Οταν ο λύκος φυλάει τα πρόβατα
του Ι. Κολλάτου
Ηρθε η ώρα των πολιτικών και της πολιτικής- διακηρύττουν- εκεί που απέτυχαν οι τραπεζίτες και οι οικονομολόγοι... Πώς όμως φτάσαμε σε αυτή την κρίση την οποία επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε με κρατικές παρεμβάσεις;Σύμφωνα με ένα ντοκυμαντέρ που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο από ανεξάρτητους αμερικανούς παραγωγούς (ΖeitgeistΤhe Μovie) και το οποίο υιοθετεί μια «θεωρία συνωμοσίας» που ίσως επιδέχεται αμφισβήτηση, εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, « βάλαμε τον λύκο μέσα στο μαντρί να φυλάει τα πρόβατα »!
Η Fed δεν είναι κρατική οντότητα αλλά ιδιωτική εταιρεία που ανέπτυξαν το 1910 οι ομοσπονδιακές τράπεζες των ΗΠΑ, με επικεφαλής τους Rockefeller και J. Ρ. Μorgan, και επέτυχαν, χρηματοδοτώντας την προεκλογική εκστρατεία του Windrow Wilson, να την επιβάλουν στο αμερικανικό Σύνταγμα, το 1913. Ο ρόλος της είναι να ελέγχει την κυκλοφορία του αμερικανικού νομίσματος και να δανείζει το κράτος. Οι εν λόγω τραπεζίτες ήταν αυτοί που προκάλεσαν στις 24 Οκτωβρίου 1929 το μεγάλο κραχ στην αμερικανική οικονομία. Είχαν προηγουμένως φροντίσει να δημιουργήσουν χρηματιστηριακή ευφορία με τα δάνεια προς τους μικροεπενδυτές στη λογική του margin, δηλαδή έδιναν τη δυνατότητα σε κάποιον επενδυτή να κατέχει μετοχές 1.000 δολαρίων καταβάλλοντας μόνο το 10% της πραγματικής αξίας, ενώ το υπόλοιποκόστος αναλάμβανε ο χρηματιστής. Υπήρχε όμως μία παγίδα σε αυτή την ιστορία: Οταν ζητούνταν πίσω αυτό το δάνειο, θα έπρεπε να το καταβάλει ο δανειολήπτης εντός 24 ωρών (margin call). Λίγους μήνες πριν οι επικεφαλής των ομοσπονδιακών τραπεζών φρόντισαν να ρευστοποιήσουν τις μετοχές τους και στη συνέχεια, στις 24 Οκτωβρίου 1929, ζήτησαν συντονισμένα πίσω τα δάνειά τους. Προκλήθηκε πανικός, όλοι έσπευδαν στις τράπεζες να «σηκώσουν» χρήματα για να καλύψουν τα δάνεια, με αποτέλεσμα να χρεοκοπήσουν 16.000 μικρές και μεσαίες τράπεζες...
Ως το 1933, στο δολάριο αναγραφόταν «μετατρέψιμο σε χρυσό». Εκτοτε αναγράφεται «με την εγγύηση της Fed», δηλαδή είναι ένα απλό χαρτί! Οι ίδιες οι ομοσπονδιακές τράπεζες είχαν προκαλέσει νωρίτερα, τη δεκαετία του 1910, ένα «μίνι κραχ» με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή ανακαλώντας τα δάνεια από τη διατραπεζική, από το οποίο πάλι επωφελήθηκαν, αγοράζοντας για «ένα κομμάτι ψωμί» 5.000 μικρές τράπεζες που χρεοκόπησαν. Είχαν δηλαδή κάνει πρόβα για αυτό που θα ακολουθούσε! Η ιστορία αυτή ίσως δίνει μία απάντηση στο ερώτημα γιατί αφέθηκε ανεξέλεγκτη η κτηματομεσιτική φούσκα στις ΗΠΑ (όταν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Lehman Βrothers, «ακόμη και ένας ουραγκοτάγκος αν έμπαινε στην τράπεζα τού δίναμε δάνειο»!). Απαντά και στο ερώτημα του νομπελίστα Τζόζεφ Στίγκλιτς « ποιος ελέγχει την παγκόσμια οικονομία ». Ο ίδιος είχε δώσει την απάντηση: «Κανείς!».
Ο κ. Ι. Κολλάτος είναι μηχανολόγος, μεταπτυχιακός φοιτητής στη Βιοτεχνολογία.
ΠΗΓΗ : BHMA
16.10.08
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου