Του Γιωργου Λιαλιου
«Το πρώτο «πόδι» είναι για όσους αγαπούν τη διασκέδαση, θέλουν τουρισμό, μπαρ, νεόκοσμο. Το δεύτερο «πόδι» είναι για όσους αγαπούν τη φύση. Πιο οικογενειακά, πιο ήσυχα». Αυτή είναι η περιγραφή που δίνουν για τη Χαλκιδική οι Θεσσαλονικείς και οι ντόπιοι.
Ωστόσο πολλά απ' αυτά θα αλλάξουν άρδην, εάν υλοποιηθούν όσα προβλέπει το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Σιθωνίας, αφού σχεδόν ολόκληρη η παράκτια ζώνη της χερσονήσου πρόκειται να παραδοθεί στην οικοδομή: για παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχεία, τουριστικές εγκαταστάσεις, συνεδριακά κέντρα. Ταυτόχρονα όλοι οι σημερινοί οικισμοί θα υπερδιπλασιαστούν, ορισμένοι μάλιστα θα αυξηθούν έως... και 600%!
Το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του Δήμου Σιθωνίας Χαλκιδικής (από χρόνια ζητούμενο για τους τοπικούς άρχοντες των τουριστικών περιοχών που κατηγορούσαν την πολιτεία για υπέρμετρη αυστηρότητα στους πολεοδομικούς περιορισμούς) θεσμοθετήθηκε πριν από ένα μήνα (ΦΕΚ 406, 12 Σεπτεμβρίου 2008) με απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Αφορά μια περιοχή με έκταση 322.900 στρέμματα και 8.891 κατοίκους, ενώ στην περιοχή του δήμου περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο μέρος της προστατευόμενης περιοχής Νatura Ορους Ιτάμου - Σιθωνίας, με έκταση 181.426 στρεμμάτων.
Γενικά, τα ΓΠΣ προτείνουν τρεις διαφορετικούς τύπους ανάπτυξης: καθορίζουν περιοχές ειδικής προστασίας (λ.χ. ευαίσθητοι οικότοποι, αρχαιολογικοί χώροι κ.λπ.), περιοχές ελέγχου και περιορισμού δόμησης (συνήθως αγροτικές περιοχές) και περιοχές οικιστικής ανάπτυξης. Οσον αφορά την τελευταία κατηγορία, το ΓΠΣ της Σιθωνίας προτείνει τον υπερδιπλασιασμό των σημερινών οικισμών: στα 5.038 στρέμματα πολεοδομημένων εκτάσεων προσθέτει ακόμα 7.305 στρέμματα. Πιο συγκεκριμένα, προτείνει την αύξηση της Νικήτης κατά 23%, του Μεταγκιτσίου κατά 121%, του Νέου Μαρμαρά κατά 139% και του δημοτικού διαμερίσματος Αγίου Νικολάου κατά... 610%! (4.676 στρέμματα επιπλέον, από 766 στρεμμ. σήμερα). Το μεγαλύτερο μέρος των επεκτάσεων (6.620 από τα 7.305 στρέμματα) αφορούν περιοχές ανέγερσης β΄ κατοικίας.
Οικοδομικός συνεταιρισμός
Σαν να μην έφθανε ο υπερδιπλασιασμός των σημερινών οικισμών, το ΓΠΣ εντάσσει στις περιοχές ελέγχου και περιορισμού δόμησης δύο ΠΕΡΠΟ (Περιοχές Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης), συνολικά 350 στρεμμάτων, «συν έναν» οικοδομικό συνεταιρισμό (ΕΣΗΕΜΘ) 76,3 στρεμμ., και σχεδόν όλες τις δυνατές χρήσεις: κατοικία, τουρισμό, ξενοδοχεία, καταστήματα, εστιατόρια, αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης, συνεδριακά κέντρα κ.ά. Μοναδικός ουσιαστικός περιορισμός, η ύπαρξη οικοπέδου τεσάρων στρεμμάτων ως ελάχιστη αρτιότητα, χωρίς δυνατότητα παρεκκλίσεων.
«Οι επεκτάσεις των οικισμών που προβλέπει το ΓΠΣ Σιθωνίας είναι τερατώδεις, πέρα από κάθε λογική», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων-Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Ηλίας Μπεριάτος. «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένας δήμος που έχει σήμερα οικισμούς έκτασης 5.000 στρεμμάτων ζητεί να τους επεκτείνει κατά 7.000 στρέμματα! Επιπλέον, σε αυτά τα 7.000 στρέμματα δεν συνυπολογίζει τις ΠΕΡΠΟ, τις οποίες περιλαμβάνει... στις περιοχές περιορισμού της δόμησης».
Υπερβολικές είναι και οι εκτός οικισμών προς δόμηση περιοχές. «Δεν καταλαβαίνω τι χαρακτήρα έχει μια περιοχή ελέγχου και περιορισμού δόμησης, όταν επιτρέπει σχεδόν τα πάντα. Σε αυτό το καθεστώς εντάσσεται η παράκτια ζώνη του Δήμου Σιθωνίας, η οποία ουσιαστικά προσφέρεται ολόκληρη προς οικοδόμηση. Αν εφαρμοστούν αυτές οι ρυθμίσεις, θα πρέπει να ξεχάσετε τη Σιθωνία που γνωρίζατε».
«Η δόμηση των παραλιακών εκτάσεων θα εντείνει την αυξημένη πολεοδόμηση της Σιθωνίας με δυσμενείς επιπτώσεις στο οικιστικό και φυσικό περιβάλλον διότι η περιοχή αυτή είναι ευαίσθητη περιβαλλοντικά και μεγάλες εκτάσεις της ανήκουν στο δίκτυο Natura», λέει στην «Κ» ο νομικός-περιβαλλοντολόγος κ. Γιάννης Παπαγιάννης. «Κανονικά, πριν από την έκδοση του ΓΠΣ θα έπρεπε να συνταχθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μελέτη καταλληλότητας της περιοχής για πολεοδόμηση. Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει τέτοια μελέτη, συνεπώς το εξεταζόμενο ΓΠΣ δεν έχει θεσμικό έρεισμα ούτε επαρκή νομική βάση, αλλά έχει σκοπό να διευκολύνει την παραγωγή μαζικής παραθεριστικής κατοικίας, με θυσία του φυσικού περιβάλλοντος».
Υπέρ των επεκτάσεων ο τοπικός δήμος
Ο τοπικός δήμος, πάντως, υποστηρίζει το σχέδιο, καθώς ικανοποιεί τις οικιστικές πιέσεις, που δέχεται η περιοχή. «Τα χωριά μας τυχαίνει να είναι τουριστικά. Για παράδειγμα, ο Νέος Μαρμαράς έχει 4.500 κατοίκους το χειμώνα και 40.000 το καλοκαίρι», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σιθωνίας κ. Δημ. Ρεβενικιώτης. «Οι επεκτάσεις που έχουν έως σήμερα γίνει ήταν πολύ μικρές, ιδίως σε σχέση με εκείνες των άλλων δήμων της περιοχής. Κατά την άποψή μου οι επεκτάσεις που προτείνονται είναι λογικές. Υπάρχουν ορισμένες περιοχές, όπως του Αγίου Νικολάου, στις οποίες ίσως το σχέδιο υπερέβαλε. Ομως εμείς δεν συμμετείχαμε στο σχεδιασμό, μόνο η προηγούμενη δημοτική αρχή. Μάλιστα στη μελέτη προστέθηκαν από την πολιτεία αρκετά σκληροί περιορισμοί, όπως τα 100 μέτρα ελάχιστης απόστασης από την ακτή και η κατάργηση των παρεκκλίσεων στην αρτιότητα. Για τους περιορισμούς αυτούς εκφράσαμε τη διαμαρτυρία μας».
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
19.10.08
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου