Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι ΗΠΑ διαμηνύει η Κομισιόν

«Να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι ΗΠΑ» διαμηνύει η Κομισιόν
Ευρωπαϊκή οργή για την απόρριψη του σχεδίου Πόλσον από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων

Του ανταποκριτή στις Βρυξέλλες Κωνσταντινου Καλλεργη

«Για όλα φταίνε οι Αμερικάνοι» εξήγησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλώντας τις ΗΠΑ και το Κογκρέσο να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» προ της παγκόσμιας τραπεζικής κρίσης που εξακολουθεί να μαίνεται, ενώ στην Ευρώπη πληθαίνουν τόσο οι πυροσβεστικές παρεμβάσεις διάσωσης της μιας ή άλλης τράπεζας όσο και οι προσπάθειες για βαθύτερη αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ενωση γενικότερα δεν έκρυβαν χθες την οργή τους για την απόρριψη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του σχεδίου σωτηρίας του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, με την Επιτροπή να μιλάει για «απογοητευτική» εξέλιξη και, μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και άλλους να εκφράζουν την ελπίδα και… υπόδειξη προς το Κογκρέσο να εγκρίνει το σχέδιο και δη στην προσεχή συνεδρίασή του την Πέμπτη. «Να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το δικό τους καλό και το καλό όλου του κόσμου» σημείωσε με ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Γιοχάνες Λαϊτενμπέργκερ…

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα μέτρα που επί μήνες σχεδιάζονται για την καλύτερη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος και των πελατών του αναμένεται πλέον να ενισχυθούν με πρόσθετα, αν και προς το παρόν οι Βρυξέλλες δεν υπεισέρχονται σε λεπτομέρειες σχετικά. Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, επιδεικνύοντας τον συνήθη ακτιβισμό του συγκάλεσε σύσκεψη «σε στενό κύκλο», εκπροσώπων των κρατών-μελών που συμμετέχουν στο G8, με άλλα λόγια της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, καθώς και των προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και της ομάδας ευρώ, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Στη σύσκεψη αυτή θα αναζητηθεί μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση και τις αιτίες της, η οποία θα κατατεθεί στην παγκόσμια σύνοδο για την «αναδόμηση του καπιταλισμού» που έχει εξαγγείλει ο Σαρκοζί αλλά και στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 15ης και 16ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό της, η Επιτροπή αρκέσθηκε χθες να επισημάνει ότι ήδη γίνονται συζητήσεις επί των υφιστάμενων προτάσεων, καθώς «υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει» επί των προτάσεων αυτών. Προτάσεων που ως γνωστόν περιλαμβάνουν αυστηρότερους κανόνες για τα αποθεματικά των τραπεζών, μεγαλύτερο έλεγχο των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και εν γένει μεγαλύτερη διαφάνεια στο όλο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση μεταξύ των σκέψεων που είναι γνωστόν ότι εξετάζονται είναι μια πολύ αυστηρότερη επίβλεψη των λεγόμενων Hedge Funds, τα οποία θεωρούνται από πολλούς το επόμενο «ντόμινο» της κρίσης ή και η θεσμοθέτηση νέων κανόνων για τις αποζημιώσεις των επικεφαλής των επιχειρήσεων. Εκείνο που η Ευρώπη εξακολουθεί να αποκλείει ως περιττό λόγω της ευρωστίας του δικού της τραπεζικού συστήματος, είναι μια μεγάλη παρέμβαση σαν το ύψους 700 δισ. δολάριων σχέδιο Πόλσον για την «κοινωνικοποίηση» των «τοξικών» επενδύσεων που κατατρώγουν τις τράπεζες… Δήλωσε μάλιστα χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ ότι «μπορεί να δούμε κάποια πράγματα στους ισολογισμούς που θα δημοσιευθούν τους επόμενους μήνες αλλά η κατάσταση δεν είναι δραματική και γι’ αυτό δεν πρέπει να ενδώσουμε στον πανικό»…

Αντιστοίχως, η Επιτροπή σημειώνει ότι οι υφιστάμενοι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, τις συγκεντρώσεις κεφαλαίων ή και τα δημόσια οικονομικά δεν έχουν αλλάξει και εξακολουθούν να εφαρμόζονται. Εκείνο που άλλαξε, επισήμανε και χθες, είναι οι συνθήκες που, προφανώς καθιστούν κάπως ελαστικότερη την εφαρμογή τους. Τόνισαν όμως και χθες οι Βρυξέλλες ότι ουδείς λόγος υπάρχει για αναστολή της ισχύος του ενός ή άλλου κανόνα καθώς το σύστημα, διά της ευελιξίας του, απέδειξε ότι λειτουργεί και αποτελεί «μέρος της λύσης, όχι μέρος του προβλήματος».

Την ίδια ώρα οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου υπέγραφαν επιταγή ύψους 6,4 δισ. ευρώ για να σώσουν τη βελγογαλλική τράπεζα Dexia, που έφθασε χθες στο τέλος του δρόμου ακολουθώντας το παράδειγμα της (πολύ μεγαλύτερής της) βελγοολλανδικής Fortis που διεσώθη με ανάλογο τρόπο αλλά πολύ μεγαλύτερο κόστος την Κυριακή. Η διάσωση της Dexia έχει ιδιαίτερη σημασία για τη βελγική οικονομία καθώς αποτελεί παραδοσιακά την τράπεζα των δήμων της χώρας, όμως ο πρωθυπουργός Υβ Λετέρμ προειδοποίησε ότι η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη.

Στην Ιρλανδία το κράτος εγγυήθηκε για δύο χρόνια τις καταθέσεις στις 6 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, κίνηση που κοστολογείται σε 400 δισεκατομμύρια ευρώ και που επίσης αναμένεται να εξετασθεί με κατανόηση από την Επιτροπή, η οποία υπενθύμισε ότι πανευρωπαϊκά, όλα τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να εγγυηθούν τις καταθέσεις τουλάχιστον μέχρι το ύψος των 20.000 ευρώ, «κάτι που αφορά το 80% των καταθετών» όπως διευκρινίσθηκε.

Πάντως η κρίση προσφέρει και ευκαιρίες: ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ την επικαλέσθηκε χθες για να εξηγήσει ότι εξαιτίας της αναταραχής «κινδυνεύουν» και οι προσπάθειες αντιμετώπισης του φαινομένου του θερμοκηπίου, τις οποίες είναι αλήθεια ότι η Γερμανία… ουδέποτε είδε με ιδιαίτερα καλό μάτι, ιδίως στο σκέλος που αφορά το μείζον ζήτημα των εκπομπών καυσαερίων από τα αυτοκίνητα.

ΠΗΓΗ : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

1.10.08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis