Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Θύματα η συνυπεύθυνοι της χρηματοπιστωτικής κρίσης ?Οι 4 έκπτωτοι πρώην ισχυροί

Θύματα ή συνυπεύθυνοι της χρηματοπιστωτικής κρίσης; Οι 4 έκπτωτοι πρώην ισχυροί διακρίνονταν για αλαζονεία και απληστία

ΡΙτσαρντ Φουλντ

Ο πιο διάσημος πλέον «κακός» της Γουόλ Στριτ. Θα μείνει στην Iστορία ως ο άνθρωπος που οδήγησε την Lehman Brothers στη χρεοκοπία, ενώ ο ίδιος συγκέντρωσε τα τελευταία χρόνια 500 εκατομμύρια δολάρια προσωπική περιουσία. Οι κακές γλώσσες λένε ότι αυτός και η γυναίκα του αναγκάστηκαν να πουλήσουν ένα μεγάλο μέρος της συλλογής έργων τέχνης, βλέποντας την περιουσία τους να συρρικνώνεται από το 1 δισεκατομμύριο δολάρια που υπολογιζόταν στο απόγειο της δεκαπενταετούς θητείας στo τιμόνι της Lehman Brothers στα μόλις 100 εκατομμύρια δολάρια με το ξέσπασμα της κρίσης.Ο πρώην πιλότος της πολεμικής αεροπορίας, ο οποίος άρχισε να εργάζεται για τη Lehman το 1968 και εθεωρείτο ένας από τους πιο επιτυχημένους CEO ήταν διάσημος για τον κακό του χαρακτήρα και την αλαζονική του συμπεριφορά.

Τσαρλς Πρινς

«Οσο κρατάει το πάρτι, εμείς θα χορεύουμε», ήταν η διάσημη δήλωση του τότε επικεφαλής της τράπεζας CitiGroup, τον Ιούλιο του 2007. Ενα μόλις μήνα αργότερα, η τράπεζα βρέθηκε να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα εξαιτίας της κατάρρευσης της κτηματομεσιτικής αγοράς και της αγοράς δανείων περιορισμένης εξασφάλισης που ήταν συνδεδεμένα με αυτήν (subprime mortgages). Ετσι, το πάρτι τελείωσε για τον Τσαρλς Πρινς τον επόμενο Νοέμβριο, όταν αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της CitiGroup, έχοντας εν τω μεταξύ καταφέρει να κερδίσει πάνω από εξήντα οκτώ εκατομμύρια δολάρια.Σήμερα, ο Τσαρλς Πρινς είναι πρόεδρος της ιδιωτικής επενδυτικής εταιρείας Sconset Group και της εταιρείας συμβούλων Stonebridge International.

Στανλεϊ Ο’ Νιλ

Ανήκει στους θρύλους της Γουόλ Στριτ. «Ας είμαστε ειλικρινείς. Αν είχα γεννηθεί πριν από 30 χρόνια δεν υπήρχε περίπτωση να καθόμαστε εδώ και να συζητάμε», είχε δηλώσει ως παντοδύναμος επικεφαλής της Μerrill Lynch, σε συνέντευξή του το 2003 στο περιοδικό Νewsweek. Ο εγγονός πρώην σκλάβου από την Αλαμπάμα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα ηνία της Μerrill Lynch τον περασμένο Οκτώβριο, έχοντας χάσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου μετά έξι χρόνια στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετώπισε η τράπεζα μετά την κατάρρευση της κτηματομεσιτικής αγοράς.Ο μισθός του, μαζί με τα bonus, μόλις ένα χρόνο πριν από την αποχώρησή του έφθανε τα 48 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ φεύγοντας υπολογίζεται ότι είχε συγκεντρώσει το ποσό των 161 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τζεϊμς Κεϊν

Η κατάρρευσή του ήταν τόσο ηχηρή όσο και αυτής της Bear Sterns, της οποίας ηγείτο επί 15 χρόνια. Κατηγορήθηκε για έλλειψη ευαισθησίας και απόλυτη έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούλιο του 2007, όταν άρχισαν να γίνονται γνωστές οι πρώτες μεγάλες απώλειες της τράπεζας, ο κ. Κέιν συμμετείχε σε τουρνουά μπριτζ, (ήταν μανιώδης παίκτης) απομονωμένος επί 12 ημέρες σε κάποιο θέρετρο. Κατά την επιστροφή του, τον Αύγουστο, καθώς οι πιέσεις αυξάνονταν, απέλυσε τον Νο2 της τράπεζας και συμπαίκτη του στο μπριτζ, Ουόρεν Σπέκτορ, ενώ στη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης, οι επιτελείς του ήταν αδύνατο να έλθουν σε επαφή μαζί του, καθώς βρισκόταν στο Ντιτρόιτ, συμμετέχοντας σε κάποιο τουρνουά μπριτζ, χωρίς κινητό ή blackberry. Ο ίδιος πάντως θα ήθελε ο κόσμος να θυμάται ότι από 16,61 δολ. το 1993, όταν ανέλαβε επικεφαλής, η μετοχή της Bear Sterns έφθασε τον Ιανουάριο του 2007 τα 172,69 δολάρια. Μετά... ήρθε το τέλος.

ΠΗΓΗ : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

18.10.08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis