Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

Τατιάνα Λύγαρη -"Αλλοι έχουν σπίτι, εγώ τρένο..."

ΤΑΤΙΑΝΑ ΛΥΓΑΡΗ

«Αλλοι έχουν σπίτι, εγώ τρένο...»

Η ηθοποιός παρουσιάζει ένα διπλό έργο του Ευγένιου Τριβιζά για παιδιά και μεγάλους παράλληλα με ένα πλούσιο πρόγραμμα στο Τρένο στο Ρουφ

ΜΥΡΤΩ ΛΟΒΕΡΔΟΥ




Αν ήταν παιδί, θα πήγαινε εφέτος στο γυμνάσιο. Το θέατρο Τρένο στο Ρουφ της Τατιάνας Λύγαρη διανύει τη δωδέκατη χρονιά του και προτείνει μια πρωτότυπη, διπλή παράσταση παράλληλα με το υπόλοιπο καλλιτεχνικό ρεπερτόριό του. Με κεντρικό οδηγό της αμαξοστοιχίας τον Ευγένιο Τριβιζά, ο οποίος έγραψε δύο θεατρικά έργα υπό τον ίδιο τίτλο και δύο υπότιτλους, για παιδιά και ενηλίκους, ετοιμάζεται να σφυρίξει... Πρόκειται για το έργο «Ο έβδομος σταθμός» που συμπληρώνεται από «Το μυστικό του πειρατή Μπελαφούσκ», όταν πρόκειται για τους μικρούς θεατές, και από την «Αποπλάνηση μιας κούκλας», όταν αφορά τους μεγάλους.

«Και τα δύο είναι ειδικά γραμμένα για το Τρένο από τον Ευγένιο Τριβιζά, ο οποίος γράφει πρώτη φορά για ενηλίκους ενώ εμείς κάνουμε πρώτη φορά παράσταση για παιδιά» τονίζει η Τατιάνα Λύγαρη, έτοιμη να ξεδιπλώσει και τις άλλες πτυχές του ρεπερτορίου της σεζόν 2008-2009 - με θεατρικά, μουσικά και γαστριμαργικά πλάνα. Η ίδια άλλωστε συζητούσε εδώ και χρόνια μια συνεργασία με τον επιτυχημένο συγγραφέα που διδάσκει εγκληματολογία στην Αγγλία. «Το έργο με τις δύο εκδοχές δεν είναι παρά η ιστορία ενός σιδηροδρομικού ταξιδιού» προσθέτει καθώς εξηγεί ότι η παράσταση για τα παιδιά θα εκτυλίσσεται χωρίς φωτισμούς, με φυσικό φως (καθημερινές, πρωί, για σχολεία και κάθε Κυριακή στις 15.00), ενώ θα δίνονται τρεις βραδινές για μεγάλους (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή).

Ο Ευγένιος Τριβιζάς τοποθετεί τα έργα του σε μια χώρα όπου ο κυβερνήτης έχει απαγορεύσει όλα τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα ως αντιπαραγωγικά παράλληλα με την κατάργηση καθετί που έχει σχέση με την τέχνη. Οσο για τους καλλιτέχνες, τους στέλνει για μετεκπαίδευση ώστε να γίνουν χρήσιμοι στην κοινωνία και να συμβάλουν στο πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης της χώρας. Ενα τελευταίο τρένο ταξιδεύει προτού κλείσουν τα σύνορα για πάντα και εκεί προσπαθούν να μπουν για να το σκάσουν τρεις καλλιτέχνες. Αυτός είναι και ο κοινός άξονας του έργου - από εκεί θα αρχίσουν και θα ενταχθούν δύο διαφορετικές ιστορίες.

«Στην ουσία τίθεται το θέμα της ελευθερίας του ατόμου στον σύγχρονο κόσμο και πόσο αυτό γίνεται αντιληπτό από εμάς τους ίδιους. Μήπως δηλαδή ζούμε ανελεύθερα και δεν το ξέρουμε;» αναρωτιέται η Τατιάνα Λύγαρη που κρατά για τον εαυτό της τον ρόλο της σκηνοθέτιδος και στις δύο παραστάσεις - χωρίς να υποδύεται. «Στην εκδοχή για τους μεγάλους η ιστορία έχει να κάνει με την αναζήτηση του αληθινού μας εαυτού. Ποιοι είμαστε, δηλαδή, σε σχέση με τα πρότυπα που μας επιβάλλει η κοινωνία ή που προβάλλει το περιβάλλον. Η ηρωίδα είναι μια κοπέλα χωρίς πρόσωπο και χωρίς ταυτότητα, η Αμορφούλα, που προσπαθεί να βρει τον εαυτό της. Παραμύθια άλλωστε γράφει ο Τριβιζάς και είναι πραγματικά ένας μάγος. Από τη μία έχει γράψει ένα ποιητικό έργο για τους μεγάλους και από την άλλη ένα εξαιρετικά ευφάνταστο για τα παιδιά».

Βαγόνια και έγνοιες

Εννέα βαγόνια, μαζί με τη μηχανή, διαθέτει πλέον η Τατιάνα Λύγαρη η οποία ομολογεί χαριτολογώντας ότι «άλλοι έχουν σπίτι, εγώ τρένο...», και μάλιστα με πολλά προβλήματα. «Τόσα χρόνια και παρά τη βούληση των εκάστοτε κυβερνώντων δεν έχουν βρεθεί λύσεις. Εχω να αντιμετωπίσω πολλές δυσκολίες, με αποτέλεσμα να με αποσπούν από την κύρια δουλειά μου που είναι το θέατρο». Γι' αυτό και ελπίζει να βάλει σε νέα τροχιά το Τρένο στο Ρουφ - διατηρώντας μεν η ίδια την επίβλεψη, δίνοντας όμως το μάνατζμεντ σε κάποιον άλλο. «Γι' αυτό και αναζητώ χορηγό. Το Τρένο, χωρίς την ιδιωτική χορηγία, δεν μπορεί να υπάρξει και η μέχρι σήμερα πορεία μας βασίζεται σε εκείνους που μας πίστεψαν και μας στήριξαν». Παράλληλα θέλει να επιστρέψει στο σανίδι, να υποδυθεί ρόλους, να κάνει τηλεόραση, χωρίς τις έγνοιες που την ακολουθούν από τότε που.... μπήκε στο Τρένο.

Απογοητευμένη από τις επιχορηγήσεις, κουρασμένη από την αδιαφορία και την έλλειψη επικοινωνίας η Τατιάνα Λύγαρη διατηρεί ωστόσο την αισιοδοξία,την αποφασιστικότητα και το πάθος για αυτά που κάνει. Και είναι πολλά: η μουσικοθεατρική παράσταση «Οι κυρίες τραγουδούν και... μπλουζ», η μουσική περιπλάνηση «Musica Mista», η «Ερωτική διαδοχή» της Φανής Γέμτου , τα κυριακάτικα λογοτεχνικά brunch και η παράσταση του Χάρη Ρώμα «Οι ράγες πίσω μου» (φιλοξενούμενη). Οσο για το Wagon Restaurant, εφέτος το ανέλαβε ο Λευτέρης Λαζάρου.

«Ο έβδομος σταθμός» ξεκινά τις παραστάσεις για παιδιά στις αρχές Νοεμβρίου και για μεγάλους στα μέσα του ίδιου μήνα. Παίζουν: Γρ. Γαλάτης, Α. Μαριανός, Δ. Μενούνος, Χ. Μποσινάς, Τζ. Παλαιοθόδωρου, Τζ. Σκαρλάτου, Μαν. Σορμαΐνης, Σ. Ταχτσόγλου, Γ. Τσιδίμης.

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

26.10.08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis