Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

Κρατική ένεση ρευστότητας 6,4 δισ. ευρώ στην Dexia

Κρατική ένεση ρευστότητας 6,4 δισ. ευρώ στην Dexia

Bloomberg

Εκτακτα κεφάλαια της τάξεως των 6,4 δισ. ευρώ διαθέτουν οι κυβερνήσεις του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Γαλλίας για τη διάσωση της Dexia. Αυτό έγινε χθες, δηλαδή μόλις μία ημέρα μετά την κρατικοποίηση της Fortis από τις Βρυξέλλες, το Αμστερνταμ και το Λουξεμβούργο με συνολικά κεφάλαια 11 δισ. ευρώ. Στο μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση κρατικοποίησε προχθές την Bradford and Bingley.

Η αύξηση των επισφαλειών σε δάνεια και ομόλογα σε συνδυασμό με τη διστακτικότητα των τραπεζών να δανείσει η μια στην άλλη λόγω της δωδεκάμηνης και πλέον πιστωτικής κρίσης περιορίζει ασφυκτικά τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διάσωση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Στην Ιρλανδία, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε πως θα εγγυηθεί τα δάνεια και τις καταθέσεις των τραπεζών για την επόμενη διετία.

Ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Dexia, Πιερ Ρίτσαρντ και Αχελ Μίλερ, αντίστοιχα, θα απομακρυνθούν μόλις βρεθούν αντικαταστάτες, ενώ ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Ιβ Λετέρμν, ανακοίνωσε πως την «επιχείρηση» διάσωσης της τράπεζας θα αναλάβουν η ομοσπονδιακή και οι τοπικές κυβερνήσεις της χώρας, η Γαλλία και οι μέτοχοι που διατηρούν το πλειοψηφικό μερίδιο. Στο Βέλγιο, οι Αρχές και οι μέτοχοι θα επενδύσουν 3 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση της Γαλλίας θα διαθέσει ένα δισ. ευρώ και η κρατική Caisse des Depots et Consignations δύο δισ. ευρώ. Επιπροσθέτως, το Λουξεμβούργο, που πριν από δυο 24ωρα προχώρησε στην κρατικοποίηση της Fortis μαζί με το Βέλγιο και την Ολλανδία, θα επενδύσει 376 εκατ. ευρώ σε ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές.

Τα προβλήματα της Dexia, της μεγαλύτερης τράπεζας χορήγησης δανείων σε τοπικές αρχές, ξεκίνησαν από την αμερικανική μονάδα ασφάλισης ομολόγων της θυγατρικής Financial Security Assurance (FSA), η οποία εμφάνισε απώλειες από προβλέψεις συνδεδεμένες με την αγορά τιτλοποίησης των στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης (subprimes loans), δηλαδή τη ρίζα της πιστωτικής κρίσης. Τον Αύγουστο, η Dexia παρείχε κεφάλαια έως και 300 εκατ. δολαρίων στη FSA και δυο μήνες πριν είχε ανοίξει γραμμή πίστωσης 5 δισ. δολαρίων, αφού τον Φεβρουάριο διοχέτευσε 500 εκατ. δολάρια. Η έκθεση της FSA στην αμερικανική αγορά τιτλοποίησης των subprimes δανείων ανέρχεται σε τοποθετήσεις 7,6 δισ. δολαρίων όταν η αγορά των ακινήτων παραμένει εγκλωβισμένη σε ύφεση. Είχε εκτεθεί σε επενδυτικά προϊόντα υψηλού πιστωτικού κινδύνου της Lehman Brothers, η οποία κατέρρευσε προ δύο εβδομάδων, κατά 500 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας μειώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2008 κατά 32,4%, στα 523 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

1.10.08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis