Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Θα ξαναερωτευτείτε τον εθνικό μας κήπο

«Θα ξαναερωτευτείτε τον Εθνικό μας Κήπο»

Της Ελενας Καρανατση

«Θα σας κάνουμε να ξαναερωτευτείτε τον Εθνικό μας Κήπο». Αυτή την υπόσχεση έδωσε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ανακοινώνοντας το έργο ανάπλασης του Εθνικού Κήπου, που μετρά 170 χρόνια ζωής.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που 14 καθηγητές του Εθνικού Mετσόβιου Πολυτεχνείου, ενός ιδρύματος που είναι 171 ετών, θα βοηθήσουν έναν κήπο 170 ετών», είπε χαριτολογώντας ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης. Τη χρηματοδότηση του έργου έχει αναλάβει κατά κύριο λόγο η Νομαρχία Αθηνών, η οποία θα διαθέσει το ποσό των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της μελέτης του έργου.

«Ο Εθνικός Κήπος είναι η βιτρίνα της Αθήνας», τόνισε ο νομάρχης Αθηνών κ. Γιάννης Σγουρός και περιέγραψε τη μορφή του νέου κήπου, όπου προβλέπεται περίφραξη, αντικατάσταση του υλικού των μονοπατιών με ειδικό χώμα (Κουρασάνι), εγκατάσταση φωτισμού στους δρόμους, τους πεζόδρομους, τις πλατείες. Επιπλέον, θα υπάρξουν νέες ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, καθώς επίσης εγκαταστάσεις αποχέτευσης, καθαρισμού του νερού, αλλά και ασθενών ρευμάτων (δίκτυα τηλεφώνων, μεγαφωνικά κ. ά). Παράλληλα, θα επιστρωθούν δάπεδα σκληρών επιφανειών, όπως δρόμων, πλατειών με πλακοστρώσεις και κυβόλιθους, ενώ θα δημιουργηθεί ένας μικρός ζωολογικός κήπος και βοτανολογικό μουσείο. Επιπλέον, προβλέπεται συντήρηση των κτιρίων και επέκταση της παιδικής χαράς.

«Η πρόθεσή μας είναι να μην υπάρξουν ουσιαστικές αρχιτεκτονικές αλλαγές σε θέματα χωροθετήσεων, αλλά αναβάθμιση των υποδομών, όπως ταιριάζει σ’ έναν σύγχρονο Εθνικό Κήπο», τόνισε ο κ. Σγουρός. Στη διάσωση του Εθνικού Κήπου αναφέρθηκε αναλυτικά ο δήμαρχος Αθηναίων, θυμίζοντας ότι ο Κήπος πέρασε καταιγίδες, ξηρασίες, παγετούς και ανεμοθύελλες. «Κι ενώ επιβίωσε από τα φυσικά φαινόμενα, εκείνο που παραλίγο να τον καταδικάσει σε κυριολεκτικό μαρασμό είναι η ανθρώπινη αδιαφορία. Τελικά, διεσώθη με την υπαγωγή του, τον Οκτώβριο του 2004, στην εποπτεία του δήμου και χάρις στην προσωπική φροντίδα επιφανών ανδρών, όπως ο κ. Ι. Κωστόπουλος, πρόεδρος του δ. δ. του Εθνικού Κήπου», τόνισε ο κ. Κακλαμάνης. Την αλλαγή στον Εθνικό Κήπο μαρτυρούν τα 750 δέντρα, οι 1.750 θάμνοι, τα 150 αναρριχώμενα, οι 320 τριανταφυλλιές και τα 1.300 εδαφοκαλυπτικά φυτά που φυτεύτηκαν τα τελευταία 2-3 χρόνια.

Επιπλέον, αξιέπαινες ήταν και οι προσπάθειες του Σωματείου των Φίλων του Εθνικού Κήπου, το οποίο χορήγησε στον Δήμο Αθηναίων ένα σύγχρονο πλυστικό μηχάνημα για τον αποτελεσματικότερο καθαρισμό των λιμνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis