Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

Ο τουρισμός μπορεί να λύσει βασικά οικονομικά προβλήματα

Ο τουρισμός μπορεί να λύσει βασικά οικονομικά προβλήματα

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΟΥΤΕΤΣΗ

Προβλήματα στις πληρότητες και τις τιμές καθώς και έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων για τον τουρισμό επισημαίνει ο κ. Στ. Πολυκράτης, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος (ΣΕΕΔΔΕ).

- Πώς διαμορφώθηκε η φετινή τουριστική
περίοδος για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια;

«Τα τελευταία χρόνια, όπως και φέτος, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα στους μεγάλους κυρίως τουριστικούς υποδοχείς της χώρας μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά και την πληρότητα και τις τιμές με αποτέλεσμα και η φετινή χρονιά να είναι χειρότερη από την περσινή. Τα αίτια επικεντρώνονται σε τρεις παραμέτρους.

Η προσφορά σε δικά μας δωμάτια και διαμερίσματα είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι μικροί επιχειρηματίες να τα προσφέρουν κάθε χρόνο και με χαμηλότερες τιμές. Οι tour operators εκμεταλλεύονται αυτή την άναρχη και απρογραμμάτιστη οικοδομική δραστηριότητα στη δημιουργία τέτοιων καταλυμάτων πιέζοντας συνεχώς και τις τιμές μειώνοντας ταυτόχρονα και τη διάρκεια μίσθωσης. Τέλος, πολλά ξενοδοχεία που χρησιμοποιούν το σύστημα all inclusive έχουν κατεβάσει τόσο χαμηλά τις τιμές, ως και 20 ευρώ το άτομο, προσφέροντας τα πάντα, γεγονός που έχει επιπτώσεις στα καταλύματα της δικής μας κατηγορίας. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να σταματήσει η δημιουργία νέων κλινών.

-Ποιες ελλείψεις εντοπίζονται; «Καταρχήν απουσιάζει ο χωροταξικός σχεδιασμός προκειμένου να καθοριστούν ζώνες τουριστικής ανάπτυξης. Επίσης υπάρχει έλλειψη προγραμμάτων εκπαίδευσης- κατάρτισης σε συμπεριφορές και σε νέες τεχνολογίες. Τέλος, τα προγράμματα εκσυγχρονισμού για την κατηγορία αυτή θα πρέπει να απλοποιηθούν και να αυξηθεί το ποσοστό επιχορήγησης».

- Πρόσφατα επισημάνθηκε η ανάγκη συνεργασίας
του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για την τουριστική ανάπτυξη. Πώς μπορεί να υλοποιηθεί;

«Η συνεργασία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα είναι επιβεβλημένη και μάλιστα σε ικανοποιητικό ποσοστό η συνεργασία αυτή υλοποιείται με το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Για να λυθούν όμως τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου μας και όχι μόνο, γιατί ο τουρισμός είναι συνολική δράση, θα πρέπει με το υπουργείο και με εμάς να συνεργάζονται και τα συναρμόδια υπουργεία όπως π.χ. Οικονομίας και Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ, Συγκοινωνιών, Εμπορικής Ναυτιλίας, πράγμα το οποίο δεν γίνεται. Αυτή η έλλειψη συνεργασίας πηγάζει από το γεγονός ότι τα προαναφερόμενα υπουργεία και στο παρελθόν και σήμερα δεν είχαν ούτε και έχουν κατανοήσει τη σημαντικότητα του τουρισμού για τη χώρα μας και ότι η συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια μέσα από τον τουρισμό θα μπορούσε να λύσει τα βασικότερα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας».
ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
16.10.08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis