Της Ιωαννας Φωτιαδη
«Κάθε μέρα στις 4 περίπου το πρωί ο κάδος της γειτονιάς μας έχει επισκέπτες...», λέει στην «Κ» κάτοικος της Ανω Νέας Σμύρνης. Το ίδιο επιβεβαιώνουν δεκάδες άλλοι Αθηναίοι, σε Δάφνη, Καλλιθέα, Πατήσια, Χαλάνδρι, Μαρούσι. Αν κάποτε οι άνθρωποι που γινόντουσαν ρακοσυλλέκτες ήταν άστεγοι ή τσιγγάνοι, που έψαχναν αντικείμενα προς μεταπώληση, σήμερα αυτοί που καταφεύγουν στα σκουπίδια είναι πολίτες όλων των κατηγοριών. Υπερήλικες χαμηλοσυνταξιούχοι, μονογονεϊκές οικογένειες, νοικοκυριά που παλεύουν να επιβιώσουν με έναν μισθό, οικογένειες αλλοδαπών είναι οι συχνότεροι επισκέπτες των σκουπιδιών. Οι αλλοδαποί, που δεν γνωρίζονται ακόμα στη γειτονιά, τολμούν ανά πάσα στιγμή να αναμοχλεύουν τους κάδους, οι ντόπιοι όμως, που κάποτε ίσως να ήταν ευκατάστατοι, περιμένουν να πέσει η νύχτα. Είναι πολλοί πλέον οι καλοντυμένοι συμπολίτες μας που ακολουθούν σιωπηλά τη συνήθεια αυτή.
Οχι μόνο στην Αθήνα
Σύμφωνα με μαρτυρίες από την επαρχία, η εικόνα αυτή είναι διαδεδομένη σε Ξάνθη, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, και όχι μόνο στην Αθήνα που η ανωνυμία ευνοεί τέτοιου είδους τακτικές... απελπισίας! «Οι χαμηλοί μισθοί, τα χρέη και τα δάνεια οδηγούν στην απόγνωση πολλές μεσοαστικές οικογένειες», σχολιάζει έμπειρη κοινωνική λειτουργός. Πριν από λίγους μήνες παρουσιάστηκε σχετικό βίντεο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης «Κρέτα» και προκάλεσε σοκ. «Και στο Ηράκλειο το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι πολύ καλύτερο από ό,τι σε άλλες περιοχές της Ελλάδας», υπογραμμίζει τοπικός παράγων.
Πιο «δημοφιλείς» είναι οι κάδοι έξω από μεγάλα σούπερ μάρκετ, όπου πετιούνται ευθύς όσα προϊόντα λήγουν ή αρχίζουν να αποσυντίθενται. «Γενικώς πετιέται από πολλές πλευρές φαγητό σε εξαιρετική κατάσταση, όπως π.χ. από συσσίτια στο στρατό, στις φοιτητικές λέσχες», προσθέτει η ίδια επιστήμων. «Γιατί όλο αυτό το μαγειρεμένο φαγητό, όπως και τα συσκευασμένα τρόφιμα των σούπερ-μάρκετ να μην τα διαθέσουμε με κάποιο τρόπο στο ευρύ κοινό; Εστω με το να τα αφήνουμε έκθετα, αλλά όχι μέσα στους κάδους, αλλά σε ένα ξεχωριστό, κατά το δυνατόν προστατευμένο χώρο;» λέει. Με έκπληξη παρατηρεί ότι τα τελευταία χρόνια οι άποροι και όσοι άλλοι παίρνουν βοήθημα από το κράτος, δέχονται με μεγάλη χαρά ό,τι τους προσφέρεται (ρουχισμό, έπιπλα). «Παλαιότερα ήταν ακατάδεκτοι, γιατί ήλπιζαν ότι θα τα κατάφερναν και μόνοι», θυμάται, «τώρα πια δεν έχουν τέτοιες αυταπάτες».
Στο εξωτερικό και ιδίως στις ΗΠΑ και τη Βρετανία έχει αναπτυχθεί μια ιδεολογία, το freeganism που στόχο έχει τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση του περιεχομένου των σκουπιδιών. Οι freegans (free- ελεύθεροι και vegans- χορτοφάγοι) που όλο και πληθαίνουν, κάνουν επιδρομές τις νύχτες σε συγκεκριμένους κάδους έξω από αλυσίδες μαγαζιών, που πετιούνται σωρηδόν τρόφιμα, τα οποία απλώς δεν πωλήθηκαν στη διάρκεια της ημέρας. Οι freegans δίνουν ραντεβού σε κεντρικούς κάδους της Νέας Υόρκης και συχνά με τα «λάφυρά» τους μαγειρεύουν και οργανώνουν «δείπνο» για όσους τους καταδέχονται! Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, πολλοί εξ αυτών τρέφονται αποκλειστικά και μόνο με τους «θησαυρούς» που ανακαλύπτουν στα σκουπίδια. Το freeganism ξεκίνησε ως μια ακτιβιστική οικολογική κίνηση, ως «μια αντίδραση ενάντια στη σπατάλη», σταδιακά όμως παγιώθηκε ως έκφραση της οικονομικής κρίσης των καιρών μας. Στην Αγγλία, από τα 14 εκατομμύρια τρόφιμα που πετιούνται ετησίως τα 4 μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια.
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
21.10.08
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου