Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

Απλοποιούνται οι διαδικασίες υλοποίησης τουριστικών επενδύσεων

Απλοποιούνται οι διαδικασίες υλοποίησης τουριστικών επενδύσεων
Τι προβλεπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης

Του Σταθη Κουσουνη

Τη ζωή πιο εύκολη στους υποψήφιους επενδυτές στον χώρο των ειδικών μορφών τουρισμού, με την απάλειψη γραφειοκρατικών διαδικασιών που οδηγούν σε καθυστερήσεις υλοποίησης των έργων, επιχειρεί να κάνει σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης που βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεις που θα εισαγάγουν ένα νέο όρο στην ελληνική τουριστική βιομηχανία, τις «Σύνθετες επιχειρήσεις ειδικής τουριστικής υποδομής». Στόχο αποτελεί, με την απλοποίηση των διαδικασιών και τον περιορισμό των σχετικών δικαιολογητικών, ένας επιχειρηματικός φορέας να έχει τη δυνατότητα σε ενιαία έκταση να αναπτύξει περισσότερες από μία ειδικές τουριστικές υποδομές, σε συνδυασμό ή μη με την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων. Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο νόμου δίνει έμφαση στην καταγραφή του επιχειρησιακού προφίλ των υφιστάμενων τουριστικών υποδομών, ενώ στην περίπτωση των σύνθετων τουριστικών επενδύσεων δίνεται για πρώτη φορά σαφής και πλήρης εικόνα του ισχύοντος επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα μας για το είδος αυτών των επενδύσεων. Επίσης, για πρώτη φορά σε περίπτωση αμφισβητήσεων ή άλλων προβλημάτων διαδικασίας και ερμηνείας, θα ισχύσει η υποβολή σχετικών ερωτημάτων στις αντίστοιχες αρχές για την ταχεία επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν.

Στο σχέδιο νόμου ορίζονται οι ειδικές τουριστικές υποδομές στον χώρο του τουρισμού υπαίθρου - αγροτοτουρισμού, των συνεδριακών κέντρων, κέντρων υδροθεραπείας - ιαματικού τουρισμού, κέντρων θαλασσοθεραπείας, γηπέδων γκολφ, χιονοδρομικών κέντρων, θεματικών πάρκων, ορειβατικών καταφυγίων και προοπονητικών αθλητικών κέντρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Αρης Σπηλιωτόπουλος έχει δώσει σχετικές εντολές προκειμένου η επεξεργασία του σχεδίου νόμου να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν και να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Το σχέδιο νόμου κατά πάσα πιθανότητα θα κατατεθεί με την ονομασία «Τουριστική αναβάθμιση και διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος».

Σε άλλη διατάξη του σχεδίου νόμου εισάγεται εξαίρεση στο ασυμβίβαστο των ιδιοτήτων χρήστη και διανομέα ιαματικού νερού, ειδικώς όσον αφορά στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης για την οποία συντρέχουν κατ’ ανάγκην και οι δύο ιδιότητες δεδομένου ότι έχει στη διοίκηση - διαχείρισή της τις ιαματικές πηγές που έχουν χαρακτηρισθεί τουριστικής σημασίας. Επίσης, ιδρύεται διαρκής Διεθνής Γραμματεία για την τουριστική συνεργασία με τις χώρες οικονομικής συνεργασίας χωρών του Ευξείνου Πόντου με έδρα την Αθήνα και υπό την εποπτεία του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης.

Για τους ξεναγούς

Παράλληλα, ρυθμίζονται εκκρεμή αιτήματα των ξεναγών και εναρμονίζεται το πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματός τους με σχετική Κοινοτική Οδηγία. Εξάλλου, προβλέπεται η ίδρυση Παρατηρητηρίου Τουρισμού με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου για τη συλλογή και την επεξεργασία ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων για τα θέματα που σχετίζονται με την πορεία του ελληνικού τουρισμού.

Επιπροσθέτως, αναδιαρθρώσεις θα υπάρχουν στο διοικητικό σχήμα του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Μέχρι στιγμής έχει αποφασισθεί η δημιουργία δύο νέων διευθύνσεων στον ΕΟΤ, η μία θα είναι Διεύθυνση Κοινωνικού Τουρισμού και η άλλη Διεύθυνση Ιαματικού Τουρισμού. Αντίστοιχα, στο υπουργείο, στη Διεύθυνση Τουριστικών Επενδύσεων προστίθενται και οι ειδικές τουριστικές υποδομές, ενώ ιδρύεται Διεύθυνση Πληροφοριών και Νέων Τεχνολογιών.

Φιλοδοξία του τουριστικού επιτελείου είναι η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία να αποκτήσει χαρακτηριστικά ουσιαστικής μεταρρύθμισης και παρέμβασης στον χώρο του τουρισμού με την ένταξη και άλλων διατάξεων. Για να καταστεί όμως εφικτό αυτό απαιτείται η συναίνεση και άλλων υπουργών της κυβέρνησης, οι οποίοι θα κληθούν να συνυπογράψουν το σχέδιο νόμου. Το γεγονός ότι έρχεται μια δύσκολη περίοδος για τον ελληνικό τουρισμό το 2009, εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης, αποτελεί ένα δυνατό διαπραγμευτικό όπλο στα χέρια της τουριστικής ηγεσίας που επιθυμεί να κλείσει όλα τα εσωτερικά μέτωπα στον χώρο του τουρισμού, προκειμένου να επικεντρωθεί την κρίσιμη περίοδο των επόμενων 5 μηνών με την προβολή του ελληνικού προορισμού, κυρίως, στο εξωτερικό. Από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, όλοι οι προορισμοί θα δώσουν τη μάχη εκτός των συνόρων τους στις βασικές αγορές άντλησης επισκεπτών για τη διατήρηση των τουριστικών τους μεγεθών την προσεχή σεζόν. Με δεδομένη την οικονομική κρίση που πλήττει τα εισοδήματα των κατοίκων σε χώρες από τις οποίες παραδοσιακά τόσο η Ελλάδα όσο και οι ανταγωνιστές της διατηρεί μεγάλο μερίδιο αγοράς, η μάχη θα είναι ιδιαίτερα σκληρή τη φετινή περίοδο. Γι’ αυτόν τον λόγο καθίσταται αναγκαίο παρά ποτέ να λυθούν τα ενδογενή προβλήματα που ταλανίζουν το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Διαφορετικά, η κυβέρνηση κινδυνεύει την προσεχή σεζόν να απολέσει το πλεονέκτημα που είχε αποκτήσει στον χώρο του τουρισμού την προηγούμενη τετραετία, κατά την οποία καταρρίφθηκε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε επίπεδο αφίξεων ξένων τουριστών και τουριστικών εισπράξεων.

Τουριστικές κατοικίες και σε ξενοδοχεία

Την εξειδίκευση των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας στη χώρα μας επιχειρεί το σχέδιο νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί η δυνατότητα ένταξης της τουριστικής κατοικίας σε σύνθετες επιχειρήσεις ειδικής τουριστικής υποδομής. Ως τουριστική κατοικία ορίζεται η αυτοτελής ανεξάρτητη κατοικία η οποία θα ανεγείρεται σε συνδυασμό με την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων ειδικών υποδομών και κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων από έναν επιχειρηματικό φορέα σε ενιαίο οικόπεδο.

Στόχο αποτελεί να αποφευχθεί η σύνδεση της ανάπτυξης τουριστικής κατοικίας στη χώρα μας με το ισπανικό μοντέλο, που οδήγησε σε σοβαρή επιβάρυνση του περιβάλλοντος στον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό της Μεσογείου. Γι’ αυτό θα προσδιοριστεί μία σειρά θεμάτων για την κατασκευή και την εκμετάλλευση των τουριστικών κατοικιών. Παράλληλα, η σύνδεση των επενδύσεων για την ανάπτυξη τουριστικής κατοικίας με την κατασκευή τουριστικών εγκαταστάσεων θέτει διαχωριστικές γραμμές σε σχέση με την ανάπτυξη της παραθεριστικής κατοικίας στη χώρα μας.

Πάντως, ακόμη δεν έχει καταλήξει το τουριστικό επιτελείο στις προδιαγραφές που θα έχουν οι τουριστικές κατοικίες. Οι όποιες ρυθμίσεις θα είναι εναρμονισμένες με το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό το οποίο δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς. Επίσης, θα ληφθούν υπόψη οι όποιες παρατηρήσεις ή αλλαγές προκύψουν γι’ αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης.

Eιδική αναφορά έκανε πρόσφατα και ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος για την περίπτωση της Ισπανίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «όταν βλέπουμε χώρες που βιάστηκαν και έτρεξαν να επενδύσουν, καταλαβαίνουμε ότι έκαναν λάθος. Βλέπουμε, λοιπόν, γύρω μας ότι το μειονέκτημά μας, που δεν επενδύσαμε όπως άλλες χώρες, είναι σήμερα το πλεονέκτημά μας. Εμείς δεν καταστρέψαμε τις παραλίες μας, όπως έκαναν οι Ισπανοί, ούτε δημιουργήσαμε εξαώροφες πολυκατοικίες και τις πουλήσαμε βαφτίζοντάς τις παραθεριστικές κατοικίες. Εμείς χάσαμε τότε το τρένο της οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό, λοιπόν, το μειονέκτημά μας έχει γίνει σήμερα πλεονέκτημα».

Επανακηρύσονται απαλλοτριώσεις

Το σχέδιο νόμου περιέχει διάταξη με την οποία επιχειρείται η διατήρηση από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού της κυριότητας εκτάσεων που είχαν απαλλοτριωθεί στο παρελθόν, αλλά λόγω καθυστερήσεων για της αξιοποίησής τους οι πρώην ιδιοκτήτες έχουν κινήσει διαδικασίες επανάκτησής τους.

Στο πλαίσιο αυτό, επιταχύνεται η διαδικασία των απαιτούμενων αναγκαστικών απαλλοτριώσεων σε υπό αξιοποίηση ακίνητα της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης ως προς τη σύνταξη και τη διόρθωση κτηματολογικών διαγραμμάτων.

Σημειώνεται ότι από το σύνολο των 371 ακινήτων ιδιοκτησίας ΕΟΤ που ήδη διαχείριζεται η ΕΤΑ, το μεγαλύτερο μέρος αυτών αποκτήθηκε με αναγκαστική απαλλοτρίωση. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία των σχετικών φακέλων των ακινήτων, στα περισσότερα των απαλλοτριωθέντων υπέρ του ΕΟΤ ακίνητα δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα σοβαρά έργα εκπλήρωσης του σκοπού της απαλλοτρίωσης, με αποτέλεσμα οι πρώην ιδιοκτήτες τους να ζητούν δικαστικά την ανάκληση των απαλλοτριώσεων και την επιστροφή σε αυτούς των πρώην ιδιοκτησιών τους. Ηδη, ορισμένες αιτήσεις αναφορικά με τμήματα των ακινήτων της Αναβύσσου και του Παλιουρίου Χαλκιδικής έχουν γίνει δεκτές από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ εκκρεμούν κι άλλες πρώην ιδιοκτητών, όχι μόνο για τα παραπάνω ακίνητα αλλά και για άλλα (Νέα Φωκαία, Κρυοπηγή, Καλά Νερά Μαγνησίας, Επανομή Ν. Θεσσαλονίκης, Φανάρι Ν. Κομοτηνής, Αφάντου Ρόδου).

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
19.10.08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis