Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

Η υπογραφή του κ. Κιλτίδη για την Ουρανούπολη

Η υπογραφή του κ. Κιλτίδη για την Ουρανούπολη

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προσυπέγραψε τον αποχαρακτηρισμό 8.608 στρεμμάτων δάσους


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ




Η υπογραφή του κ. Κ. Κιλτίδη στο έγγραφο του αποχαρακτηρισμού της δασικής έκτασης


Αύριο Δευτέρα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Κιλτίδης θα τιμήσει τον νομάρχη Χαλκιδικής κ. Α. Ζωγράφο στη Θεσσαλονίκη για τη συμβολή του στην πρόληψη των πυρκαϊών. Λίγοι ενδεχομένως γνωρίζουν ότι η αγαστή συνεργασία τους επεκτείνεται και στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου: ο υφυπουργός έχει βάλει την υπογραφή του για τον αποχαρακτηρισμό 8.608 στρεμμάτων δάσους στην Ουρανούπολη, με τον νομάρχη να επικαλείται άγνοια μέχρι πρότινος. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Κιλτίδης προσυπογράφει τον χαρακτηρισμό της έκτασης ως δασικής και όχι ως δάσους, παραδίδοντάς την ουσιαστικά στην οικοπεδοποίηση, όταν την ίδια περίοδο οι Αγιορείτες της Μονής Βατοπαιδίου - εν όψει και εκδίκασης σχετικής υπόθεσης - εμφανίζονταν διατεθειμένοι να την επιστρέψουν στο Δημόσιο! Και όλα αυτά, όταν το 2004 έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κατακεραύνωνε τις παραχωρήσεις δεκάδων στρεμμάτων σε ιδιώτες ως το 2002 από τον πρώην νομάρχη Χαλκιδικής και νυν στέλεχος του Πόρτο Καρράς κ. Β. Βασιλάκη, προτείνοντας την πειθαρχική δίωξη όλων όσοι διετείνοντο ότι το δάσος δεν είναι δάσος.

Η υπογραφή του κ. Κιλτίδη - την άνοιξη του 2008 - είναι η τελευταία πράξη του έργου για την ανταλλαγή των 8.608 στρεμμάτων δάσους στην Ουρανούπολη με το 23,6 τοις χιλίοις της λιμναίας έκτασης. Στο πλαίσιο που έθεσαν τον Ιούλιο του 2007 οι υπουργοί κ. Ευ. Μπασιάκος και κ. Π. Δούκας, ο κ. Κιλτίδης προσυπέγραψε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, βάσει της οποίας η έκταση δεν θεωρείται δάσος.

Επικαλούμενο απόφαση της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων Χαλκιδικής, η οποία τη χαρακτηρίζει «δάσος χθαμαλόν», χαμηλής βλάστησης δηλαδή, το υπουργείο εμμένει στην εξαίρεση της έκτασης από τη δασική νομοθεσία, αγνοώντας την αντίθετη θέση υπηρεσιών όπως η Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και της αρμόδιας Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Ωστόσο, ενώ ο κ. Κιλτίδης είχε δώσει το πράσινο φως για την εκμετάλλευση της έκτασης, ο κ. Ζωγράφος εμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο σαν να μη γνώριζε τίποτε. Οταν τελικά η παράμετρος αυτή αποκαλύφθηκε, ο κ. Ζωγράφος άλλαξε γραμμή πλεύσης, προσφέροντας ιδιότυπο δίχτυ ασφαλείας στον υφυπουργό: άρχισε να διατείνεται, μεταξύ άλλων και προς τον τοπικό σταθμό TV Χαλκιδική, ότι «το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν είναι αρμόδιο και κακώς γνωμοδότησε για τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης». Η οβιδιακή μεταμόρφωση του νομάρχη δεν εκπλήσσει πολλούς στη Χαλκιδική. Δικηγόρος το επάγγελμα, συγκεντρώνει εύκολα τα πυρά.

Πρώην νομικός σύμβουλος του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς και στενός συνεργάτης του κ. Κ. Στέγγου, ο κ. Ζωγράφος είναι επίσης γνωστός για τις σχέσεις του με εκπροσώπους του ξενοδοχειακού κλάδου.

Πολιτικοί του αντίπαλοι δεν θεωρούν τυχαίο το γεγονός ότι οι ανταλλαγές 62 οικοπέδων στη Χαλκιδική - από το σύνολο των 260, πανελλαδικώς - έλαβαν χώρα κατά τη δική του θητεία. Το υπουργείο διαχειρίστηκε άλλωστε την ανταλλαγή στην Ουρανούπολη εξαιτίας του ότι αποδέκτης ήταν ένα πρόσωπο δημοσίου δικαίου, η Μονή Βατοπαιδίου. Αρμόδια για τις παραχωρήσεις προς δικαιούχους ακτήμονες, ιδιώτες, είναι αποκλειστικά η νομαρχία, γεγονός που τη θέλει ενήμερη για οποιαδήποτε πολιτική γης.

Εβδομάδες προτού η υπόθεση φθάσει στο δικαστήριο της Ξάνθης, έπειτα από προσφυγή κατοίκων και φορέων της Χαλκιδικής, η Μονή Βατοπαιδίου επέδειξε διάθεση «συμβιβασμού». Πρότεινε στον γειτονικό δήμο Σταγείρων - Ακάνθου την εκμετάλλευση εξ αδιαιρέτου του 50% της έκτασης. Βασικό δεδομένο είναι ότι ο δήμος ζητεί να του παραχωρηθεί το δάσος, ενώ μελετά από κοινού με την αγιορείτικη κοινότητα πολιτιστικές - τουριστικές δράσεις (π.χ. θεολογικά συνέδρια)- εξαιτίας του άβατου στο Αγιον Ορος, πολλοί από τους επισκέπτες διοχετεύονται στις πέριξ περιοχές.

Αποτέλεσμα; Ο δήμαρχος κ. Μ. Βλαχόπουλος αρνήθηκε την πρόταση για το... πενήντα πενήντα της εκμετάλλευσης και η μονή υπέβαλε δήλωση προς την Εφορία, για την επιστροφή του ακινήτου στο Δημόσιο! Σε άλλο μήκος κύματος, αν και την ίδια χρονική περίοδο, με την πράξη του κ. Κιλτίδη...

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

19.10.08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis