Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Δημοφιλής «προορισμός» πια η Λέρος

Δημοφιλής «προορισμός» πια η Λέρος
Αυξήθηκε η εισροή των λαθρομεταναστών

Της Μαριας Δεληθαναση

Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες 270 μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν στο Φαρμακονήσι και από εκεί μεταφέρθηκαν στη Λέρο. Εως 300% έχει αυξηθεί η εισροή αλλοδαπών στα Δωδεκάνησα, σε σχέση με πέρυσι. Καθώς η Πάτμος έχει κλείσει τις πόρτες της σε μετανάστες και πρόσφυγες που ξεβράζονται στο Αγαθονήσι (δεύτερη σημαντική πύλη εισόδου μετά το Φαρμακονήσι), όλη η μεταναστευτική ροή κατευθύνεται προς το Φαρμακονήσι. Η βραχονησίδα έχει γίνει τόσο «δημοφιλής» φέτος, ώστε πριν από μια εβδομάδα τέσσερις αλλοδαποί έφθασαν εκεί με τζετ σκι! Τους 3.500 έχει φθάσει ο αριθμός τους από την αρχή του χρόνου. Πρόσκαιρο πρόσκομμα στη ροή τους οι άνεμοι που πνέουν στο Αιγαίο… Αν και μερικές φορές οι διακινητές στέλνουν το «εμπόρευμα» ακόμη και με 7–8 μποφόρ!

Μόλις έξι ναυτικά μίλια χωρίζουν το Φαρμακονήσι, που εποικείται μόνο από στρατιώτες, από τα τουρκικά παράλια. Αυτοί είναι οι πρώτοι που υποδέχονται όλο και συχνότερα αναπήρους, γυναίκες εγκύους, λεχώνες με μωρά στην αγκαλιά, μικρά παιδιά… Αφηγούνται στην «Κ» για αναπήρους σε καροτσάκια, νέους άνδρες με ξύλινα πόδια –κληρονομιά του πολέμου στο Αφγανιστάν–, μητέρες με βρέφη και μικρά παιδιά, καραβάνια ασυνόδευτων ανηλίκων…

Η ευαισθησία του μητροπολίτη Παΐσιου, του λιμενάρχη Λέρου, η «Επιτροπή Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων» με επικεφαλής τη συνταξιούχο ειρηνοδίκη κ. Ματίνα Κατσιβέλη, το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας, έχουν δημιουργήσει ένα δίχτυ προσωρινής προστασίας, που συμπληρώνει ο κ. Φώτης Φιλακούρης, ο οποίος διαθέτει το ξενοδοχείο του «ΑΡΑ» για τη στέγασή τους. «Ημουν μετανάστης στις ΗΠΑ για 35 χρόνια», λέει. «Ξέρω τι σημαίνει μετανάστευση. Πέρυσι το καλοκαίρι το νησί είχε εξευτελισθεί με το θέμα της φιλοξενίας τους. Γι’ αυτό πρόσφερα το ξενοδοχείο μου». Μόλις πριν από λίγο καιρό πληρώθηκε για τιμολόγια του περασμένου Φεβρουαρίου μολονότι έχουν διατεθεί στην Ελλάδα ευρωπαϊκά κονδύλια προς αυτόν το σκοπό. «Μέχρι στιγμής δανείζομαι από τον αδελφό μου για να πληρώσω τη ΔΕΗ, το νερό, τους ανθρώπους για τη φροντίδα του ξενοδοχείου». Εχει υιοθετήσει έναν Αφγανό έφηβο, που μαζί με έναν συνομήλικό του δουλεύουν στο ξενοδοχείο και βοηθούν πολύ αφού μιλούν αραβικά και περσικά. Κάθε μήνα στέλνουν όλο τον μισθό στις οικογένειες στο Αφγανιστάν. «Ορισμένοι με καυτηριάζουν», λέει ο κ. Φιλακούρης. «Εχουν ρατσισμό μέσα τους. Με πληγώνει που δεν νιώθουν την κοινωνική υποχρέωση να συμπαρασταθούν».

Ο μητροπολίτης έχει παραχωρήσει το ισόγειο του γηροκομείου για τη συλλογή ιματισμού και ειδών καθαριότητας. Κυρίες της Εκκλησίας φροντίζουν δύο φορές την εβδομάδα να είναι όλα καλά τακτοποιημένα και καθαρά. Εκεί πάνε οι μετανάστες και οι πρόσφυγες όταν πατούν το πόδι τους στο νησί. Οταν είναι λίγοι περνούν στη συνέχεια από ιατρική εξέταση και καταλήγουν στο «ΑΡΑ». Οταν είναι πολλοί μοιράζονται και σε δύο άλλα άθλια οικοδομήματα, εκ των οποίων το ένα αυθαίρετη κατασκευή αντιδημάρχου…

Αν όμως η επαφή με τη Λέρο είναι «ειδυλλιακή», η συνέχεια είναι εφιαλτική. Οι 115 ανήλικοι, για τους οποίους ο δήμαρχος είχε κηρύξει πριν από τρεις μήνες το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μεταφέρθηκαν σε κατασκηνώσεις του Αγ. Ανδρέα στην Αττική. Η έλλειψη όμως υποδομών τους οδήγησε σε απόδραση. Πριν από ένα μήνα μεταφέρθηκαν 80 μητέρες με βρέφη και μικρά παιδιά από το Αγαθονήσι στη Λέρο. Οταν, όμως, έφθασαν στην Αθήνα, κανένας εκπρόσωπος υποστηρικτικού φορέα δεν τους περίμενε. Ετσι, κατέληξαν σε πάρκα, ίσως και την εκμετάλλευση…

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

21.10.08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis