Υποπτες κινήσεις των λογαριασμών
Το «μυστήριο» του 1 εκατ. ευρώ
Κ. ΧΑΤΖΙΔΗΣ
Υποπτες κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, ακόμη και λίγες ώρες πριν από την εισαγγελική εντολή για δέσμευση των καταθέσεών της, εντόπισαν οι ελεγκτικές και οι δικαστικές αρχές που διερευνούν την πολύκροτη υπόθεση ανταλλαγής εκτάσεων μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ιστορικής μονής του Αγίου Ορους. Για τους λόγους αυτούς εντός των επομένων ημερών, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Βήματος», η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, στο πλαίσιο της πρόσφατης παραγγελίας του προϊσταμένου της κ. Κυρ. Καρούτσου, αναμένεται να προχωρήσει στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, ούτε λίγο ούτε πολύ, «20 ιερομόναχων, ιεροδιάκονων και μοναχών της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου».
Στη λίστα των ελεγχόμενων προσώπων, εκτός του ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ, του στενού του συνεργάτη ιερομονάχου Αρσενίου και των υπολοίπων μελών του ηγουμενοσυμβουλίου, περιλαμβάνονται οι μοναχοί, οι οποίοι, ως εκπρόσωποι της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, συμμετείχαν σε σειρά οικονομικών συναλλαγών και επιχειρηματικών συμφωνιών. Μεταξύ αυτών που θα ελεγχθούν είναι και οι μοναχοί της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, οι οποίοι εμφανίζονται ως δικαιούχοι των τραπεζικών λογαριασμών του μοναστηριού, όπως οι ιεροδιάκονοι Ευδόκιμος και Γρηγόριος, καθώς και ο μοναχός Αναστάσιος.
Επειτα από ενδελεχή εξέταση των τραπεζικών ροών, των εμβασμάτων και των επιταγών του «ιερού» χρήματος, οι αρμόδιες υπηρεσίες εντόπισαν πλήθος δυσεξήγητων δοσοληψιών και περίεργων κινήσεων μεγάλων χρηματικών ποσών.
Στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών βρίσκονται οι χρεωστικές και πιστωτικές κινήσεις κεφαλαίων, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, των τελευταίων ετών, κυρίως όμως των τελευταίων μηνών.
Στο πλαίσιο αυτών των διασταυρωτικών ελέγχων που διενήργησαν προ ημερών οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, ήρθε στο φως μια περίεργη όσο και ύποπτη τραπεζική συναλλαγή των μοναχών της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, δύο μόλις ημέρες πριν από τη δέσμευση των τραπεζικών καταθέσεων της ιστορικής μονής, μέχρι του ποσού των 41 εκατ. ευρώ.
Το διάστημα αυτό, όπως προκύπτει από σειρά στοιχείων που βρίσκονται υπό την κατοχή των εισαγγελικών αρχών, εκπρόσωποι της Μονής Βατοπαιδίου προχώρησαν σε εσπευσμένες αναλήψεις διαφόρων χρηματικών ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διαθέτει η ιστορική μονή σε ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα.
Παρά τον σάλο που είχε ξεσπάσει γύρω από τις εκκλησιαστικές επενδύσεις και τις επικερδείς επιχειρηματικές κινήσεις των μοναχών του Αγίου Ορους, οι οποίες μετέτρεψαν εν μια νυκτί τα ανταλλάξιμα ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου σε χρυσοτόκους όρνιθες της Μονής Βατοπαιδίου, οι εκπρόσωποί της κατάφεραν να σηκώσουν σημαντικά χρηματικά ποσά, αυξάνοντας τα... μετρητά διαθέσιμα της μονής στα ύψη.
Σε μια περίπτωση, ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα είχαν σχεδιάσει οι εκπρόσωποι της μονής. Αυτό συνέβη στις 10 Σεπτεμβρίου 2008, όταν θέλησαν να κάνουν ανάληψη χρηματικού ποσού 1 εκατ. ευρώ. Την ημέρα αυτή οι ιεροδιάκονοι Ευδόκιμος και Γρηγόριος, στο όνομα των οποίων έχουν εκδοθεί ορισμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί της μονής, με έμβασμα που απέστειλαν από τη Marfin Bank στην Τράπεζα Πειραιώς, «κατόπιν οδηγιών της Μονής», επιχείρησαν να προβούν σε «ανάληψη του προαναφερόμενου ποσού σε μετρητά».
Αγνωστο για ποιους λόγους, οι εκπρόσωποι της Μονής Βατοπαιδίου, ενώ μπορούσαν να προχωρήσουν σε ανάληψη του 1 εκατ. ευρώ από τη Marfin Bank, θέλησαν πρώτα να μεταβιβάσουν το συγκεκριμένο ποσό στην Τράπεζα Πειραιώς και στη συνέχεια να το εκταμιεύσουν.
Η ασυνήθιστη ενέργεια των εκπροσώπων της Μονής Βατοπαιδίου, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε την εύλογη περιέργεια των στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς. «Εύλογα γεννήθηκε το ερώτημα γιατί η Μονή δεν έκανε την ανάληψη απευθείας από τον λογαριασμό της στην εντολίδα τράπεζα, γεγονός που δεν θα επιβάρυνε με καθυστέρηση και κόστος για τη διενέργεια του εμβάσματος» υπογραμμίζουν στην αναφορά που συνέταξαν και διεβίβασαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς.
Σε σχετικό ερώτημα των στελεχών της Πειραιώς, οι εκπρόσωποι της Μονής Βατοπαιδίου ισχυρίστηκαν αορίστως ότι «χρειάζονται τα μετρητά για να καλυφθούν ανάγκες της Μονής». Παρ' όλα αυτά οι ιθύνοντες της Τράπεζας Πειραιώς δεν πείστηκαν. Αρνήθηκαν την καταβολή των μετρητών και αντιπρότειναν στους εκπροσώπους της μονής τη λύση των τραπεζικών επιταγών. Η εναλλακτική πρόταση της Πειραιώς δεν άρεσε στους μοναχούς της Μονής Βατοπαιδίου. Με τη σειρά τους αρνήθηκαν τη λύση που τους προτάθηκε και «ζήτησαν την ανάκληση του προαναφερθέντος εμβάσματος».
Στις επτά το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου 2008, μία ημέρα μετά την αποστολή του επίμαχου εμβάσματος από τη Marfin Bank στην Τράπεζα Πειραιώς, η Μονή Βατοπαιδίου με νέο αίτημά της (SWIFT) ζήτησε την ανάκληση του εμβάσματος. Οπερ και εγένετο.
ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
19.10.08
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου