηση των θέσεών τους. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ρευστό των hedge funds έχει αυξηθεί από το 14%, πέρυσι, στο 22% ενώ το ποσοστό μόχλευσης έχει μειωθεί από το 70% των κεφαλαίων στο 40%. Αναμφισβήτητα, θα υπάρξει συρρίκνωση του κλάδου, με αρκετά από τα μικρά hedge funds να βάζουν λουκέτο. Δικαιολογημένα, όμως, οι παίκτες του κλάδου αισθάνονται αδικημένοι, γιατί εγκλωβίστηκαν από μια κρίση που προκλήθηκε από τον παραδοσιακό και αυστηρώς εποπτευόμενο κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής. Και σαν να μην ήταν αρκετό, οι ρυθμιστικές αρχές τούς τράβηξαν τα χαλί κάτω από τα πόδια.

ΠΗΓΗ : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

19.10.08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis