Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

Σε αποκλεισμό οι κάτοικοι Καρπάθου και Κάσου

Σε αποκλεισμό οι κάτοικοι Καρπάθου και Κάσου

Καθηλωμένα παραμένουν τα δύο πλοία της ΛΑΝΕ - σοβαρές οι ελλείψεις στην αγορά

Αποκομμένοι εδώ και μία εβδομάδα από την ηπειρωτική χώρα παραμένουν οι 7.500 κάτοικοι της Καρπάθου και της Κάσου, με μόνη διέξοδο τις πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Αιτία του ναυτικού αποκλεισμού των δύο νησιών είναι η επίσχεση εργασίας στην οποία έχουν προχωρήσει οι ναυτεργάτες της ΛΑΝΕ, με αποτέλεσμα την καθήλωση των δύο πλοίων της εταιρείας («Ιεράπετρα» και «Βιντσέντζος Κορνάρος») σε Λαύριο και Πειραιά, αντίστοιχα.

Οι ναυτεργάτες διεκδικούν την καταβολή του λεγόμενου «επιδόματος των άγονων γραμμών», το οποίο ισούται με το 30% της μισθοδοσίας τους, η εταιρεία όμως υπολογίζει το ύψος του στο 7% του μισθού. Η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης ύστερα από κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, ενώ το Πρωτοδικείο Πειραιά απέρριψε την προσφυγή της ΛΑΝΕ κατά των διεκδικήσεων των ναυτικών. Ωστόσο ως τη Δευτέρα, οπότε θα συζητηθεί επί της ουσίας η υπόθεση, δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι. Σύμφωνα με τον νόμο, η εταιρεία υποχρεούται να καταβάλει άμεσα το επίδομα και τα πλοία να ξαναβγούν στις θάλασσες, ειδάλλως κινδυνεύει με διοικητικές κυρώσεις καθώς τα συγκεκριμένα δρομολόγια επιδοτούνται.

Ακόμη, εν αναμονή της δικαστικής εξέλιξης βρίσκεται και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, καθώς η όποια απόφαση θα κρίνει και το αν θα πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα, αφού τόσο στην Κάσο όσο και την Κάρπαθο παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις στην αγορά. Ο υφυπουργός Αιγαίου κ. Π.Καμμένος σημείωσε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε επαφή με τη ναυτιλιακή εταιρεία Dodekanisos Seaways, η οποία διαθέτει δύο ταχύπλοα, και ότι σε περίπτωση που δεν αρχίσουν εκ νέου τα δρομολόγια της ΛΑΝΕ, θα γίνει προσπάθεια ώστε να δρομολογηθούν εκτάκτως για την προσωρινή κάλυψη αναγκών.

ΠΗΓΗ : TO BHMA
4.10.08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis